Przepisy kulinarne

Kuchnia koszerna - przepisy

Wreszcie każdy w Warszawie będzie mógł jeść koszernie. Nowa restauracja tel-aviv serwuje dania, przygotowane zgodnie z zasadą koszeru. Jest to szczególnie ważne nie tylko dla Żydów, ale i dla wegetarian.

Wszystkie przepisy podawane są na przygotowanie 4 porcji.



SZAKSZUKA

Składniki


1/2 kg dojrzałych pomidorów pokrojonych grubą kostkę


1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane


1/2 cebuli drobno pokrojonej


1 łyżeczka soli (do smaku)


1 łyżeczka papryki słodkiej (do smaku)


1 pieprzu (do smaku)


1/4 szklanki oliwy z oliwek


4 duże jajka



Przygotowanie:


Pokrojone pomidory dobrze odsączyć. Na patelnię wlać oliwę i dodać pomidory, czosnek, sól i przyprawy; dusić ok. 15 minut na małym ogniu odkryte mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. Do miseczki wybijać po 1 jajku, zrobić w sosie zagłębienie i delikatnie przelać jajko na patelnię, tak by żółtko się nie rozlało. Rozmieścić jaka na patelni tak, by nie złączały się ze sobą. Patelnię przykryć i dusić, do momentu, aż jajka się zetną.



HUMUS

Składniki


1/2 kg ziarna ciecierzycy/ cieciorki


1/2 szklanki tahiny (pasta z ziaren sezamu)


1/2 szklanki oleju rzepakowego


2 ząbki czosnku


soku z 1 cytryny


Sól do smaku



Dodatki:


Pieprz Cayenne do posypania


Oliwka extra virgin do skropienia



Przygotowanie:


Cieciorkę należy namoczyć przez noc, a następnie gotować na wolnym ogniu do miękkości, odcedzić zostawiając do użytku 1-2 szklanki płynu po gotowaniu. Wszystkie składniki zmiksować na gładką, średnio gęstą pastę, w razie gdy jest zbyt gęsta, dodać płynu. Humus wyłożyć na płaskie salaterki, polać oliwką i oprószyć pieprzem Cayenne.



BABAGANUSZ

Składniki:


1 kg bakłażanów


50 g majonezu


2 ząbki czosnku przetartego przez praskę


3-4 łyżki octu spirytusowego


pieprz i sól do smaku



Przygotowanie"


Bakłażany położyć w całości na kratce od piekarnika i piec w temp. Ok. 220 C przez około godzinę. Po ostudzeniu zdjąć szypułki (zielone części) i zmiksować z pozostałymi składnikami, tak, by wyczuwalne były cząsteczki skóry i miąższu.



PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU

Składniki:


Puszka groszku konserwowego


50 g ziaren sezamu uprzednio uprażonych na patelni


50 ml oleju


2 łyżki pasty tanina


Pęczek pietruszki drobno posiekanej


Sól, pieprz do smaku



Przygotowanie:


Do blendera dodać wszystkie składniki z wyjątkiem sezamu. Zmiksować na jednolitą masę. Na końcu dodać sezam.



SAŁATKA IZRAELSKA

Składniki:


Po 1 papryce czerwonej, żółtej, zielonej


1 ogórek


3 średnie pomidory


1 średnia cebula


Sok z 1 cytryny


Oliwa z oliwek


Sól, pieprz do smaku


Opcjonalnie pęczek siekanej natki pietruszki lub kolendry



Przygotowanie:


Papryki i ogórka obrać. Wszystkie warzywa pokroić na drobną kostkę (około 0,5 cm) i wymieszać z przyprawami.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
76
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0