Przepisy kulinarne

Kuchnia kwiatowa

Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", przygotowała potrawy inspirowane słonecznikami.

GRZANECZKI Z KAWIOREM Z BAKLAŻANA I KIEŁKAMI SŁONECZNIKA

SKŁADNIKI:
2 bakłażany
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki oliwy
Natka pietruszki
Kiełki słonecznika
Grzanki z bagietki
PRZYPRAWY KAMIS:
Sól morska w młynku
Pieprz Kolorowy w młynku
Czosnek Kolorowy
Ocet Prowansalski

PRZYGOTOWANIE:
Bakłażany włóż do mocno rozgrzanego piekarnika na około 60 minut, przewracaj, co kwadrans. Odstaw do ostygnięcia. Miąższ bakłażana pokrój na małe kawałki. Cebulkę pokrój drobno i przysmaż na patelni z czosnkiem. Wymieszaj ugniatając bakłażana z cebulą, dodaj odrobinę octu. Dopraw do smaku i podawaj na grzankach, posyp pietruszką i kiełkami słonecznika.

PISSALADIERE CZYLI FRANCUSKA PIZZA Z ANCHOIS

SKŁADNIKI:

Ciasto:
200 g mąki
10 g drożdży
5 g cukru
2 łyżki oleju słonecznikowego
60 ml wody
1 jajo
Dodatki:
500 g cebuli pokrojonej w cienkie paseczki
3 łyżki oliwy z oliwek
Puszka filetów anchois
20 czarnych oliwek
Łyżka kaparów
2 pomidory obrane ze skórki
PRZYPRAWY KAMIS:
Tymianek
Zioła prowansalskie
Sól Morska w Młynku
Pieprz Kolorowy w młynku

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: Wymieszaj mąkę z cukrem, solą. Wodę podgrzej, rozpuść w niej drożdże. Dodaj je do mąki, wlej olej, wrzuć jajka, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Dodatki: Pomidory przekrój na 4 pozbądź się pestek. Cebulę przysmaż na oleju, dopraw. W małym garnku przygrzej oliwę, dodaj do niej tymianek i zioła, aby przeszła smakiem, przysmaż na niej pokrojone w plasterki oliwki. Ciasto rozwałkuj (nie za cienko). Uformuj okrągły placek. Na wierzchu połóż cebulę, odsączone anchois, pomidory, oliwki. Piecz około 30 minut w temp. 180 stopni.

KACZKA W OLIWKACH Z PYSZNYM PUREE ZIEMNIACZANYM

SKŁADNIKI:
2 piersi kaczki
2 garści oliwek czarnych i zielonych
500 g ziemniaków
3 łyżki oliwy z oliwek
100 ml bulionu
50 ml śmietanki 36%
1 łyżka masła
Ziarna słonecznika
PRZYPRAWY KAMIS:
Czosnek granulowany
Sól Morska prowansalska w młynku
Pieprz czarny ziarnisty w młynku
Jałowiec

Przygotowanie:
Kaczkę natnij od strony skóry tworząc kratownice. Natrzyj ja solą, pieprzem, czosnkiem, rozgniecionym jałowcem. Odłóż do lodówki na min 3 godziny. Przełóż piersi do żaroodpornego naczynia. Bulion zagotuj z pokrojonymi w plasterki oliwkami. Polej nim kaczkę. Piecze około 40 minut w temp. 180 stopni. Pamiętaj aby co jakiś czas ‘’podlewać kaczkę’’ sosem. Ziemniaki ugotuj. Zmiksuj z oliwą, śmietanką, czosnkiem, dopraw do smaku! Kaczkę podawaj z puree i ziarnami słonecznika!

TARTA POMARAŃCZOWO-CYTRYNOWA

SKAŁDNIKI:
Ciasto:
250 g mąki
190 g masła
75 g cukru
1 jajo
1 żółtko
50 g zmielonych migdałów
Skórka otarta z cytryny
30 ml rumu
Masa:
150 ml soku z cytryny+ skórka otarta z 1 cytryny
150 g cukru
3 żółtka
25 g mąki
Cukier puder (do posypania)
40 g masła
Skórka pomarańczowa
PZRYPRAWY KAMIS:
Wanilia laska
Cynamon Mielony

PRZYGOTOWANIE:
Kruche ciasto: wymieszaj wszystkie suche składniki razem z ziarenkami wanilii, dodaj masło pokrojone na małe kawałki, jaja, na końcu wlej rum. Wyrabiaj przez chwile i odłóż na 30 minut do lodówki. Rozwałkuj i piecz w temp 160 stopni przez 12 minut (nie ma być całkowicie upieczone).
Masa: Podgrzej sok z cukrem i skórką do temp około 120 stopni (jeśli nie masz termometru poczekaj aż się zagotuje i odczekaj około 5 minut), następnie dodaj go do żółtek i ubijaj. Białko ubij, połącz z masą cytrynową. Wyłóż na kruchy spód. Piecz 20 minut w temp. 180 stopni. Ostudź, posyp cukrem pudrem, cynamonem i skórka pomarańczową.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
85
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0