Przepisy kulinarne

Kuchnia leśna

Piotr Soliwoda z restauracji "Smaki Warszawy" przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z grzybów i sarniny.

Rydze smażone na oliwie z czosnkiem i natką pietruszki

Składniki:
500 g rydzy
4 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
40 g koniaku
łyżka oliwy z oliwek
łyżka masła
50 g rukoli
20 g płatków parmezanu

Przygotowanie:
Rydze dokładnie umyć w zimnej lekko osolonej wodzie. Najlepsze do tej potrawy są małe rydze, których nie trzeba przekrajać. Osuszone grzyby wrzucić na rozgrzaną oliwę z oliwek. i smażyć 2 minuty na dużym ogniu, dodać czosnek, natkę, doprawić solą i pieprzem. Zalać koniakiem, gdy koniak lekko odparuje - dodać masło, zamieszać i podawać na głębokim talerzu. Potrawę można udekorować rukolą i posypać płatkami parmezanu.

Comber z sarny na rydzowym omlecie

Składniki:
400 g oczyszczonego combra z sarny
300 g dużych rydzy
3 jajka
5 ząbków czosnku
2 upieczone ziemniaki
1 cebula
mały pęczek tymianku
łyżeczka masła
pęczek natki pietruszki
100 g słonego twardego koziego sera
100 g kwaśnej śmietany
marynata do sarny:
łyżka octu balsamicznego
łyżka oleju
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
szklanka bulionu
1/2 nieobranej cebuli, marchwi, pietruszki, selera
gałązka rozmarynu
sól, młotkowany pieprz
3 listki laurowe
ziele angielskie
jałowiec

Przygotowanie:
Sarnę osolić, natrzeć młotkowanym pieprzem, zamarynować we wcześniej przygotowanej marynacie z warzyw, ziół, wina i octu, odstawić na dobę w chłodne miejsce. Upieczone na pół twardo ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry, rydze namoczyć i wymyć w osolonej wodzie, pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni usmażyć na maśle z czosnkiem cebulką, tymiankiem, dodać plastry ziemniaków i razem chwile poddusić, a następnie zalać roztrzepanymi jajkami z kozim serem. Smażyć na małym ogniu 3 min i zapiec w piekarniku przez 8 min w 220 st.C. Gdy omleto- zapiekanka będzie w piekarniku, na rozgrzanej patelni grillowej usmażyć comber z sarny przez około 3 minut z każdej strony. Mięso powinno być różowe w środku. Plastry różowego combra ułożyć na omlecie skropić oliwą truflową lub kwaśną śmietaną ze szczypiorkiem.

Grasica cielęca na chrupiącym bobie ze smardzami

Składniki:
300 g grasicy cielęcej
500 g świeżego bobu
5 ząbków czosnku
łyżka oliwy z oliwek
łyżka masła
pęczek natki pietruszki
100 g mrożonych smardzy
20 g koniaku
1/2 litra bulionu

Przygotowanie:
Świeżą grasicę namoczyć w wodzie z lodem i dokładnie oczyścić z błon. W bulionie sparzyć grasicę przez 1 minutę i wystudzić. Bób obgotować w osolonej wodzie (ok. 5 minut) wystudzić i obrać z łupin. Grasicę usmażyć na oliwie z czosnkiem i smardzami, zalać koniakiem, posypać natką pietruszki, dodać masło podać na przesmażonym z czosnkiem bobie.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
82
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0