Dziś w Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło przygotowali pięć pożywnych, ale lekkich potraw. Skupili się na wyjątkowych wartościach odżywczych mało znanych lub zapomnianych zbóż: komosy ryżowej, kaszy bulgur i kaszy jęczmiennej, a wszystko w nowych i zaskakujących kombinacjach.Brukselka z sezamem
Składniki:
500 g brukselki
1 średnia marchewka
2 ząbki czosnku
2 łyżki sezamu
łyżka oleju sezamowego
3 łyżki oleju arachidowego
2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Brukselkę gotujemy na parze aż będzie miękka. Marchewkę kroimy w cienkie słupki i dusimy kilka minut na oleju arachidowym, następnie wyjmujemy i na ten sam olej wrzucamy sezam i drobno pokrojony czosnek, po chwili dodajemy brukselkę, marchewkę, zdejmujemy z gazu i dodajemy olej sezamowy i sos sojowy.
Caprese z buraka i oscypka
Składniki:
2 średnie buraki
100 g oscypka (najlepiej okrągły)
2 czubate łyżki orzeszków piniowych
pęczek pietruszki
1/5 szklanki oleju z pestek winogron
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
starta skórka z 1/2 cytryny
ocet balsamiczny (gęsty)
Przygotowanie:
Buraki ze skórką gotujemy na parze aż staną się miękkie ( minimum 30 minut). Po ostudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry (najlepiej mandoliną). Oscypek kroimy w plasterki. Orzeszki prażymy na suchej patelni na złoty kolor.
Poszatkowaną pietruszkę, czosnek, sok z cytryny, skórkę z cytryny i olej z pestek winogron miksujemy na jednolity sos. Plastry buraka kładziemy na przemian z oscypkiem i całość posypujemy orzeszkami oraz polewamy sosem pietruszkowym i balsamicznym.
Przystawka z kaszy jęczmiennej
Składniki:
1 szklanka średniej kaszy jęczmiennej
2 i 1/2 szklanki wody
1 łyżka octu jabłkowego
1/4 łyżeczki soli
1/5 szklanki oliwy z oliwek
3 czerwone papryki
1 bakłażan
1 pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/3 szklanki czarnego sezamu
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy pod pokrywką w wodzie z 1/4 łyżeczki soli, na małym gazie, aż stanie się miękka i wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Po ugotowaniu dodajemy ocet jabłkowy i 1/5 szklanki oliwy. Paprykę pieczemy w całości w piekarniku aż będzie czarna z każdej strony ( musimy ją obracać). Po upieczeniu przekładamy do garnka, przykrywamy pokrywką i czekamy aż się zaparzy i przestygnie (łatwiej będzie usunąć skórkę). Obieramy ze skóry, usuwamy nasiona i kroimy w plastry. Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1/2 cm i grillujemy na suchej patelni z dwóch stron pod pokrywką, aż stanie się miękki. Następnie wrzucamy go do miski z marynatą : drobno posiekana pietruszka, zmiażdżony czosnek, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, sok z cytryny, pieprz do smaku. Marynujemy minimum 10 minut. W foremce układamy warstwami kaszę, plastry papryki, znowu kaszę, bakłażana, ponownie kaszę i na wierzch paprykę. Posypujemy zmielonymi, prażonymi na suchej patelni z solą ziarnami sezamu.
Stir fry z shiitake i bulgurem
Składniki:
1 szklanka kaszy bulgur
2 szklanki wody
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki oleju ryżowego
100 g kiełków na patelnię (cieciorka, fasolka mung, soczewica)
200 g grzybów eryngi (dostępne w dużych supermarketach)
100 g grzybów shiitake (dostępne w dużych super marketach)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w wodzie z 1/4 łyżeczki soli aż stanie się miękka i wchłonie całą wodę. W woku, na rozgrzanym oleju ryżowym podsmażamy imbir, następnie poszatkowany czosnek i po chwili cienkie plastry grzybów. Całość delikatnie mieszamy. Po ok. 2-3 minutach dodajemy kiełki i podsmażamy jeszcze 3 minuty. Dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i ugotowaną kaszę. Całość mieszamy.
Tabula z komosą ryżową (quinoa)
Składniki:
1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)
2 szklanki wody
duży pęczek pietruszki
duży pęczek koperku
200 g bobu (np. mrożony)
1 mały zielony ogórek
1 mała czerwona cebula
1 dymka
2 średnie cykorie (najlepiej czerwone)
sok z 1 cytryny
1/5 szklanki oleju lnianego
łyżka masła
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Komosę ryżową gotujemy w dwukrotnej ilości wody z odrobiną soli, pod pokrywką na małym gazie ok. 10 minut (aż wchłonie całą wodę). Bób gotujemy w małej ilości lekko osolonej wody ok. 5-7 minut aż stanie się miękki. Po odsączeniu podsmażamy na patelni na łyżce masła kilka minut. Pietruszkę i koperek drobno szatkujemy. Ogórek i cebulę kroimy w drobną kostkę,a dymkę na ukos. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, dodajemy olej lniany, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Małe porcje tabuli nakładamy na liście cykorii.
Przepisy autorstwa Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Macieja Szaciłło.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"