Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej proponują dziś kuchnię makaronową. Czy skusicie się tagliatelle z bobem groszkiem i fasolką?

Canelloni z kapustą

Składniki:


200 g kapusty kiszonej


kostka wędzonego tofu (ok. 170 g)


1/3 oleju


1/2 średniej cebuli


1 liść laurowy


1 łyżeczki pieprzu


5 zmielonych ziarenek jałowca


1 łyżeczka majeranku


5 łyżek sosu sojowego


sól do smaku


sos:


1 puszka pomidorów


3 łyżki koncentratu pomidorowego


1 szklanki wody


1 poszatkowanej cebuli


1 drobno pokrojony ząbek czosnku


2 łyżki oliwy


sól, pieprz do smaku


100 g wędzonego żółtego sera



Przygotowanie:


Kapustę bardzo drobno szatkujemy i dusimy na oleju z poszatkowaną połówką cebuli, liściem laurowym, pieprzem, jałowcem i majerankiem. Po około 20 minutach dodajemy rozkruszone tofu i sos sojowy. Całość dusimy jeszcze 10 minut. Canelloni nadziewamy farszem z kapusty i układamy w żaroodpornym naczyniu. Polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym żółtym serem wymieszanym ze śmietaną. Całość przykrywamy żaroodporną pokrywką i zapiekamy 30 minut, aż makaron będzie miękki. Sos pomidorowy: cebulę i czosnek dusimy chwilę na oliwie i dodajemy pozostałe składniki. Dusimy pięć minut, solimy i pieprzymy do smaku.



Zapiekane muszle

Składniki:


250 g makaronu duże muszle


kulka mozarelli


100 g ricotty


70 g parmezanu


2 ząbki czosnku


zielony pieprz do smaku


płaska łyżeczka tymianku


1/3 szklanki bułki tartej


4 łyżki masła


1/4 szklanki białego wytrawnego wina


1/2 łyżeczki soli


1/2 pęczka pietruszki



Przygotuje:


Makaron gotujemy al dente. Mozarellę, ricotte i drobno straty parmezan mielimy na jednolitą masę. Do masy serowej dodajemy wyciśnięty czosnek, tymianek, pieprz. Na rozgrzane masło wsypujemy bułkę tartą z solą, chwilę prażymy i zdejmujemy z gazu. Do naszej masy dodajemy drobno poszatkowaną pietruszkę i wlewamy wino. Muszelki wypełniamy masą serową, przykrywamy bułką tarta z pietruszką i zapiekamy od góry w piekarniku ok. 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.



Tagliatelle z bobem groszkiem i fasolką

Składniki:


500 g makaronu tagliatelle


200 g bobu


100 g zielonego groszku


100 g fasolki szparagowej


200 g śmietanki 30%


100 g sera pleśniowego z zieloną pleśnią


1 łyżeczki mielonego zielonego pieprzu


2 ząbki czosnku


sól do smaku


4 łyżki oliwy z oliwek



Przygotowanie:


Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W niewielkiej ilości wody oddzielnie gotujemy bób oraz pokrojoną na kawałki, o długości ok. 3 cm, fasolkę szparagową. Fasolkę oraz bób gotujemy dość krótko ( muszą być jeszcze lekko twarde). Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno pokrojone ząbki czosnku. Gdy się lekko przyrumienią dodajemy podgotowany bób, fasolkę oraz groszek. Całość dusimy na małym ogniu pod pokrywką 3-4 minuty. Następnie dodajemy śmietankę, pokruszony ser, pieprz i sól do smaku. Gdy ser się rozpuści dorzucamy ugotowany makaron i całość delikatnie mieszamy.



Makaron z sosem cytrynowym

Składniki:


1 opakowanie makaronu kokardki (500 g)


1 szklanki oliwy


5 ząbków poszatkowanego czosnku


sok z 5 cytryn


skórka otarta z jednej cytryny


200 g śmietanki 30 %


2 łyżki listków świeżego tymianku


100 g parmezanu


sól i świeżo zmielony pieprz do smaku



Przygotowanie:


Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. W tym czasie na średnio rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek i po chwili wlewamy sok z cytryny i skórkę otartą z cytryny. Dusimy 2 minuty po czym dodajemy śmietankę i tymianek. Solimy, pieprzymy do smaku i dodajemy starty parmezan. Do sosu dodajemy ugotowany al dente makaron.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
88
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0