Inspiracją dla Joseph Seeletso była wizyta w Szwecji, podczas której nasz Józek przygotował ucztę dla króla Karola Gustawa XVI i królowej Sylwii, przed ich podróżą do malowniczej Botswany. Para królewska była zachwycona menu, dlatego złożyła na nim swoje podpisy, czego nigdy wcześniej nie robiła. Co najbardziej smakowało monarchom?

Łosoś obgotowany w herbacie rooibos, podawane z relishem z mango i warzywami

Składniki:


4 cienkie plastry łososia


100 ml herbaty rooibos


1 laska wanilii


Sól i pieprz



Przygotowanie:


Do herbaty dodaj wanilię, żeby przeszła jej aromatem. Rozgrzej olej na patelni. Szybko podsmaż łososia z obu stron (około 1 minuty). Przełóż do gorącej herbaty. Pozostaw na 10 minut. Wyjmij z herbaty i schłódź w lodówce.



Składniki:


100 g mango (obranego i pokrojonego w kostkę)


100 g puree z marakui


1 łyżeczka posiekanej mięty


50 g czerwonej cebuli (drobno posiekanej)


50 g pomidorków cherry pokrojonych na połówki


100 ml oliwy extra virgin


1 zmiksowane awokado



Przygotowanie:


Wymieszaj składniki w misce. Pozostaw w temperaturze pokojowej, żeby smaki się przegryzły. Schłódź w lodówce. Ułóż łososia na talerzu i podawaj z salsą i puree z awokado.



Zupa cappuccino z soczewicy z imbirem

Składniki:


1 szklanka namoczonej soczewicy


100 g posiekanych marchewek


100 g posiekanych porów


2 łodyżki rozmarynu


50 ml mleka kokosowego


1 łyżeczki posiekanego imbiru


2 łyżki oliwy



Przygotowanie:


Podsmaż pory z marchewką. Dodaj soczewicę i rozmaryn. Zalej wodą, gotuj aż soczewica będzie miękka. Na 3 minuty przed końcem gotowania dodaj imbir. Zmiksuj i przetrzyj przez sito. Zagotuj jeszcze raz i dodaj mleko kokosowe. Dopraw solą i pieprzem.



Smażone kluseczki

Składniki:


500 g mąki pszennej


1 łyżeczka świeżych drożdży


Sól


Cukier


Mleko


1 litr oleju do smażenia



Przygotowanie:


Wymieszaj w misce mąkę z solą i cukrem. Dodaj drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie. Dodawaj stopniowo mleko i wyrób ciasto (nie powinno być za twarde, musi być dość luźne). Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Rozgrzej olej. Z ciasta formuj kulki i smaż w oleju na brązowo. Podawaj z zupą.



Pianka

Składniki:


1 garść bazylii


1 litr mleka



Przygotowanie:


Zagotuj mleko. Dodaj bazylię. Miksuj, aż powstanie lekka pianka. Ułóż piankę na zupie.



Wołowina z orzeszkami i afrykańską kaszką i sosem pomidorowym

Składniki:


4 steki z wołowiny (120g)


2 łyżki posiekanych orzeszków


sól, pieprz


4 łyżki klarowanego masła



Przygotowanie:


Podgrzej masło na patelni. Dopraw mięso solą i pieprzem z obu stron. Podsmaż na patelni (3-4 minuty na stronę). Posyp orzeszkami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 20 minut.



Kaszka po afrykańsku

Składniki:


1 litr wody


200 g afrykańskiej kaszki kukurydzianej



Przygotowanie:


Zagotuj i posól wodę. Dodaj kaszkę kukurydzianą. Wymieszaj trzepaczką, uważając, żeby nie zostawić żadnych grudek. Zmniejsz ogień i duś powoli przez 30 minut.



Sos ze szpinaku i pomidorów

Składniki:


200 wywaru cielęcego (albo cielęcego demi glace)


100 g posiekanych pomidorów


Sól i pieprz


1 posiekana szalotka


1 łodyżka tymianku


100 g zblanszowanego szpinaku



Przygotowanie:


Podsmaż szalotki w maśle. Dodaj tymianek i pomidory. Gotuj przez 3 minuty. Dodaj wywar i gotuj 9 minut. Przetrzyj przez sito. Dodaj szpinak i dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kaszką i wołowiną.



Specjalność Josepha – nugat z serem pleśniowym

Składniki:


2 litr śmietanki 36 %


10 białek


250 g cukru


500 g posiekanych moreli


500 g posiekanych daktyli


500 g pokruszonego sera pleśniowego (typu gorgonzola, roquefort)


250 g cukru


250 g płatków migdałów


50 g żelatyny w proszku rozpuszczonej w 200 ml wody



Przygotowanie:


Rozpuść cukier na patelni i podgrzewaj aż powstanie złocisty karmel. Zdejmij z ognia i dodaj migdały. Delikatnie wymieszaj, kiedy ostygnie przelej do posmarowanej olejem metalowej blaszki. Kiedy masa zastygnie, grubo ją posiekaj. Ubij śmietanę na sztywno. Odstaw do lodówki. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Wymieszaj pianę ze śmietaną. Dodaj owoce, ser, likier i rozpuszczoną żelatynę. Wstaw do lodówki na 2 godziny, żeby masa stężała. Podawaj z marmoladą z fig. Podawaj z winem Tokaj.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
63
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0