Materiał promocyjny

Kuchnia majówkowa

Co bracia Kuroniowie polecają na majówkowy piknik? Przekonajcie się sami i wypróbujcie ich przepisów?

Sałatka Nicejska

Składniki:

1 główka sałaty kruchej lub zwykłej

200 g tuńczyka z puszki

100 g filecików anchois

2 pomidory

20 oliwek

2 ugotowane na twardo jajka

1 cebula biała

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

1 łyżka octu winnego

sól, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie:

Sałatę myjemy, osuszamy i palcami rwiemy na kawałki. Pomidory kroimy w cząstki, cebulę w talarki, jaja na ćwiartki. Dodajemy tuńczyka, fileciki anchois i oliwki. Przygotowujemy sos: czosnek siekamy, ucieramy z cukrem, solą i pieprzem, dodajemy ocet winny. Stopniowo dolewamy oliwę i dokładnie ucieramy. Sosem zalewamy składniki sałatki i dokładnie mieszamy.

Szaszłyki drobiowe ze słoninką

Składniki:

1 kg piersi kurczaka lub indyka

2 różnokolorowe papryki

1 łyżka majeranku i oregano lub tymianek

4 ząbki czosnku

0,1 kg słoniny

olej

sól, pieprz

Przygotowanie:

Pierś kroimy w kostkę o boku 3 cm. Paprykę kroimy w dość duże kawałki, natomiast słoninę w cieniutkie plasterki. Oddzielnie przygotowujemy marynatę. Mieszamy: olej majranek, oregano lub tymianek, posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą przyprawiamy mięso. W takiej zalewie może „poleżeć sobie” nawet 48 godzin. Tak przygotowane mięso nabijamy na patyk na zmianę z warzywami, polewamy pozostałą marynatą i opiekamy ze wszystkich stron, aż się równomiernie zrumieni. Nasze szaszłyczki można zrobić zarówno na grillu jak i w piekarniku.

Szaszłyki z krewetek po azjatycku

Składniki:

0,5 kg dużych krewetek królewskich

2 limonki

80 ml sosu sojowego

0,1 kg świeżego imbiru

1 papryczka chilli

3 ząbki czosnku

100 ml oliwy

sól, pieprz

Przygotowanie:

Nadziewamy krewetki na patyczki i pędzelkiem smarujemy mieszanką: oliwy, posiekanego czosnku, utartego imbiru, sosu sojowego oraz drobniutko posiekanego chilli. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na rozgrzanym grillu lub w piekarniku. Pieczemy, obracając przez 6-10 minut na grillu. W piekarniku 10 minut w temperaturze 180 stopni. Na końcu skrapiamy sokiem z limonki.

Ziemniaczki ziołowe

Składniki:

1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek koperku

1 szczypiorku

2 ząbki czosnku

100 ml oliwy

sok z jednej cytryny

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w dość duże talarki. Siekamy drobno wszystkie zioła. Posypujemy nasze ziemniaki zieleniną. Doprawiamy: solą, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem. Na końcu zalewamy sokiem z cytryny i oliwą. Odstawiamy na godzinkę do lodówki.

Deser owocowy z polewą truskawkową

Składniki:

1 kg truskawek (mogą być mrożone)

0,5 kg gruszek

0,5 kg bananów

1 mały ananas

0,1 kg cukru

kilka listków mięty

Przygotowanie:

Truskawki miksujemy dodając cukier. Gruszki i ananasa kroimy w cząstki, banana w plasterki. Tak pokrojone owoce układamy w pucharkach. Zalewamy naszą polewą. Dekorujemy miętą, można użyć też bitej śmietany.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości