Przepisy kulinarne

Kuchnia Leona Myszkowskiego

W kuchni Dzień Dobry TVN tanie i pożywne dania w wykonaniu Darii Ładochy i Leona Myszkowskiego. Syn Justyny Steczkowskiej pomimo, że ma dopiero 16 lat jest wielkim pasjonatem gotowania i blogerem kulinarnym. Razem z Darią przygotował naleśniki czekoladowo-cynamonowe, fit koktajl, podsmażane warzywa i stek z tuńczyka.

Naleśniki czekoladowo-cynamonowe

Składniki:
300 g mąki
2 jajka
0,4 l mleka
50 g cukru

Limonka
4 łyżki kakao
300 g twarogu  półtłustego
3 łyżki miodu (płynnego)
Łyżka cynamonu
Masło klarowane

Przygotowanie:
Do dużej miski wsypać mąkę z cukrem i powoli dodawać mleko. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wbić dwa jajka i wymieszać. Do ciasta dodać cztery duże łyżki kakao i jedną dużą cynamonu. Wymieszać i ostawić do lodówki na około godzinę. Rozpakować twaróg dodać do niego odrobinę limonki. Delikatnie ugnieść, dodać trzy duże łyżki miodu i dokładnie wymieszać. Usmażyć naleśniki na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. Po zdjęciu naleśników nałożyć dwie łyżki twarogu i złożyć w trójkąty.

Fit koktajl

Składniki:
100 g szpinaku
Pęczek natki pietruszki
1 pomarańcza
1 banan
0,3 l wody kokosowej
1 mango
1 szklanka lodu

Przygotowanie:
Obierać owoce, umyć szpinak i natkę. Wrzucić do miksera obrane owoce i umyte warzywa. Dolać wodę kokosową i lód, zmiksować przez około minutę i gotowe.

Podsmażane warzywa

Składniki:
2 zielone papryki
1 papryka żółtka
2 papryki czerwone
2 cebule
Brokuły
Czosnek
Olej kokosowy

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyć i pokroić. Na patelni roztopić olej kokosowy. Wrzucić warzywa na patelnię i podsmażyć chwilę. Najlepiej podać z kawałkiem ciemnego chleba razowego.

Stek z tuńczyka na musie z mango

Składniki:
1 filet z tuńczyka
Szpinak
Mango
Cytryna
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Tuńczyka dokładnie umyć. Obrać mango ze skórki. Rozgrzać patelnię, polać oliwą i smażyć tuńczyka przez 2-3 minuty. Mango zmielić na mus. Szpinak umyć i wysuszyć. Na talerz polać odrobiną sosu z mango, ułożyć  liście szpinaku na górę. Położyć usmażony stek z tuńczyka, popieprzyć i posolić. Obok podać cytrynę i gotowe!

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
61
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0