Materiał promocyjny

Kuchnia makaronowa

Kuchnia makaronowa
Kuchnia makaronowa
Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej proponują dziś kuchnię makaronową. Czy skusicie się tagliatelle z bobem groszkiem i fasolką?

Canelloni z kapustą

Składniki:

200 g kapusty kiszonej

kostka wędzonego tofu (ok. 170 g)

1/3 oleju

1/2 średniej cebuli

1 liść laurowy

1 łyżeczki pieprzu

5 zmielonych ziarenek jałowca

1 łyżeczka majeranku

5 łyżek sosu sojowego

sól do smaku

sos:

1 puszka pomidorów

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 szklanki wody

1 poszatkowanej cebuli

1 drobno pokrojony ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

sól, pieprz do smaku

100 g wędzonego żółtego sera

Przygotowanie:

Kapustę bardzo drobno szatkujemy i dusimy na oleju z poszatkowaną połówką cebuli, liściem laurowym, pieprzem, jałowcem i majerankiem. Po około 20 minutach dodajemy rozkruszone tofu i sos sojowy. Całość dusimy jeszcze 10 minut. Canelloni nadziewamy farszem z kapusty i układamy w żaroodpornym naczyniu. Polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym żółtym serem wymieszanym ze śmietaną. Całość przykrywamy żaroodporną pokrywką i zapiekamy 30 minut, aż makaron będzie miękki. Sos pomidorowy: cebulę i czosnek dusimy chwilę na oliwie i dodajemy pozostałe składniki. Dusimy pięć minut, solimy i pieprzymy do smaku.

Zapiekane muszle

Składniki:

250 g makaronu duże muszle

kulka mozarelli

100 g ricotty

70 g parmezanu

2 ząbki czosnku

zielony pieprz do smaku

płaska łyżeczka tymianku

1/3 szklanki bułki tartej

4 łyżki masła

1/4 szklanki białego wytrawnego wina

1/2 łyżeczki soli

1/2 pęczka pietruszki

Przygotuje:

Makaron gotujemy al dente. Mozarellę, ricotte i drobno straty parmezan mielimy na jednolitą masę. Do masy serowej dodajemy wyciśnięty czosnek, tymianek, pieprz. Na rozgrzane masło wsypujemy bułkę tartą z solą, chwilę prażymy i zdejmujemy z gazu. Do naszej masy dodajemy drobno poszatkowaną pietruszkę i wlewamy wino. Muszelki wypełniamy masą serową, przykrywamy bułką tarta z pietruszką i zapiekamy od góry w piekarniku ok. 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.

Tagliatelle z bobem groszkiem i fasolką

Składniki:

500 g makaronu tagliatelle

200 g bobu

100 g zielonego groszku

100 g fasolki szparagowej

200 g śmietanki 30%

100 g sera pleśniowego z zieloną pleśnią

1 łyżeczki mielonego zielonego pieprzu

2 ząbki czosnku

sól do smaku

4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W niewielkiej ilości wody oddzielnie gotujemy bób oraz pokrojoną na kawałki, o długości ok. 3 cm, fasolkę szparagową. Fasolkę oraz bób gotujemy dość krótko ( muszą być jeszcze lekko twarde). Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno pokrojone ząbki czosnku. Gdy się lekko przyrumienią dodajemy podgotowany bób, fasolkę oraz groszek. Całość dusimy na małym ogniu pod pokrywką 3-4 minuty. Następnie dodajemy śmietankę, pokruszony ser, pieprz i sól do smaku. Gdy ser się rozpuści dorzucamy ugotowany makaron i całość delikatnie mieszamy.

Makaron z sosem cytrynowym

Składniki:

1 opakowanie makaronu kokardki (500 g)

1 szklanki oliwy

5 ząbków poszatkowanego czosnku

sok z 5 cytryn

skórka otarta z jednej cytryny

200 g śmietanki 30 %

2 łyżki listków świeżego tymianku

100 g parmezanu

sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. W tym czasie na średnio rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek i po chwili wlewamy sok z cytryny i skórkę otartą z cytryny. Dusimy 2 minuty po czym dodajemy śmietankę i tymianek. Solimy, pieprzymy do smaku i dodajemy starty parmezan. Do sosu dodajemy ugotowany al dente makaron.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości