Przepisy kulinarne

Kuchnia kubańska

Kuchnia kubańska jest mieszanką kuchni hiszpańskiej i afrykańskiej. W okolicach Havany daje się zauważyć dodatkowo delikatny wpływy kuchni chińskiej. Warto pamiętać, że Kuba jest wyspą, w związku z tym kuchnia kubańska obfituje w owoce morza, a dzięki klimatowi tropikalnemu na Kubie jest wiele owoców i warzyw niedostępnych u nas.

Arroz Tradicuba ( ryż tradicuba)

Składniki:


2 szklanki ryżu jaśminowego


2 ząbki czosnku


1 puszka kukurydzy


1 puszka groszku


szklanka białego półwytrawnego wina



Sposób przygotowania:


Czosnek wyciskamy do garnka z odrobiną oliwy, lekko podsmażamy , wrzucamy ryż i mieszamy przez chwilkę na dużym ogniu. Wsypujemy kukurydzę i groszek, po chwili dolewamy wodę lub wywar( 2 razy więcej niż ryżu), mieszamy , dodajemy sól i wino i przez moment gotujemy na dużym ogniu. Za moment zakrywamy garnek, ważne żeby zakryć bardzo szczelnie - zmniejszamy ogień do minimum. Po 15-20 minutach ryż jest gotowy.



Arroz son de Cuba ( ryż son de cuba)

Składniki:


2 szklanki ryżu


1 cebula


przyprawa tandori masala


1 słoiczek pieprzu zielonego w occie winnym


Sposób przygotowania:


Przygotowanie jak wyżej, do ryżu dodajemy wszystkie składniki



Frijoles ritmodelia (fasola ritmodelia)

Składniki:


1 lub 2 torebki czarnej lub czerwonej fasoli


3 ząbki czosnku


1 cebula


kawałek kiełbasy


koncentrat pomidorowy


pół szklanki wina białego półwytrawnego


przyprawa komino



Sposób przygotowania:


Fasolę trzeba namoczyć w wodzie na 24 godziny przed rozpoczęciem gotowania. Wszystkie składniki , pokrojoną kiełbasę i cebulę , wciskamy czosnek do namoczonej fasoli. Zaczynamy gotować, jak woda się wygotuje dodajemy ją ponownie aż fasola będzie miękka, dodajemy koncentrat sól, pieprz do smaku.



Aquacate afrocarnaval (awokado afrocarnaval)

Składniki:


3-4 dojrzałe awokado


cebula



Sposb pryzgotowaniaŁ


Awokado obieramy i kroimy w dużą kostkę , cebulę kroimy w półksiężyce , mieszamy. Dodajemy oliwę z oliwek , sól , pieprz. Do sałatki  awokado wrzucamy pestkę awokado, wyjmujemy tuż przed podaniem - dzięki temu awokado nie zmieni koloru



Carne calle sol ( mięso calle sol)

Składniki:


marynata:


cytryna, sól, komino, pieprz, czosnek, białe wino


Kawałek mięsa wieprzowego , może być szynka , łopatka.



Sposób przygotowania:


Mięso macerujemy w marynacie , wkładamy do piekarnika na ok 1h lub dłużej w zależności od wielkości kawałka mięsa.



Flan la formula (flan la formula)

Składniki:


6 jajek


puszka mleka skondensowanego słodzonego


puszka mleka skondensowanego niesłodzonego


aromat waniliowy


3 łyżki cukru



Sposób przygotowania:


Jajka, mleko, aromat mieszamy mikserem do pełnego połączenia składników. W garnku rozpuszczamy cukier na ogniu, rozprowadzając go po bokach. Wlewamy wymieszane jajka z mlekiem. Wstawiamy na ok 1h do rozgrzanego piekarnika. Wyjmujemy, czekamy do ostygnięcia. Przewracamy do góry dnem na talerzyk i wkładamy do lodówki - deser gotowy.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
87
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0