Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło przygotowali potrawy z marchwi. W ich marchewkowym menu znajdą się m.in.: marchewki glazurowane w miodzie, tagliatelle z marchewki i cukinii oraz kofta z marchewki w sosie chrzanowym. Wypróbujcie przepisy! Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Marchewki glazurowane w miodzie
Składniki:
1 kg wąskich długich marchewek
2-3 cebule pokrojone w ćwiartki
4 ząbki czosnku
¼ szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
4 łyżki miodu
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W ceramicznej lub szklanej formie do zapiekania układamy marchewkę cebulę i czosnek. Polewamy oliwą, stopionym masłem, miodem i posypujemy tymiankiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Formę z warzywami przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczem,y aż warzywa będą miękkie i utworzy się gęsty sos. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć pokrywkę i całość zapiec od góry z funkcją grillowania. Podajemy jako przekąskę z pieczywem, lub np. z pure ziemniaczanym jako część obiadu.
Tagliatelle z marchewki i cukinii
Składniki:
6 małych marchewek
6 małych cukinii
200 g pomidorków cherry
garść listków bazylii
parmezan do posypania
sos:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
2 szczypty suszonej szałwii
50 g sera mascarpone
1 łyżeczka skórki z cytryny
sól i kolorowy pieprz do smaku
Przygotowanie:
Marchewki i cukinię dzielimy obieraczką do ziemniaków na cienkie wstążki. Gotujemy na parze około 3 minut (osobno cukinię i osobno marchewkę). Pomidorki cherry kroimy na pół. Wszystkie składniki układamy w misce, polewamy sosem i posypujemy parmezanem. Sos: Na oliwie z oliwek smażymy przez chwilę poszatkowany czosnek i szałwię. Dodajemy ser mascarpone, skórkę z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Halawa z marchwii
Składniki:
4 łyżki masła
4 średnie marchewki
½ szklanki cukru trzcinowego
szczypta zmielonego kardamonu
½ szklanki niesłodzonego mleka skondensowanego
1 szklanka mleka
3 łyżki płatków migdałowych
5 poszatkowanych nerkowców
Przygotowanie:
Na nieprzywierającej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy startą na tarce o średnich oczkach marchewkę. Całość dusimy 10 minut, dodajemy cukier, kardamon, mleko skondensowane i mleko. Dusimy 12-15 minut na małym gazie często mieszając tak, aż masa zgęstnieje. Dodajemy podprażone migdały i nerkowce.
Kofta z marchewki w sosie chrzanowym
Składniki:
¼ szklanki oleju (najlepiej ryżowego)
3 ząbki czosnku
1 łyżka startego świeżego imbiru
3 szklanki startej na tarce o średnich oczkach marchewki
płaska łyżeczka cynamonu
płaska łyżeczka mielonej kolendry
czubata łyżeczka kurkumy
3 łyżki jogurtu
6 łyżek mąki pszennej razowej graham
3 łyżki mąki z ciecierzycy
sól i pieprz do smaku
sos:
1 duże opakowanie jogurtu (400 g)
3 łyżki śmietany
2 łyżki chrzanu
garść poszatkowanego koperku
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju smażymy pastę ze zmiażdżonego czosnku i startego imbiru. Po chwili dodajemy marchewkę i resztę przypraw. Dusimy na małym gazie około 10-15 minut pod przykrywką uważając aby marchewka się nie przypaliła. Całość studzimy i dodajemy jogurt, mąkę pszenną razową i mąkę z ciecierzycy. Solimy i pieprzymy. Z masy formujemy kulki, układamy na blasze posypanej odrobiną mąki i pieczemy w temp 200 stopni z termoobiegiem na złocisto-brązowo. Gotowe kofty przekładamy do sosu minimum 15 minut przed podaniem. Sos: wszystkie składniki mieszamy razem, solimy i pieprzymy do smaku.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"