Materiał promocyjny

Kuchnia Kamila Maćkowiaka

kuchnia - Maćkowiak Kamil
kuchnia - Maćkowiak Kamil
O swoich ulubionych daniach ale także o swoich planach zawodowych opowiedział nam dziś w kuchni Dzień Dobry TVN - Kamil Maćkowiak.

Mozzarella marynowana w jogurcie

Składniki:

Kulki mozzarelli z zalewy

Jogurt naturalny Milko

Ostra czerwona papryczka chilli

Skórka z cytryny

Skórka z limonki

Gałązki świeżego tymianku, majeranku lub rozmarynu

Sok z cytryny

Oliwa z oliwek

Pieprz

Wykonanie:

Zimną mozzarellę odsączamy z zalewy. Kroimy w plastry grubości 1cm. Układamy na płaskim talerzu. Polewamy zimnym jogurtem naturalnym, tak żeby zakryć mozzarellę. Papryczkę chilli myjemy, usuwamy pestki, kroimy drobniutko i posypujemy po mozzarelli. Cytryny i limonki myjemy. Następnie ścieramy skórkę, tworząc długie wiórki. Posypujemy po mozzarelli. Skrapiamy sokiem z cytryny. Polewamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Całość dekorujemy gałązkami i listkami tymianku. Można delikatnie pieprzyć.

Sałata z gruszkami, orzechami i sosem z roquefort na bazie kefiru

Składniki:

Mix sałat (maślana, lodowa, dębowa, rukola)

Gruszki z zalewy

Obrane orzechy włoskie

Rodzynki

Ser roquefort

Kefir Milko

Kiełki brokuła, lucerny

Wykonanie:

Sałaty umyć, osuszyć, porwać na średnie kawałki. Wkładamy do salaterki. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie. Jak zmiękną odsączamy. Gruszki wyjmujemy z zalewy. Kroimy w plastry. Układamy na sałacie. Posypujemy orzechami i rodzynkami. Ser roquefort rozcieramy z kefirem na jednolitą płynną masę. Polewamy sałatę. Dekorujemy kiełkami brokuła.

Maślankowy koktajl bananowo- pomarańczowy

Składniki:

Banan

Pomarańcz

Cukier waniliowy

Zimna maślanka Milko

Wykonanie:

Banana obrać i drobno pokroić. Pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć z niej sok. Banana zmiksować z sokiem i cukrem, dodać maślankę i wymieszać. Przelać do wysokiej szklanki. Udekorować plastrem pomarańczy.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości