Kuchnia jogurtowa Andrzeja Polana

Racuszki ze śliwkami, jogurtem gęstym i cynamonem
Racuszki ze śliwkami, jogurtem gęstym i cynamonem
W kuchni Dzień Dobry Wakacje, Andrzej Polan przygotował dziś trzy dania na bazie jogurtu: kurczaka w jogurcie z ogórkami marynowanymi i porzeczką, racuszki ze śliwkami, jogurtem gęstym i cynamonem i krokiet z kaszanki wiejskiej z jogurtem gęstym i sosem z młodego buraka. Smacznego! :)

Kurczak w jogurcie z ogórkami marynowanymi i porzeczką

Składniki:

4 Piersi z kurczaka

4 Ogórki zielone

1 op. Gęstego jogurtu

200 ml Białego octu winnego

200 ml Wody

200 g Cukru

Porzeczka czarna i czerwona

Skórka z 1 cytryny

Tymianek świeży

Pieprz, sól

Świeża mięta

Przygotowanie:

Piersi kurczaka sprawiamy solą, pieprzem. Jogurt gęsty łączymy ze skórką z cytryny, tymiankiem i dodajemy do kurczaków. Marynujemy min. godzinę. Ogórki zielone kroimy w cienkie plastry ze skórką, zalewamy wodą wymieszaną z octem i cukrem. Odstawiamy do zamarynowania. Kurczaka smażymy na patelni grillowej na złoty kolor, dopiekamy w piekarniku. Podajemy z ogórkami, porzeczkami i listkami mięty.

Racuszki ze śliwkami, jogurtem gęstym i cynamonem

Składniki:

400 g Mąki

ok.200 ml Mleka

4 Żółtka

Cukier wanilinowy

50 g Drożdży

Szczypta soli

Śliwki polskie

1 op. Gęstego jogurtu

Cynamon mielony

Cukier puder

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Śliwki pozbywamy pestek i posypujemy cynamonem. Z mąki, mleka, drożdży, żółtek i cukru wanilinowego przygotowujemy ciasto o delikatnej konsystencji i odstawiamy do wyrośnięcia. Z ciasta łyżką nakładamy małe porcje na rozgrzaną patelnię z olejem, wkładamy do środka po połówce śliwki i smażymy racuszki z dwóch stron. Racuszki podajemy z porcjami zimnego, gęstego jogurtu, posypane cukrem pudrem. Z pozostałych śliwek zmiksowanych możemy przygotować sos i jeszcze dodatkowo skropić nim danie.

Krokiet z kaszanki wiejskiej z jogurtem gęstym i sosem z młodego buraka

Składniki:

500 g Kaszanki wiejskiej

4 Gotowane młode buraczki

4 Jajka

2 op. Gęstego jogurtu

2 Łyżki chrzanu

1 Pęczek cebuli dymki

Bułka tarta do panierowania

Kminek mielony

Pieprz czarny

Majeranek

Koperek

Przygotowanie:

Buraki młode gotowane ścieramy na tarce i łączymy z połową jogurtu, dodajemy chrzan, pieprz, sól, koperek, szczyptę cukru i wszystko dokładnie mieszamy. Kaszankę pozbawiamy zewnętrznej osłonki, kroimy na plastry. Na patelni przesmażamy krótko cebulę dymkę, dodajemy kaszankę, przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Z kaszanki formujemy małe krokiety, panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. Krokiety podajemy z sosem z buraka i porcjami gęstego jogurtu, dekorujemy gałązkami koperku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości