Podobieństwo do Joanny Kulig nieprzypadkowe. Justynę Schneider mogliście podziwiać w filmach „Los numeros” czy „Supermarket”. Niedawno pojawiła się w „Na Wspólnej”. W kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Schneider, w asyście Andrzeja Polana, przygotowała: ciasto waniliowe z truskawkami, polędwiczki wieprzowe, chrupiące letnie warzywa i młode ziemniaki oraz napój pomidorowy i małe smażone racuszki. Ciasto waniliowe z truskawkami
Składniki:
1 szkl. oleju
1,5 szkl. cukru
2 torebki cukru waniliowego
1,5 szkl. mąki ziemniaczanej
¾ szkl. mąki pszennej
Proszek do pieczenia
Skórka z cytryny
5 jaj
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, w trakcie ubijania dodajemy cukier, następnie żółtka. Następnie dodajemy cukier wanilinowy. Do masy dodajemy olej, mieszamy jeszcze mąkę wymieszane razem z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około godziny.
500 g truskawek
1 torebka cukru waniliowego
Cukier puder
500 ml śmietany 36%
200 g sera mascarpone
Przygotowanie:
Truskawki obieramy, kroimy i posypujemy cukrem i cukrem wanilinowy. Śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone, dodajemy cukier i alkohol cytrynowy. Krem wykładamy na ciasto, posypujemy truskawkami i jeszcze na koniec cukrem pudrem.
Polędwiczka wieprzowa, chrupiące letnie warzywa, ziemniak młody
Składniki:
2 szt. polędwiczki wieprzowej
4-5 łyżek oleju
1 łyżka musztardy rosyjskiej
pieprz czarny
200 g plastrów surowego wędzonego boczku
Przygotowanie:
Olej łączymy z musztardą, dodajemy pieprz czarny, dokładnie mieszamy. Polędwiczkę pozbawioną białych zewnętrznych włókien dokładnie smarujemy marynatą. Plastry boczku układamy jeden obok drugiego , kładziemy polędwiczkę i zawijamy w boczek. Tak przygotowaną układamy na folii aluminiowej, zawijamy i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
cukinia
ogórek zielony
papryka czerwona
jabłko zielone
limonka
100 ml oleju
Koperek
natka pietruszki
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy olej, sok z limonki. Pieprz i sól. Oczywiście na koniec posiekaną natkę i koperek. Odstawiamy.
10 szt. ziemniaków młodych
Kilka listków świeżej szałwii
sól
pieprz
Olej rzepakowy
2 łyżki miodu
folia aluminiowa
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i podgotowujemy w wodzie, przekrawamy na pół, do środka dajemy listek szałwii, posypujemy solą, pieprzem i składamy, owijamy folią i wstawiamy do piekarnika.
Polędwiczkę po upieczeniu odstawiamy, aby odpoczęła. Na talerz wykładamy ziemniaki w folii, przekrawamy, kładziemy chrupiące warzywa i na koniec plastry polędwiczki. Wierzch skrapiamy miodem z musztardą.
Napój pomidorowy i małe smażone racuszki
Składniki:
1 kg pomidorów polskich
100 ml oleju
sól
pieprz czarny
ocet winny,
szczypta cukru
Przygotowanie:
Pomidory miksujemy, dodajemy olej, ocet winny do smaku, podobnie postępujemy z solą, pieprzem, cukrem. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
300 g mąki
150 ml wody
sól
30 g drożdży
papryka czerwona
pęczek natka pietruszki
kminek mielony
Przygotowanie:
Z mąki, wody ciepłej, drożdży przygotowujemy ciasto, w trakcie dodajemy sól i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, natkę pietruszki, mieszamy i odstawiamy jeszcze do podrośnięcia. Następnie smażymy na oleju małe racuszki nakładając ciasto małą łyżeczką. Usmażone posypujemy czarnym pieprzem i podajemy z napojem pomidorowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"