W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Sylwię Gliwę, aktorkę. Gwiazda serialu "Na Wspólnej", w towarzystwie Piotra Kucharskiego, pokazała nam kilka smakowitych i lekkich potraw z makaronu, między innymi makaron z bobem, groszkiem i marchewkami, zapiekankę makaronową z łososiem i szparagami czy sałatkę makaronową z fasolką, pomidorkami i winegretem koperkowym.

Makaron pełne ziarno z bobem, groszkiem i marchewkami

Składniki:
1 opakowanie makaronu świdry
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
2 szalotki
2 ząbki czosnku
4 młode marchewki
500 g bobu
200 g zielonego groszku
sól i pieprz
listki bazylii do podania

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bób ugotować na pół-twardo w osolonej i lekko słodkiej wodzie. Na oliwie z masłem poddusić czosnek i posiekaną cebulkę. Poddusić aż się zeszkli. Dodać pokrojone w plasterki marchewki. Poddusić kilka minut, dodać groszek oraz bób. Gdy bób będzie miękki dodać makaron i wszystko razem poddusić, często mieszając.  Podać posypane listkami bazylii.

Sałatka makaronowa z fasolką, pomidorami i winegretem koperkowym

Składniki:
1 opakowanie makaronu świdry z orkiszem
300 g zielonej fasolki
200 g pomidorków koktajlowych
5-6 suszonych pomidorów z oliwy

Sos:
8 łyżek oliwy z oliwek
0,5 pęczka koperku
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
1 mała papryczka chilli

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolkę ugotować razem z makaronem w tym samym garnku. W tym czasie podsmażyć pomidorki na patelni z odrobiną oliwy. Składniki na sos wlać do słoiczka, zakręcić i energicznie wymieszać. Gdy makaron z fasolką będą miękkie, odcedzić i wymieszać z pomidorkami oraz sosem. Wymieszać, podawać na ciepło lub na zimno.

Zapiekanka makaronowa z łososiem i szparagami

Składniki:
1 opakowanie makaronu świdry z orkiszem
1 pęczek zielonych szparagów
300 g wędzonego łososia
100 ml śmietany kremówki 30%
2 jajka
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szparagi obrać, pokroić na 3-4 cm kawałki i poddusić przez kilka minut na patelni z odrobiną masła. Ugotowany makaron wymieszać ze szparagami i porwanym na kawałki łososiem. Przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do naczynia do zapiekania.  Jajka wymieszać ze śmietanką i polać po wierzchu makaronu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 10 minut. Podawać ciepłe z letnią sałatą.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
85
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0