Piotr Soliwoda z restauracji "Smaki Warszawy" przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z grzybów i sarniny.Rydze smażone na oliwie z czosnkiem i natką pietruszki
Składniki:
500 g rydzy
4 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
40 g koniaku
łyżka oliwy z oliwek
łyżka masła
50 g rukoli
20 g płatków parmezanu
Przygotowanie:
Rydze dokładnie umyć w zimnej lekko osolonej wodzie. Najlepsze do tej potrawy są małe rydze, których nie trzeba przekrajać. Osuszone grzyby wrzucić na rozgrzaną oliwę z oliwek. i smażyć 2 minuty na dużym ogniu, dodać czosnek, natkę, doprawić solą i pieprzem. Zalać koniakiem, gdy koniak lekko odparuje - dodać masło, zamieszać i podawać na głębokim talerzu. Potrawę można udekorować rukolą i posypać płatkami parmezanu.
Comber z sarny na rydzowym omlecie
Składniki:
400 g oczyszczonego combra z sarny
300 g dużych rydzy
3 jajka
5 ząbków czosnku
2 upieczone ziemniaki
1 cebula
mały pęczek tymianku
łyżeczka masła
pęczek natki pietruszki
100 g słonego twardego koziego sera
100 g kwaśnej śmietany
marynata do sarny:
łyżka octu balsamicznego
łyżka oleju
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
szklanka bulionu
1/2 nieobranej cebuli, marchwi, pietruszki, selera
gałązka rozmarynu
sól, młotkowany pieprz
3 listki laurowe
ziele angielskie
jałowiec
Przygotowanie:
Sarnę osolić, natrzeć młotkowanym pieprzem, zamarynować we wcześniej przygotowanej marynacie z warzyw, ziół, wina i octu, odstawić na dobę w chłodne miejsce. Upieczone na pół twardo ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry, rydze namoczyć i wymyć w osolonej wodzie, pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni usmażyć na maśle z czosnkiem cebulką, tymiankiem, dodać plastry ziemniaków i razem chwile poddusić, a następnie zalać roztrzepanymi jajkami z kozim serem. Smażyć na małym ogniu 3 min i zapiec w piekarniku przez 8 min w 220 st.C. Gdy omleto- zapiekanka będzie w piekarniku, na rozgrzanej patelni grillowej usmażyć comber z sarny przez około 3 minut z każdej strony. Mięso powinno być różowe w środku. Plastry różowego combra ułożyć na omlecie skropić oliwą truflową lub kwaśną śmietaną ze szczypiorkiem.
Grasica cielęca na chrupiącym bobie ze smardzami
Składniki:
300 g grasicy cielęcej
500 g świeżego bobu
5 ząbków czosnku
łyżka oliwy z oliwek
łyżka masła
pęczek natki pietruszki
100 g mrożonych smardzy
20 g koniaku
1/2 litra bulionu
Przygotowanie:
Świeżą grasicę namoczyć w wodzie z lodem i dokładnie oczyścić z błon. W bulionie sparzyć grasicę przez 1 minutę i wystudzić. Bób obgotować w osolonej wodzie (ok. 5 minut) wystudzić i obrać z łupin. Grasicę usmażyć na oliwie z czosnkiem i smardzami, zalać koniakiem, posypać natką pietruszki, dodać masło podać na przesmażonym z czosnkiem bobie.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"