Materiał promocyjny

Kuchnia japońska

Kuchnia japońska
Kuchnia japońska
"Ginza" to nowa warszawska restauracja w hotelu Hilton. To idealne miejsce na kolację we dwoje. Menu restauracji obfituje w bogatą ofertę potraw kuchni japońskiej.

NEW STYLE SASHIMI

Składniki:

150 g ryby yellow tail

1 biała rzepa

1 ogórek

2 łyżki oliwy

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka sosu sojowego

1 limonka

kilka kropli zielonego tabasco

sezam

świeży imbir

Przygotowanie:

Yellow tail lub dowolną rybę o jasnym różowym zwartym mięsie pokroić w bardzo cienkie plastry w poprzek włókien. Układać w formie rozety na talerzu, jeden obok drugiego. Korzeń świeżego imbiru pokroić w bardzo cienkie plastry i położyć na każdym plasterku ryby. Pokropić wszystko zielonym tabasco i posypać sezamem. Zmieszać w równych ilościach sok z limonki i sos sojowy, polać dookoła wszystkie plasterki. Na koniec dodać olej sezamowy i oliwę z oliwek. Przystroić rzepą i ogórkiem pociętymi w bardzo cienkie paseczki.

ŁOSOŚ BATAYAKI

Składniki:

200 g łososia

1 kostki masła

2 pomidory

1 limonka

1 cebula cukrowa

1 łyżka oliwy 1 łyżka octu ryżowego

1 papryczka Chilli

1 ananas

kilka listków kolendry

brązowy cukier

Przygotowanie:

Czyścimy łososia ze skóry i ości i dusimy powoli w klarowanym maśle. Pomidory czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w drobna kostkę, dodajemy 1 cebulę drobno pokrojoną, posiekaną 1 papryczkę chilli, sok z limonki, łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżeczkę brązowego cukru. Dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy kilka posiekanych listków kolendry. Gruby plaster ananasa obsmażamy na teflonowej patelni, dodając trochę brązowego cukru. Kładziemy na talerzu, a na nim upieczonego łososia - całego pokrywamy salsą pomidorową.

STEK Z TUŃCZYKA

Składniki:

200 g tuńczyka

0,4 l saikiomiso

1 łyżeczka musztardy colemans

garść glonów wakame

1 łyżeczka oleju chilli

1 ząbek czosnku

1 biała rzepa

1 łyżka octu ryżowego

2 łyżki miodu

czarny sezam

Przygotowanie:

2 łyżki pasty miso rozprowadzić w rondelku z 2 łyżkami miodu, zagotować i wystudzić. Do sosu miso dodać łyżkę octu ryżowego, 1 łyżeczkę musztardy. Dobrze osuszyć garść namoczonych glonów wakame i posiekać bardzo drobno. Wszystko dobrze wymieszać. Każdy gruby na 3-cm kawałek świeżego tuńczyka natrzeć startym czosnkiem i skropić olejem chilli, smażyć na rozgrzanej patelni z dwóch stron około 5-6 minut. Nałożyć sos z glonami na talerz i ułożyć na nim tuńczyka. Na wierzch położyć białą rzepę pokrojoną i cieniutkie paseczki i posypać czarnym sezamem.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości