Materiał promocyjny

Kuchnia lekka, ale pożywna

Dziś w Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło przygotowali pięć pożywnych, ale lekkich potraw. Skupili się na wyjątkowych wartościach odżywczych mało znanych lub zapomnianych zbóż: komosy ryżowej, kaszy bulgur i kaszy jęczmiennej, a wszystko w nowych i zaskakujących kombinacjach.

Brukselka z sezamem

Składniki:

500 g brukselki

1 średnia marchewka

2 ząbki czosnku

2 łyżki sezamu

łyżka oleju sezamowego

3 łyżki oleju arachidowego

2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Brukselkę gotujemy na parze aż będzie miękka. Marchewkę kroimy w cienkie słupki i dusimy kilka minut na oleju arachidowym, następnie wyjmujemy i na ten sam olej wrzucamy sezam i drobno pokrojony czosnek, po chwili dodajemy brukselkę, marchewkę, zdejmujemy z gazu i dodajemy olej sezamowy i sos sojowy.

Caprese z buraka i oscypka

Składniki:

2 średnie buraki

100 g oscypka (najlepiej okrągły)

2 czubate łyżki orzeszków piniowych

pęczek pietruszki

1/5 szklanki oleju z pestek winogron

1 ząbek czosnku

sok z 1/2 cytryny

starta skórka z 1/2 cytryny

ocet balsamiczny (gęsty)

Przygotowanie:

Buraki ze skórką gotujemy na parze aż staną się miękkie ( minimum 30 minut). Po ostudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry (najlepiej mandoliną). Oscypek kroimy w plasterki. Orzeszki prażymy na suchej patelni na złoty kolor.

Poszatkowaną pietruszkę, czosnek, sok z cytryny, skórkę z cytryny i olej z pestek winogron miksujemy na jednolity sos. Plastry buraka kładziemy na przemian z oscypkiem i całość posypujemy orzeszkami oraz polewamy sosem pietruszkowym i balsamicznym.

Przystawka z kaszy jęczmiennej

Składniki:

1 szklanka średniej kaszy jęczmiennej

2 i 1/2 szklanki wody

1 łyżka octu jabłkowego

1/4 łyżeczki soli

1/5 szklanki oliwy z oliwek

3 czerwone papryki

1 bakłażan

1 pęczek pietruszki

1 ząbek czosnku

sok z 1/2 cytryny

1/4 szklanki oliwy z oliwek

1/3 szklanki czarnego sezamu

1/2 łyżeczki soli

pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy pod pokrywką w wodzie z 1/4 łyżeczki soli, na małym gazie, aż stanie się miękka i wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Po ugotowaniu dodajemy ocet jabłkowy i 1/5 szklanki oliwy. Paprykę pieczemy w całości w piekarniku aż będzie czarna z każdej strony ( musimy ją obracać). Po upieczeniu przekładamy do garnka, przykrywamy pokrywką i czekamy aż się zaparzy i przestygnie (łatwiej będzie usunąć skórkę). Obieramy ze skóry, usuwamy nasiona i kroimy w plastry. Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1/2 cm i grillujemy na suchej patelni z dwóch stron pod pokrywką, aż stanie się miękki. Następnie wrzucamy go do miski z marynatą : drobno posiekana pietruszka, zmiażdżony czosnek, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, sok z cytryny, pieprz do smaku. Marynujemy minimum 10 minut. W foremce układamy warstwami kaszę, plastry papryki, znowu kaszę, bakłażana, ponownie kaszę i na wierzch paprykę. Posypujemy zmielonymi, prażonymi na suchej patelni z solą ziarnami sezamu.

Stir fry z shiitake i bulgurem

Składniki:

1 szklanka kaszy bulgur

2 szklanki wody

1/4 łyżeczki soli

3 łyżki oleju ryżowego

100 g kiełków na patelnię (cieciorka, fasolka mung, soczewica)

200 g grzybów eryngi (dostępne w dużych supermarketach)

100 g grzybów shiitake (dostępne w dużych super marketach)

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy w wodzie z 1/4 łyżeczki soli aż stanie się miękka i wchłonie całą wodę. W woku, na rozgrzanym oleju ryżowym podsmażamy imbir, następnie poszatkowany czosnek i po chwili cienkie plastry grzybów. Całość delikatnie mieszamy. Po ok. 2-3 minutach dodajemy kiełki i podsmażamy jeszcze 3 minuty. Dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i ugotowaną kaszę. Całość mieszamy.

Tabula z komosą ryżową (quinoa)

Składniki:

1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)

2 szklanki wody

duży pęczek pietruszki

duży pęczek koperku

200 g bobu (np. mrożony)

1 mały zielony ogórek

1 mała czerwona cebula

1 dymka

2 średnie cykorie (najlepiej czerwone)

sok z 1 cytryny

1/5 szklanki oleju lnianego

łyżka masła

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Komosę ryżową gotujemy w dwukrotnej ilości wody z odrobiną soli, pod pokrywką na małym gazie ok. 10 minut (aż wchłonie całą wodę). Bób gotujemy w małej ilości lekko osolonej wody ok. 5-7 minut aż stanie się miękki. Po odsączeniu podsmażamy na patelni na łyżce masła kilka minut. Pietruszkę i koperek drobno szatkujemy. Ogórek i cebulę kroimy w drobną kostkę,a dymkę na ukos. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, dodajemy olej lniany, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Małe porcje tabuli nakładamy na liście cykorii.

Przepisy autorstwa Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Macieja Szaciłło.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości