Podobieństwo do Joanny Kulig nieprzypadkowe. Justynę Schneider mogliście podziwiać w filmach „Los numeros” czy „Supermarket”. Niedawno pojawiła się w „Na Wspólnej”. W kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Schneider, w asyście Andrzeja Polana, przygotowała: ciasto waniliowe z truskawkami, polędwiczki wieprzowe, chrupiące letnie warzywa i młode ziemniaki oraz napój pomidorowy i małe smażone racuszki.



Ciasto waniliowe z truskawkami
Składniki:
1 szkl. oleju  
1,5 szkl. cukru           
2 torebki cukru waniliowego
1,5 szkl. mąki ziemniaczanej
¾ szkl. mąki pszennej
Proszek do pieczenia
Skórka z cytryny
5 jaj  

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, w trakcie ubijania dodajemy cukier, następnie żółtka. Następnie dodajemy cukier wanilinowy. Do masy dodajemy olej, mieszamy jeszcze mąkę wymieszane razem z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około godziny.

500 g truskawek
1 torebka cukru waniliowego
Cukier puder
500 ml śmietany 36%           
200 g sera mascarpone

Przygotowanie:
Truskawki obieramy, kroimy i posypujemy cukrem i cukrem wanilinowy. Śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone, dodajemy cukier i alkohol cytrynowy. Krem wykładamy na ciasto, posypujemy truskawkami i jeszcze na koniec cukrem pudrem.


Polędwiczka wieprzowa, chrupiące letnie warzywa, ziemniak młody
Składniki:
2 szt. polędwiczki wieprzowej       
4-5 łyżek oleju
1 łyżka musztardy rosyjskiej   
pieprz czarny
200 g plastrów surowego wędzonego boczku

Przygotowanie:
Olej łączymy z musztardą, dodajemy pieprz czarny, dokładnie mieszamy. Polędwiczkę pozbawioną białych zewnętrznych włókien dokładnie smarujemy marynatą. Plastry boczku układamy jeden obok drugiego , kładziemy polędwiczkę i zawijamy w boczek. Tak przygotowaną układamy na folii aluminiowej, zawijamy i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.

cukinia                   
ogórek zielony           
papryka czerwona           
jabłko zielone           
limonka               
100 ml oleju             
Koperek
natka pietruszki

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy olej, sok z limonki. Pieprz i sól. Oczywiście na koniec posiekaną natkę i koperek. Odstawiamy.


10 szt. ziemniaków młodych           
Kilka listków świeżej szałwii        
sól
pieprz
Olej rzepakowy
2 łyżki miodu
folia aluminiowa


Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i podgotowujemy w wodzie, przekrawamy na pół, do środka dajemy listek szałwii, posypujemy solą, pieprzem i składamy, owijamy folią i wstawiamy do piekarnika.
Polędwiczkę po upieczeniu odstawiamy, aby odpoczęła. Na talerz wykładamy ziemniaki w folii, przekrawamy, kładziemy chrupiące warzywa i na koniec plastry polędwiczki. Wierzch skrapiamy miodem z musztardą.

Napój pomidorowy i małe smażone racuszki
Składniki:
1 kg pomidorów polskich       
100 ml oleju              
sól
pieprz czarny
ocet winny,
szczypta cukru

Przygotowanie:
Pomidory miksujemy, dodajemy olej, ocet winny do smaku, podobnie postępujemy z solą, pieprzem, cukrem. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

300 g mąki               
150 ml wody                   
sól
30 g drożdży       
papryka czerwona           
pęczek natka pietruszki           
kminek mielony

Przygotowanie:
Z mąki, wody ciepłej, drożdży przygotowujemy ciasto, w trakcie dodajemy sól i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, natkę pietruszki, mieszamy i odstawiamy jeszcze do podrośnięcia. Następnie  smażymy na oleju  małe racuszki nakładając ciasto małą łyżeczką. Usmażone posypujemy czarnym pieprzem i podajemy z napojem pomidorowym.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
67
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0