Hummus, pieczony kalafior, sałatka izraelska. W naszej kuchni Magda Kumorek dała popis swoich kulinarnych możliwości. Wyszło smakowicie! Aktorce towarzyszyła Marta Dymek - blogerka kulinarna,


HUMMUS
Składniki:
300 g suchej ciecierzycy
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
doniczka kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
Szczypta papryki ostrej
Szczypta papryki słodkiej

Przygotowanie:
Dzień przed przygotowywaniem hummusu ciecierzycę zalać zimną wodą z łyżeczką sody, powinno być przynajmniej dwa razy tyle wody ile ciecierzycy. Zostawić na noc.
Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać, teraz jest już jej ponad dwie szklanki. Zalać dużą ilością świeżej wody, dodać łyżeczkę sody i zagotować. Gotować przez około 40 minut lub do czasu, kiedy pojedyncze ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach i będzie maślane w środku - nie może być białe i suche wewnątrz. Jeżeli ciecierzyca nie będzie dostatecznie ugotowana to hummus będzie klapą. Ugotowaną cieciorkę odcedzić i opłukać. Przełożyć do naczynia blendera, dodać tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Na zwyczajnym, domowym blenderze zajmuje to około 2-3 minut - jest gotowe, kiedy pasta jest aksamitna i nie ma żadnej grudki.
Do gęstej sezamowo-ciecierzycowej pasty dolać powoli lodowatą wodę cały czas miksując. To najprzyjemniejszy moment całego procesu - nagle hummus zmienia kolor i nabiera przyjemnej, aksamitnej konsystencji. Należy ucierać hummus przez kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem.
Przełożyć gotowy hummus do miski i pozwolić mu chwilę odpocząć. Posypać ulubionymi dodatkami, najczęściej jest to słodka papryka, oliwa z oliwek lub dodatkowa porcja tahiny.

PIECZONY KALAFIOR
Składniki:
1 główka ładnego kalafiora
1 opakowanie tahiny
doniczka mięty
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Kalafiora umyć, osuszyć i pozostawiając w całości dokładnie natrzeć oliwą, oprószyć solą i wsunąć do rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 45 - 60 minut do czasu, aż będzie złocisty i miękki.W międzyczasie składniki sosu tahiny przełożyć do słoika, szczelnie go zamknąć i potrząsać tak długo, aż składniki sosu połączą się w gęsty, aksamitny krem. Gorącego kalafiora w całości podać na stół razem z sosem z tahiny, sałatką izraelską i ulubionym pieczywem.

SAŁATKA IZRAELSKA
Składniki:
500 g pomidorów koktajlowych
1 czerwona cebula
1 kg ogórków gruntowych
1 doniczka mięty
1 doniczka kolendry
opakowanie chlebków pita
Pieprz czarny

Przygotowanie:
Pomidorki pokroić na połówki, ogórki obrać i pokroić na plastry. Świeże zioła podrzeć w palcach, dodać do warzyw razem z solą, pieprzem czarnym i chlustem oliwy. Wszystko wymieszać   i podać razem z pieczonym kalafiorem, falafelami lub hummusem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
69
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0