Przepisy kulinarne

Kuchnia koreańska - przepisy

Z Josephem Seeletso wybraliśmy się kulinarną podróż do Korei. Kucharz z Botswany przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN ostrą zupę z wołowiną i zieloną cebulką, zapiekane jajko z zieloną cebulą, sałatkę ze szpinakiem i ziemniaki w słodkim sosie sojowym. Brzmi apetycznie...

Yookgaejang (ostra zupa z wołowiną i zieloną cebulką)

Składniki:


500 g wołowiny pokrojonej w słupki


250 g kiełków fasoli


1/2 szklanki gosari (rodzaj paproci)


2 zielone cebulki ze szczypiorem pokrojone na 2,5 cm kawałki


3 łyżki koreańskiego chili w proszku


1 łyżka sosu sojowego


2 łyżki zmiażdżonego czosnku


1 łyżka oleju sezamowego


Sól, pieprz


8 szklanek wody



Przygotowanie:

W dużym garnku podsmaż na oleju sezamowym wołowinę z sosem sojowym i proszkiem chili. Smaż 4-5 minut. Wlej wodę i dodaj kiełki fasoli, przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu 20 minut, dodaj Gosami. Gotuj 20-30 minut, na końcu dodaj cebulkę, dopraw solą i pieprzem.



Gye ran jjim (Zapiekane jajko z zieloną cebulą)

Składniki:


4 jajka


2 zielone cebulki ze szczypiorem


1 łyżeczka soli


1/4 szklanki wody



Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 230 st. Wymieszaj wszystkie składniki, przelej do naczynia do zapiekania, wstaw do piekarnika na 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz 20 minut (patyczek wbity w masę powinien po wyjęciu być suchy). Możesz to danie przygotować też w małych foremkach na suflet i ugotować na parze.



Shigmchi namul (sałatka ze szpinakiem)

Składniki:


1 pęczek szpinaku


1/4 łyżeczki cukru


1/4 łyżeczki soli


1/2 łyżeczki sosu sojowego


1 łyżka oleju sezamowego


1 łyżeczka sezamu do dekoracji


6 szklanek wody


1 łyżeczka soli



Przygotowanie:

Zagotuj wodę z 1 łyżeczką soli. Zblanszuj w niej szpinak i po chwili wyłów i zanurz w lodowatej wodzie, żeby nie stracił koloru. Odcedź i odciśnij. Lekko posiekaj, wymieszaj z pozostałymi składnikami.



Jorim Gamja (ziemniaki w słodkim sosie sojowym)

Składniki:


1 bardzo duży ziemniak


1/2 zielonej papryki


1/2 czerwonej papryki


3 łyżki oleju roślinnego


1 1/2 łyżki sosu sojowego


2 łyżki cukru


1 łyżka wody


1/2 łyżeczki soli


1 łyżeczka ziaren sezamu



Przygotowanie:

Obierz ziemniak, umyj, przetnij wzdłuż na pół i pokrój na 1 cm kawałki. W takie same kawałki pokrój paprykę. Na patelni na dużym ogniu rozgrzej olej. Dodaj kostkę z ziemniaka, smaż 3-4 minuty. Dodaj paprykę i smaż 2 minuty. Dopraw sosem sojowym, cukrem i solą. Dodaj łyżkę wody. Przykryj i duś 2-3 minuty aż ziemniaki będą miękkie. Przełóż do miseczki, posyp sezamem.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
82
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0