Przepisy kulinarne

Kuchnia makaronowa - przepisy

Kucharz Joseph Seleetso proponuje przepis na makaron z sashimi, spaghetti razowe z cytrusowymi szparagami oraz ravioli z kurczaka i pieczone warzywa.

Makaron

Składniki:


3 szklanki (375g) mąki pszennej razowej i 1 szklanka (125 g) zwykłej mąki pszennej


5 jajek


2 łyżek oliwy


sól



Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z solą, zagnieć z jajkami i olejem, aby powstało elastyczne ciasto (jeśli trzeba, dodaj więcej mąki). Uformuj z ciasta kulę, wyrabiaj ok. 15 minut, zawiń w folię plastikową, odstaw na 15 minut (lub na maksymalnie 3 godziny).



Makaron z sashimi

Składniki:


ciasto na makaron


500 g filetu z łososia pokrojonego w bardzo cienkie plasterki


2 łyżeczki uprażonego sezamu


6 łyżek oliwy z oliwek


2 łyżeczki oleju sezamowego


50 g startego imbiru


1 starty ząbek czosnku


3 łyżki sosu sojowego


2 łyżeczki syropu pomarańczowego


1 łyżka posiekanego szczypiorku



Przygotowanie:

Rozwałkuj ciasto w maszynce do makaronu na 2 mm, pokrój na 8 prostokątów o wymiarach 6x12 cm. Ugotuj w osolonej wodzie, aż będą al dente. Ułóż płaty na talerzu, na nich ułóż łososia, posyp imbirem, czosnkiem, sezamem, skrop sosem sojowym wymieszanym z syropem pomarańczowym. Przed podaniem skrop podgrzanym olejem sezamowym.



Spaghetti razowe z cytrusowymi szparagami

Rozwałkuj ciasto w maszynce do makaronu na 2 mm, pokrój na spaghetti. Ugotuj w osolonej wodzie, aż będą al dente.



Składniki:


200 g ugotowanego spaghetti


2 zmiażdżone ząbki czosnku


1 szklanka oliwy


1 łyżeczka chili


1 zmiażdżona trawa cytrynowa


50 g skórki z limonki


200 g ugotowanych szparagów


100 g pomidorków koktajlowych


sól, pieprz


1 łyżka melisy



Przygotowanie:

Do garnka wlej oliwę, dodaj czosnek, trawę cytrynową, pomidory. Zagotuj. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia. Podgrzej ponownie, dodaj makaron i szparagi. Dopraw pieprzem i solą, podawaj makaron udekorowany skórką z cytryny i melisą.



Ravioli z kurczaka i pieczone warzywa

Składniki;


250 g ciasta na makaron


1 łyżeczka ziarnistej musztardy


1 łyżeczka posiekanego szczypiorku


350 g piersi z kurczaka


250 ml śmietanki


sól, pieprz


2 buraki


2 marchewki


sól, pieprz


2 łyżki oliwy



Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w kostkę, schłodź w lodówce 20 minut. Zmiksuj z solą i pieprzem w robocie kuchennym, dodaj śmietanę i jeszcze raz zmiksuj (około 30 sekund). Zmieszaj z musztardą i szczypiorkiem. Rozwałkuj ciasto w maszynce do makaronu na 2 mm, pokrój w koła o średnicy 5 cm. Każde kolo przepuść jeszcze raz przez maszynę do makaronu, żeby powstały dyski o średnicy 13 cm. Ugotuj w osolonej wodzie, aż będą al dente. Na połowę krążków nałóż nadzienie, przykryj pustymi krążkami, sklej, gotuj we wrzącej osolonej wodzie 7-8 minut. Podawaj z warzywami. Jak przygotować warzywa? Ułóż wszystko w foremce i upiecz.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
55
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0