Materiał promocyjny

Kuchnia kwiatowa Andrzeja Polana

W naszej kuchni kwiaty, z okazji Dnia Kobiet, a na talerzu karczochy i krem z korzennych warzyw przygotowany przez mistrza Andrzeja Polana. Kucharz przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN także gnocchi z kwiatami brokułów, krewetkami i pomidorami oraz kuskus z kalafiora, puree z kalafiora i halibuta na chrupiąco. Skorzystajcie z jego przepisów!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Karczochy z kremem warzywnym i winegret, smażone na chrupiąco

Składniki:

ocet winny, cytryna

czerwona papryka

czerwona cebula

natka pietruszki

zielona papryka

oliwa do sosu

6 karczochów

2 marchewki

cebula, por

2 pietruszki

4 ziemniaki

kozieradka

sól, pieprz

Przygotowanie:

Karczochy obieramy, obrane umieszczamy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Trzy gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i natki pietruszki. Marchew, por, cebulę i pietruszkę przesmażamy na patelni, dodajemy pokrojone ziemniaki. Cebulę kroimy w kostkę, podobnie paprykę czerwoną i zieloną. Warzywa gotowane miksujemy, dodajemy natkę w trakcie miksowania. W miksowanej zupie podajemy karczocha, pozostałe skrapiamy winegretem z papryki. Posypujemy ziarnem kozieradki. Pozostałe karczochy smażymy na oleju początkowo w niższej temperaturze. Odsączamy z oleju i ponownie wkładamy do niego, ale już mocno podgrzanego i smażymy na chrupiąco.

Gnocchi z kwiatami brokułów, krewetkami i pomidorami

Składniki ciasta:

500 g sera ricotta

natka pietruszki

200 g mąki

sól, pieprz

jajko

250 g surowych, obranych krewetek

300 ml pomidorów passata

olej, masło do smażenia

świeże brokuły

2 szalotki

wino białe

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ze składników na ciasto przygotowujemy lekkie ciasto, dzielimy na małe kluseczki jak kopytka, gotujemy w osolonej wodzie. Brokuły dzielimy na kwiatki, łodygę obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie ze szczyptą cukru w wodzie. Pokrojoną łodygę brokuł przesmażamy na oliwie i dodajemy pomidory passata. Szalotki przesmażamy na maśle, dodajemy krewetki i chwilę smażymy, podlewamy winem białym, odparowujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy wszystko razem.

Kuskus z kalafiora, puree z kalafiora i halibuta na chrupiąco

Składniki:

świeża mięta, szafran

musztarda francuska

100 ml śmietany

świeży kalafior

szpinak baby

50 g masła

bułka tarta

Przygotowanie:

Kwiat kalafiora ścinamy obieraczką na kuskus. Lekko blanszujemy w wodzie. Pozostałą część kalafiora gotujemy w mleku z dodatkiem cukru oraz soli. Miksujemy na krem, łączymy ze śmietaną, szafranem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Halibuta obsmażamy na maśle, smarujemy musztardą, posypujemy bułką tartą wymieszaną ze świeżą miętą. Wstawiamy na chwilę do piekarnika.

Zobacz także: kulinarni.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości