Materiał promocyjny

Kuchnia jogurtowa Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski, zwycięzca 2. edycji konkursu "Gotuj o wszystko" przygotował dania na bazie jogurtu.

JOGURT NATURALNY

Składniki:

1 l mleka 3,2 % (nie może być UHT)

100 ml jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Mleko podgrzać do temperatury 40-42 o C, jeśli nie mamy termometru, możemy sprawdzić palcem, powinniśmy odczuwać ciepło które nas nie parzy. Dodać jogurt naturalny i dokładnie wymieszać. Przelać do dwóch słoików, zakręcić, dokładnie okryć np. kocem, aby utrzymać temperaturę. Odstawić na minimum 12 godzin. Otrzymany jogurt możemy przetrzymywać w lodówce do 2 tygodni. Odkładamy 100 ml jogurtu do przygotowania kolejnej porcji. Możemy wymieszać z ulubionymi owocami lub innymi dodatkami.

BUŁECZKI JOGURTOWE

Składniki:

80 ml letniej wody

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

400 g mąki pszennej

200 g mąki orkiszowej razowej

1,5 łyżeczki soli

400 g jogurtu naturalnego

2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę orkiszową i sól, wlać rozczyn z drożdży, jogurt i olej. Zagnieść ciasto (powinno być sprężyste), jeśli potrzeba to dodać więcej mąki lub wody. Odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 min. Z wyrośniętego ciasta uformować około 16 bułeczek, ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 20 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 220 o C. Blachy piec kolejno w piekarniku około 20 – 25 minut.

WOŁOWINA W JOGURCIE

Składniki:

0,5 kg wołowiny, pokrojonej w grubą kostkę

1,5 łyżeczki soli

1 duży kubek jogurtu

olej dosmażenia

2 duże cebule, pokrojone w plasterki

3-4 cm posiekanego korzenia imbiru

4 roztarte ząbki czosnku

pieprz do smaku

1,5 łyżeczki ostre papryki

0,5 łyżeczki kminku

4 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

Mięso wymieszać z solą i jogurtem, wstawić pod przykryciem do lodówki na 24 godziny. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć cebulę na średnim ogniu aż nabierze ciemno-złotego koloru. Dodać imbir i czosnek, dusić na małym ogniu kilka minut. Dodać pozostałe przyprawy, dusić kolejne kilka minut. Dodać przecier pomidorowy, gotować około 5 min. Dodać mięso z jogurtem i dusić około 1,5 godz., aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub indyjskim pieczywem.

PENNE Z SOSEM JOGURTOWO-GRZYBOWYM I KARMELIZOWANĄ CEBULĄ

Składniki:

100 g suszonych podgrzybków

500 g makaronu penne

oliwa do smażenia

3 cebule, pokrojone w piórka

2 łyżeczki cukru

200 ml jogurtu greckiego

sól, pieprz i majeranek do smaku

100 g twardego żółtego sera

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić na około 30 min. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć na wolnym ogniu na złoto-brązowy kolor, pod koniec dodać 2 łyżeczki cukru, odstawić. W tym czasie wstawić wodę z solą na makaron i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grzyby odsączyć i przesmażyć na patelni, dusić na wolnym ogniu aż zmiękną, dodać jogurt, lekko podgrzać, przyprawić, dodać odsączony makaron, wymieszać. Przełożyć do miseczek, na wierzch utrzeć ser i położyć po łyżce karmelizowanej cebuli.

CIASTO JOGURTOWE

Składniki:

3 jajka

120 g miękkiego masła

180 g cukru

300 g mąki pszennej

250 ml jogurtu naturalnego

1 łyżeczka sody spożywczej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 o C. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. W misce utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać pozostałe składniki, wymieszać na koniec dodawać partiami pianę z białek. Przełożyć do natłuszczonej formy (20 x 30 cm.). Po wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30 min.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości