Materiał promocyjny

Kuchnia karmelowa

Andrzej Polan przygotował w Dzień Dobry TVN kilka słodkich propozycji... karmelki migdałowe, cytrynowe i sernik z karmelem.

Tarta tatin

Składniki:

200 g mąki

125 g masła

50 g orzechów włoskich

60 ml wody

szczypta soli

Przygotowanie:

Masło siekamy na drobne kawałeczki z mąką i orzechami oraz szczyptą soli. Na koniec dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki.

600 g gruszek

250 g cukru

80 ml wody

szafran

100 g masła

Przygotowanie:

Na patelni roztapiamy cukier z odrobiną wody, tworzymy złoty karmel. Dodajemy masło i mieszamy do całkowitego połączenia. Obrane gruszki, pokrojone na ćwiartki wrzucamy do sosu maślano - karmelowego. Wsypujemy szczyptę szafranu. Uzyskamy dzięki temu ładny kolorek. W tortownicy na dno wylewamy karmel z patelni, na wierzch układamy ciasno ćwiartki gruszek. Najlepiej, żeby lekko nachodziły na siebie. Wierzch pokrywamy rozwałkowanym płatem ciasta orzechowego. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do wystudzenia. Tuż przed wyjęciem z blachy dno lekko podgrzać na palniku.

Sernik z karmelem

Składniki:

500 g sera białego

100 g masła

100 g cukru

2 opakowania cukru waniliowego

4 jaja

200 g śmietany 36 %

20 g mąki

Przygotowanie:

Cukier z masłem zagotowujemy, ciągle mieszając aż do skarmelizowania cukru. Zapach po kuchni roznosił się będzie wspaniały. Ser mieszamy z ubitymi jajkami, karmelowym masłem, mąką i śmietaną. Masę wylewamy (najlepiej) na podpieczony kruchy spód. Pieczemy w piekarniku około 50 minut w temp. 170 stopni. Upieczony sernik pokrywamy karmelowym, skondensowanym mlekiem.

Karmelki migdałowe

Składniki:

1 szklanka płatków migdałowych

100 ml śmietany 36%

60 g masła

2 łyżki miodu

125 g cukru

łyżeczka syropu kukurydzianego

Przygotowanie:

Migdały przyrumieniamy w piekarniku na złoty kolor. Blaszkę w której będziemy przygotowywać cukierki smarujemy masłem i wykładamy papierem pergaminowym. Wszystkie składniki oprócz migdałów gotujemy razem w garnku aż się skarmelizują. Sprawdzamy na talerzu czy masa się szybko ścina. Dodajemy uprażone płatki migdałowe i wszystko razem mieszamy. Masę wykładamy na pergamin i pieczemy w piecu około 10 minut. Kroimy po całkowitym ostudzeniu.

Karmelki cytrynowe

Składniki:

6 cytryn

cukier

Przygotowanie:

Z pięciu cytryn wyciskamy sok. Z jednej ścieramy samą żółtą skórkę, a miąższ ze środka drobno kroimy. Dodajemy do soku. Tyle cukru, ile soku. Łączymy wszystko i gotujemy na ogniu do skarmelizowania. Lekko przestudzoną masę wylewamy na drewnianą deskę i kroimy na małe cukierki.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości