Materiał promocyjny

Kuchnia kubańska

Kuchnia kubańska jest mieszanką kuchni hiszpańskiej i afrykańskiej. W okolicach Havany daje się zauważyć dodatkowo delikatny wpływy kuchni chińskiej. Warto pamiętać, że Kuba jest wyspą, w związku z tym kuchnia kubańska obfituje w owoce morza, a dzięki klimatowi tropikalnemu na Kubie jest wiele owoców i warzyw niedostępnych u nas.

Arroz Tradicuba ( ryż tradicuba)

Składniki:

2 szklanki ryżu jaśminowego

2 ząbki czosnku

1 puszka kukurydzy

1 puszka groszku

szklanka białego półwytrawnego wina

Sposób przygotowania:

Czosnek wyciskamy do garnka z odrobiną oliwy, lekko podsmażamy , wrzucamy ryż i mieszamy przez chwilkę na dużym ogniu. Wsypujemy kukurydzę i groszek, po chwili dolewamy wodę lub wywar( 2 razy więcej niż ryżu), mieszamy , dodajemy sól i wino i przez moment gotujemy na dużym ogniu. Za moment zakrywamy garnek, ważne żeby zakryć bardzo szczelnie - zmniejszamy ogień do minimum. Po 15-20 minutach ryż jest gotowy.

Arroz son de Cuba ( ryż son de cuba)

Składniki:

2 szklanki ryżu

1 cebula

przyprawa tandori masala

1 słoiczek pieprzu zielonego w occie winnym

Sposób przygotowania:

Przygotowanie jak wyżej, do ryżu dodajemy wszystkie składniki

Frijoles ritmodelia (fasola ritmodelia)

Składniki:

1 lub 2 torebki czarnej lub czerwonej fasoli

3 ząbki czosnku

1 cebula

kawałek kiełbasy

koncentrat pomidorowy

pół szklanki wina białego półwytrawnego

przyprawa komino

Sposób przygotowania:

Fasolę trzeba namoczyć w wodzie na 24 godziny przed rozpoczęciem gotowania. Wszystkie składniki , pokrojoną kiełbasę i cebulę , wciskamy czosnek do namoczonej fasoli. Zaczynamy gotować, jak woda się wygotuje dodajemy ją ponownie aż fasola będzie miękka, dodajemy koncentrat sól, pieprz do smaku.

Aquacate afrocarnaval (awokado afrocarnaval)

Składniki:

3-4 dojrzałe awokado

cebula

Sposb pryzgotowaniaŁ

Awokado obieramy i kroimy w dużą kostkę , cebulę kroimy w półksiężyce , mieszamy. Dodajemy oliwę z oliwek , sól , pieprz. Do sałatki awokado wrzucamy pestkę awokado, wyjmujemy tuż przed podaniem - dzięki temu awokado nie zmieni koloru

Carne calle sol ( mięso calle sol)

Składniki:

marynata:

cytryna, sól, komino, pieprz, czosnek, białe wino

Kawałek mięsa wieprzowego , może być szynka , łopatka.

Sposób przygotowania:

Mięso macerujemy w marynacie , wkładamy do piekarnika na ok 1h lub dłużej w zależności od wielkości kawałka mięsa.

Flan la formula (flan la formula)

Składniki:

6 jajek

puszka mleka skondensowanego słodzonego

puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

aromat waniliowy

3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Jajka, mleko, aromat mieszamy mikserem do pełnego połączenia składników. W garnku rozpuszczamy cukier na ogniu, rozprowadzając go po bokach. Wlewamy wymieszane jajka z mlekiem. Wstawiamy na ok 1h do rozgrzanego piekarnika. Wyjmujemy, czekamy do ostygnięcia. Przewracamy do góry dnem na talerzyk i wkładamy do lodówki - deser gotowy.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości