Przepisy kulinarne

Kuchnia kokosowa

Orzech kokosa nie tylko wspaniale smakuje, ale też wspomaga przemianę materii, ułatwia odchudzanie i spowalnia procesy starzenia się. W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przygotowali dania z kokosem w roli głównej. W ich kokosowym menu znalazły się: kokosowe czekoladki, kokosowe ciasto z galaretką wiśniową, pieczone warzywa z sosen jogurtowo-kokosowym, kokosowa dosza, a także ryż na mleku kokosowym. Palce lizać!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News




Czekoladki kokosowe

Składniki: 
1 szklanka startego na drobnej tarce świeżego kokosa
½ szklanki daktyli
200 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Świeży kokos po rozbiciu twardej łupiny musimy obrać z brązowej skórki i dopiero zetrzeć na tarce. Czekoladę topimy w metalowej misce postawionej na garnku z gotującą się wodą. Daktyle miksujemy w małym blenderze na jednolita masę. Wszystkie składniki mieszamy razem i formujemy okrągłe kulki.

Ciasto kokosowe z galaretką wiśniową

Składniki:
Ciasto: 
½ szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka mąki
5 łyżek oleju
½ szklanki cukru trzcinowego
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
¾ szklanki wody

galaretka:
2 szklanki mrożonych wiśni
1 łyżka cukru trzcinowego
1 ½ szklanki wody
2 łyżeczki agaru w proszku( można kupić w sklepach ze zdrową żywnością)

ciasto:
Wiórki kokosowe mielimy w młynku do kawy na drobny proszek. Przesypujemy do dużej miski i dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy trzepaczką na jednolite ciasto i przekładamy do okrągłej formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 40 minut na złocisty kolor i studzimy. Galaretka: wiśnie, cukier i wodę gotujemy około 10 minut z agarem rozpuszczonym wcześniej w małej ilości wody. Galaretkę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny.

Pieczone warzywa w sosie jogurtowo – kokosowym

Warzywa:
2 czerwone papryki
1 cukinia
1 bakłażan
1-2 zielone ostre chili
3 ząbki czosnku
sól
1/4 szklanki oleju ryżowego

sos:
100 g wiórków kokosowych
4 łyżki oleju ryżowego
1 czubata łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki suszonego imbiru
400 g jogurtu (jedno opakowanie)
sok z połowy cytryny
sól do smaku
doniczka kolendry

Przygotowanie:
Paprykę, cukinię i bakłażana kroimy na duże kawałki, chili drobno szatkujemy, a czosnek obieramy ze skórki. Całość posypujemy odrobiną soli, mieszamy z olejem ryżowym i przekładamy do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Pieczemy w temperaturze 230 stopni aż warzywa będą miękkie. (około 20-30 minut). Wiórki kokosowe prażymy na patelni cały czas mieszając. Musimy uważać bo bardzo łatwo można je przypalić. Kiedy wiórki staną się złociste, przesypujemy je do młynka do kawy i mielimy je na drobny proszek. Powstałą "mąkę kokosową" wsypujemy do jogurtu. Na rozgrzany olej wsypujemy kmin rzymski. Jak zacznie strzelać, dodajemy pozostałe przyprawy w proszku. Po chwili całość przelewamy do jogurtu solimy do smaku i dodajemy sok z cytryny. Upieczone warzywa mieszamy z sosem jogurtowym i posypujemy poszatkowaną natką kolendry.

Ryż z mlekiem kokosowym

Składniki:
2 łyżki tłuszczu kokosowego lub oleju ryżowego
1 szklanka ryżu jaśminowego
1 ½ szklanki wody
½ szklanki mleczka kokosowego
1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Na rozgrzanym tłuszczu lub oleju prażymy ryż mieszając, by się nie przypalił. Po około 5 minutach wlewamy wodę, mleczko kokosowe i dodajemy sól. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz do minimum i przykrywamy pokrywką. Po 15 minutach sprawdzamy czy ryż jest miękki, a cała woda odparowała. Jeśli jest twardy  i nie ma wody to dolewamy odrobinę wrzątku. Przykrywamy i gotujemy dalej. Ryżu nie mieszamy. Po ugotowaniu powinien być sypki, lekko kleisty i miękki.

Dosza kokosowa  (cienkie  bezglutenowe indyjskie naleśniki)

Na południu Indii używa się bardzo dużo kokosa. Jednym z jego zastosowań są  lekko chrupkie naleśniki o pięknym zapachu, które jada się tam głównie na śniadanie z warzywami typu curry.

ciasto:
½ szklanki ryżu do sushi
½ szklanki wiórek kokosowych
2 szczypty soli
woda
dodatki:
plasterki banana
masło sklarowane, lub tłuszcz kokosowy
mango
kardamon w proszku
mleczko kokosowe

Przygotowanie:
Ryż do sushi jest bardzo kleisty, więc najlepiej nadaje się do zrobienia ciasta. Dzięki temu naleśniki nie będą się rozpadać. Ryż zalewamy szklanką wody i moczymy minimum 2 godziny. Wiórki kokosowe mielimy w młynku do kawy na drobny proszek. Ryż po namoczeniu odsączamy i mielimy w blenderze z taką ilością wody, by powstało nam rzadkie ciasto naleśnikowe. Dodajemy zmielone wiórki i dodajemy odpowiednią ilość wody, tak by ciasto nie było za gęste. Smażymy na lekko nasmarowanej tłuszczem patelni, nakładając porcję ciasta, którą trzeba szybko rozprowadzić np. łyżką po całej patelni. Doszę smarujemy od góry masłem sklarowanym lub tłuszczem kokosowym i pieczemy około 3 minuty na średnim gazie. Pieczemy tylko z jednej strony. Rozkładamy np. plasterki banana i składamy. Gotowy naleśnik polewamy odrobiną mleczka kokosowego. Możemy posypać odrobiną  zmielonego kardamonu.

Tajska zupa z grzybami i tofu

Składniki:
5 łyżek oleju ryżowego
1 włoszczyzna
2 kawałki suszonego galangalu, lub 4 świeżego imbiru
1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
5 liści limonki kaffir
2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
4 łyżki oleju ryżowego
200 g tofu
300 g pieczarek
100 g boczniaka
1 mały por
3  szklanki mleka kokosowego
sok  z 1 limonki
2 łyżeczki cukru trzcinowego
3 łyżki sosu sojowego
sól do smaku
garstka liści kolendry
2 małe czerwone chilli
1/2 szklanki kiełów fasoli mung

Przygotowanie:
Wywar warzywny przygotowujemy z  drobno poszatkowanej włoszczyzny, galangalu,  trawy cytrynowej, liści limonki i nasion kolendry. Całość dusimy na oleju ryżowym 15 minut, pod pokrywką na małym ogniu.  Zalewamy 1 ½ litra wody i gotujemy pod pokrywką ok. 30 minut. Odstawiamy  do ostygnięcia i przelewamy przez sitko. Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na 4 łyżkach oleju ryżowego około 5 minut, a następnie dodajemy pokrojonego w paski boczniaka, pieczarki i pora pokrojonego w plasterki. Całość smażymy następne 5 minut. Do wywaru dodajemy tofu z grzybami i gotujemy pod pokrywką 5 minut. Dodajemy mleko kokosowe, sok z limonki, cukier, sos sojowy, sól do smaku i zdejmujemy z gazu. Dodajemy  świeże liście kolendry, cienkie plasterki  chilli i kiełki fasolki mung.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
62
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0