Kuchnia Libera

Dziś w naszej kuchni, dwóch absolwentów Akademii Rolniczej w Poznaniu, Piotr Kucharski i Liber. Co przygotowali? Zobaczcie sami!

Minestrone

Składniki:

Mieszanka włoska Hortex – 2 opak.

200 g fasoli (namoczonej przez noc) lub puszka fasoli

1 ziemniak

1 cebula

5 ząbków czosnku

oliwa z oliwek

2 puszki pomidorów krojonych

1 lampka białego wina

garść drobnego makaronu

500 ml bulionu warzywnego

parmezan

kilka łodyg bazylii

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Fasolę odcedź i ugotuj z pokrojonym w kostkę ziemniakiem oraz pomidorami z puszki, tak by stała się miękka. W tym czasie w dużym garnku podsmaż na oliwie cebulę i czosnek, a następnie wrzuć mieszankę włoską Hortex. Całość duś ok. 15 minut, po czym połącz z pomidorami, podlej winem i gotuj dalszych 15 minut. Następnie dodaj miękką fasolę, bulion i makaron, wszystko przypraw solą i pieprzem i trzymaj na ogniu lub blasze elektrycznej jeszcze przez kilka minut (żeby makaron był miękki). Gotowe minestrone podawaj z listkami bazylii oraz posypane parmezanem.

Makaron z warzywami i kaczką

Składniki: Mieszanka chińska Hortex – 1 opak. 2 filety z piersi kaczki 250 chińskiego makaronu jajecznego szczypta imbiru w proszku szczypta ostrej i słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu pieprz i sól 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka cukru 2 łyżki octu 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania: Skórę na filetach kaczki natnij w kratkę, natrzyj każdą pierś zmieszanymi przyprawami i odstaw na kilka minut. Tymczasem warzywa podsmaż na oleju (pod koniec przypraw pieprzem), zalej sosem sojowym i octem i dopraw cukrem. Przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaron dodaj do warzyw i całość podsmaż jeszcze przez chwilę. Filety z kaczki ułóż na zimnej patelni i smaż od strony skóry z obu stron przez 4-5 minut, a następnie włóż do rozgrzanego do temperatury 150ºC piekarnika i piecz ok. 10 minut. Gorące filety pokrój w plastry i nałóż na makaron z warzywami.

Warzywne wrapy

Składniki: Mieszanka meksykańska Hortex – 1 opak. 6-8 tortilli 1 puszka czerwonej fasoli 1 małe chili 2 łyżki przecieru pomidorowego jogurt naturalny (gęsty) limonka oliwa z oliwek sól i pieprz

Sposób przygotowania: Czerwoną fasolę odcedź i wypłucz, a następnie podgrzej na patelni z dodatkiem posiekanej papryczki chili oraz przecieru pomidorowego i zmiksuj na gładką masę. Jednocześnie mieszankę meksykańską podsmaż przez kilka minut na patelni. W tym czasie na innej patelni podgrzej wszystkie tortille i posmaruj pastą z fasoli, po czym nałóż warzywa. Jogurtem wymieszanym z sokiem z limonki polej po wierzchu warzywa. Tortille zwiń tak, by powstały gotowe do spożycia wrapy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości