"Ginza" to nowa warszawska restauracja w hotelu Hilton. To idealne miejsce na kolację we dwoje. Menu restauracji obfituje w bogatą ofertę potraw kuchni japońskiej.

NEW STYLE SASHIMI

Składniki:
150 g ryby yellow tail
1 biała rzepa
1 ogórek
2 łyżki oliwy
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
1 limonka
kilka kropli zielonego tabasco
sezam
świeży imbir

Przygotowanie:
Yellow tail lub dowolną rybę o jasnym różowym zwartym mięsie pokroić w bardzo cienkie plastry w poprzek włókien. Układać w formie rozety na talerzu, jeden obok drugiego. Korzeń świeżego imbiru pokroić w bardzo cienkie plastry i położyć na każdym plasterku ryby. Pokropić wszystko zielonym tabasco i posypać sezamem. Zmieszać w równych ilościach sok z limonki i sos sojowy, polać dookoła wszystkie plasterki. Na koniec dodać olej sezamowy i oliwę z oliwek. Przystroić rzepą i ogórkiem pociętymi w bardzo cienkie paseczki.

ŁOSOŚ BATAYAKI

Składniki:
200 g łososia
1 kostki masła
2 pomidory
1 limonka
1 cebula cukrowa
1 łyżka oliwy 1 łyżka octu ryżowego
1 papryczka Chilli
1 ananas
kilka listków kolendry
brązowy cukier

Przygotowanie:
Czyścimy łososia ze skóry i ości i dusimy powoli w klarowanym maśle. Pomidory czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w drobna kostkę, dodajemy 1 cebulę drobno pokrojoną, posiekaną 1 papryczkę chilli, sok z limonki, łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżeczkę brązowego cukru. Dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy kilka posiekanych listków kolendry. Gruby plaster ananasa obsmażamy na teflonowej patelni, dodając trochę brązowego cukru. Kładziemy na talerzu, a na nim upieczonego łososia - całego pokrywamy salsą pomidorową.

STEK Z TUŃCZYKA

Składniki:
200 g tuńczyka
0,4 l saikiomiso
1 łyżeczka musztardy colemans
garść glonów wakame
1 łyżeczka oleju chilli
1 ząbek czosnku
1 biała rzepa
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki miodu
czarny sezam

Przygotowanie:
2 łyżki pasty miso rozprowadzić w rondelku z 2 łyżkami miodu, zagotować i wystudzić. Do sosu miso dodać łyżkę octu ryżowego, 1 łyżeczkę musztardy. Dobrze osuszyć garść namoczonych glonów wakame i posiekać bardzo drobno. Wszystko dobrze wymieszać. Każdy gruby na 3-cm kawałek świeżego tuńczyka natrzeć startym czosnkiem i skropić olejem chilli, smażyć na rozgrzanej patelni z dwóch stron około 5-6 minut. Nałożyć sos z glonami na talerz i ułożyć na nim tuńczyka. Na wierzch położyć białą rzepę pokrojoną i cieniutkie paseczki i posypać czarnym sezamem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
83
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0