Materiał promocyjny

Kuchnia kwiatowa

Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", przygotowała potrawy inspirowane słonecznikami.

GRZANECZKI Z KAWIOREM Z BAKLAŻANA I KIEŁKAMI SŁONECZNIKA

SKŁADNIKI:

2 bakłażany

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soku z cytryny

3 łyżki oliwy

Natka pietruszki

Kiełki słonecznika

Grzanki z bagietki

PRZYPRAWY KAMIS:

Sól morska w młynku

Pieprz Kolorowy w młynku

Czosnek Kolorowy

Ocet Prowansalski

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażany włóż do mocno rozgrzanego piekarnika na około 60 minut, przewracaj, co kwadrans. Odstaw do ostygnięcia. Miąższ bakłażana pokrój na małe kawałki. Cebulkę pokrój drobno i przysmaż na patelni z czosnkiem. Wymieszaj ugniatając bakłażana z cebulą, dodaj odrobinę octu. Dopraw do smaku i podawaj na grzankach, posyp pietruszką i kiełkami słonecznika.

PISSALADIERE CZYLI FRANCUSKA PIZZA Z ANCHOIS

SKŁADNIKI:

Ciasto:

200 g mąki

10 g drożdży

5 g cukru

2 łyżki oleju słonecznikowego

60 ml wody

1 jajo

Dodatki:

500 g cebuli pokrojonej w cienkie paseczki

3 łyżki oliwy z oliwek

Puszka filetów anchois

20 czarnych oliwek

Łyżka kaparów

2 pomidory obrane ze skórki

PRZYPRAWY KAMIS:

Tymianek

Zioła prowansalskie

Sól Morska w Młynku

Pieprz Kolorowy w młynku

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Wymieszaj mąkę z cukrem, solą. Wodę podgrzej, rozpuść w niej drożdże. Dodaj je do mąki, wlej olej, wrzuć jajka, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Dodatki: Pomidory przekrój na 4 pozbądź się pestek. Cebulę przysmaż na oleju, dopraw. W małym garnku przygrzej oliwę, dodaj do niej tymianek i zioła, aby przeszła smakiem, przysmaż na niej pokrojone w plasterki oliwki. Ciasto rozwałkuj (nie za cienko). Uformuj okrągły placek. Na wierzchu połóż cebulę, odsączone anchois, pomidory, oliwki. Piecz około 30 minut w temp. 180 stopni.

KACZKA W OLIWKACH Z PYSZNYM PUREE ZIEMNIACZANYM

SKŁADNIKI:

2 piersi kaczki

2 garści oliwek czarnych i zielonych

500 g ziemniaków

3 łyżki oliwy z oliwek

100 ml bulionu

50 ml śmietanki 36%

1 łyżka masła

Ziarna słonecznika

PRZYPRAWY KAMIS:

Czosnek granulowany

Sól Morska prowansalska w młynku

Pieprz czarny ziarnisty w młynku

Jałowiec

Przygotowanie:

Kaczkę natnij od strony skóry tworząc kratownice. Natrzyj ja solą, pieprzem, czosnkiem, rozgniecionym jałowcem. Odłóż do lodówki na min 3 godziny. Przełóż piersi do żaroodpornego naczynia. Bulion zagotuj z pokrojonymi w plasterki oliwkami. Polej nim kaczkę. Piecze około 40 minut w temp. 180 stopni. Pamiętaj aby co jakiś czas ‘’podlewać kaczkę’’ sosem. Ziemniaki ugotuj. Zmiksuj z oliwą, śmietanką, czosnkiem, dopraw do smaku! Kaczkę podawaj z puree i ziarnami słonecznika!

TARTA POMARAŃCZOWO-CYTRYNOWA

SKAŁDNIKI:

Ciasto:

250 g mąki

190 g masła

75 g cukru

1 jajo

1 żółtko

50 g zmielonych migdałów

Skórka otarta z cytryny

30 ml rumu

Masa:

150 ml soku z cytryny+ skórka otarta z 1 cytryny

150 g cukru

3 żółtka

25 g mąki

Cukier puder (do posypania)

40 g masła

Skórka pomarańczowa

PZRYPRAWY KAMIS:

Wanilia laska

Cynamon Mielony

PRZYGOTOWANIE:

Kruche ciasto: wymieszaj wszystkie suche składniki razem z ziarenkami wanilii, dodaj masło pokrojone na małe kawałki, jaja, na końcu wlej rum. Wyrabiaj przez chwile i odłóż na 30 minut do lodówki. Rozwałkuj i piecz w temp 160 stopni przez 12 minut (nie ma być całkowicie upieczone).

Masa: Podgrzej sok z cukrem i skórką do temp około 120 stopni (jeśli nie masz termometru poczekaj aż się zagotuje i odczekaj około 5 minut), następnie dodaj go do żółtek i ubijaj. Białko ubij, połącz z masą cytrynową. Wyłóż na kruchy spód. Piecz 20 minut w temp. 180 stopni. Ostudź, posyp cukrem pudrem, cynamonem i skórka pomarańczową.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości