Materiał promocyjny

Kuchnia Mariety

Marieta Durda, uczestniczka "Gotuj o wszystko", która w ostatnim odcinku odpadła z rywalizacji, była gościem Dzień Dobry TVN.

Przystawka: Różowa pierś z kaczki z sosem figowymi i sałatką z pomarańczy dla Barbary

Składniki:

2 piersi z kaczki

Oliwa z oliwek

2 łyżki masła

2 łyżki płynnego miodu

Sól i świeżo mielony pieprz

100 g suszonych fig

Świeży tymianek

Roszponka

2 szt. pomarańczy

1 małe chili

3-4 łyżki Creme de cassis (likier porzeczkowy)

Przygotowanie:

Nacinamy skórę na piersi z kaczki na krzyż, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy zaczynając od strony ze skórą. Smażymy, aż filet nabierze ładnego złotego koloru, na koniec podlewamy miodem i po chwili ściągamy z patelni, można włożyć filety na 15-20 minut do nagrzanego piekarnika, żeby doszła w środku. Po usmażeniu, kroimy pierś na zgrabne plastry. Sos figowy: rozpuszczamy masło, wlewamy miód, mieszamy wrzucamy pokrojone figi, posiekany tymianek i wlewamy likier, doprawiamy pieprzem. Podgrzewamy do lekkiego odparowania i zagęszczenia płynu. Roszponkę myjemy, osuszamy i układamy obok piersi z kaczki, na którą nakładamy wcześnie sos z fig. Przygotowujemy dressing, wyciskamy sok z połówki pomarańczy łączymy z oliwą, dodajemy pieprz, szczyptę soli i drobne skrojone chili (bez pestek) z pomarańczy wykrawamy fileciki, układamy na roszponce i skrapiamy dressingiem.

Danie główne: Picadillo pod batatami dla Gustavo

Składniki (dla 8 osób):

Masa 01

2 łyżki oliwy z oliwek

Ok. 1 kg mielonej wołowiny

1 cebula pokrojona z drobną kostkę

2-3 posiekane ząbki czosnku

2 średnie jabłka deserowe

450 g obranych pomidorów oczyszczonych z nasion

3 posiekane papryczki chili jalapeno

1 szklanki rodzynek

1 łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczki mielonego kminu

Sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, cebulkę i czosnek. Smażyć od czasu do czasu mieszając, aż mięso się zrumieni i cebula zmięknie. Jabłka obrać, pokroić w kostkę dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Gotować bez przykrycia ok. 30 minut.

Masa 02

1,5 kg batatów

1,5 łyżki musztardy francuskiej

Skórkę i sok z 1 pomarańczy

Sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Obrać bataty i pokroić w kostkę, ugotować we wrzątku do miękkości. Odcedzić i rozgnieść na puree, dodać musztardę, skórkę i sok z pomarańczy, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 190 st., do kokilek wkładamy najpierw masę z wołowiny, na górę masę ze słodkich ziemniaków, formując ładny wierzch. Zapiekamy ok. 20 minut, aż do ze złocenia puree z batatów.

Deser: Semi fredo dla Andrzeja Polana „w dwóch odsłonach”

Składniki (dla 6 - 8 osób)

Truskawki mrożone opakowanie, lub wiśnie mrożone

Lody waniliowe (na 6 - 8 gałek)

Ok. 200 ml wytrawnego czerwonego wina

4 łyżki Cukru brązowego

1 Laska wanilii

2 łyżki cukru pudru

250 ml śmietanki kremówki 36%

Przygotowanie:

Na patelnię wrzucamy mrożone owoce (truskawki lub wiśnie), podlewamy winem, posypujemy brązowym cukrem. Laskę wanilii przekrawamy na pół, wyciągamy ziarenka i dorzucamy do owoców. Podgrzewamy do zagotowania się wina i rozpuszczania cukru. Po odparowaniu części płynu, zgęstnienia sosu - będzie gotowe. Ubijamy śmietankę z cukrem. Do wysokiego kieliszka od wina, wlewamy gorące owoce, dodajemy gałkę lodów waniliowych, na to ubitą kremówkę, na koniec polewamy łyżką gęstego, gorącego sosu spod owoców.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości