Przepisy kulinarne

Kuchnia jogurtowa

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN króluje mistrz niebanalnych, niezwykle egzotycznych połączeń smakowych – Joseph „Józek” Seeletso. Zainspirowany „jogurtowym prześwietleniem” Katarzyny Boskackiej, pokaże wam, w jaki sposób można wykorzystać zwykły jogurt naturalny do przygotowania naprawdę wykwintnych.

Smażone buraczki z jogurtem

Składniki:


2 ugotowane średniej wielkości buraki


2 dymki pokrojone w cienkie plastry


1 łyżeczka uprażonego sezamu


1 łyżka roztopionego masła


4 łyżki jogurtu bałkańskiego


2 łyżki octu balsamicznego



Przygotowanie:


Na patelni rozgrzej masło, wrzuć buraczki i smaż przez 2 minuty. Dodaj dymkę i smaż kolejne 2 minuty. Dodaj ocet i smaż jeszcze minutę. Podawaj ze śmietaną, posyp sezamem, dopraw solą i pieprzem.



Pierś kurczaka marynowana w jogurcie i curry

Składniki:


150 ml jogurtu naturalnego


1 łyżeczka pasty curry


1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru


4 piersi kurczaka


4 łyżki rozpuszczonego masła


1 cebuli pokrojonej w plasterki


1 posiekanego pęczka kolendry


150 g ugotowanego ryżu


sól i pieprz



Przygotowanie:


Wymieszaj jogurt z pastą curry, imbirem i kurczakiem. Pozostaw do zamarynowania na co najmniej 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wstaw kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, polej marynatą, dopraw solą i piecz 20-30 minut aż będzie miękka. W międzyczasie podsmaż na maśle cebulkę. Dodaj ryż, kolendrę, smaż chwilę mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kurczakiem.



Jogurt na zimno z marmoladą ze śliwek

Składniki:


500 g greckiego jogurtu


250 g śliwek bez pestek


2 łyżki cukru


4 łyżki soku grejpfrutowego


1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy



Marmolada:


W garnuszku wymieszaj śliwki, cukier, skórkę pomarańczową i smaż na małym ogniu, aż na wierzchu powstanie piana, a masa będzie miała konsystencję syropu. Zdejmij z ognia i ostudź.



Przygotowanie:


Wymieszaj schłodzoną marmoladę z jogurtem tak, żeby powstał ładny spiralny wzorek. Przełóż do szklanek, wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem udekoruj marmoladą.



Gotowane ziemniaki z miętowym dressingiem jogurtowym

Składniki:


200 g ugotowanych, obranych ziemniaków


150 g jogurtu naturalnego


1 wyciśniętego soku z lemonki


1 łyżeczka oliwy


1 łyżka posiekanej mięty



Przygotowawnie:


W misce wymieszaj jogurt z sokiem, oliwą i miętą. Podawaj jako dressing do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
54
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0