Przepisy kulinarne

Kuchnia jaskiniowca

Dzisiaj w Dzień dobry TVN przenieśliśmy się do epoki kamienia łupanego. Nie zamienimy naszego w studia w jaskinię, ale wprowadzimy do niej klimat panujący przed dziesiątkami tysięcy lat, przygotowując potrawy, którymi prawdopodobnie żywili się ludzie pierwotni. Smaki poprzednich epok przywołali: Tomasz Jakubiak oraz Wojciech Charewicz.

Podpłomyki z miodem

Składniki:
200 g pełnoziarnistej mąki
100 g mąki żytniej
Woda – tyle ile będzie potrzebować mąka
Ewentualnie trochę soli
Miód

Przygotowanie:
Ciasto wyrabiamy z mąki i wody na konsystencję plasteliny. Formujemy mały placek grubości 1 cm i pieczemy na rozgrzanej blasze. Podajemy polane miodem. Do podpłomyków można dodać pieprz kajeński, suszone zioła czy drobno posiekane suszone owoce.

Prehistoryczna sałatka z pieczonych warzyw i ziaren

Składniki:
1 seler
2 pietruszki
1 burak
Korzeń imbiru – kawałek
Łyżeczka miodu
Czosnek niedźwiedzi garść
Szczaw garść
Pestki słonecznika i pestki dyni

Przygotowanie:
Buraka myjemy, zawijamy w folię i pieczemy około 20 – 30 min w 180 stopniach. Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do brytfanki, lekko skrapiamy olejem rzepakowym i pieczemy aż zbrązowieje. Buraka kroimy jak Carpaccio i rozkładamy na talerzu. Pietruchę i selera mieszamy z miodem, opłukanym szczawiem i czosnkiem. Rozkładamy na Carpaccio i posypujemy pestkami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
67
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0