Materiał promocyjny

Kuchnia jagodowa

Sezon na truskawki powoli mija, teraz czas na spacery po lesie i jagody, maliny, jeżyny. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przedstawił kilka przepisów na dania z leśnymi owocami.

fot. Piotr Bławicki / East News

Jagodzianki z białą czekoladą

Składniki:

500g mąki

3 żółtka

1 całe jajko

100g Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”

Cukier perlisty „Cukier Królewski”

Cukier waniliowy, skórka z cytryny

30 g drożdży

100g masła

Ok. 250 ml mleka

500g jagód

2 tabliczki białej czekolady

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy 50g cukru, 100g mąki i drożdże. Wszystko razem dokładnie łączymy i odstawiamy nasz rozczyn drożdżowy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Żółtka, jajko, cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” oraz cukier waniliowy ucieramy na puch. Do mąki lekko podgrzanej np. w piekarniku dodajemy rozczyn, utarte jajka z cukrem, rozpuszczone masło. Teraz przychodzi pora na wyrabianie ciasta. Życzę cierpliwości i oddania sprawie. Ważne bardzo, żeby ciasto było lśniące, puszyste i pyszne. Zmęczeni dajemy sobie teraz spokój i ciastu również. Sądzę, że 40 minut spokojnie wystarczy. Ciasto wyrośnięte wykładamy na blachę, porcjujemy na mniejsze kawałki. Jagody lekko oprószamy mąką ziemniaczaną. Na każdą porcję ciasta układamy porcję jagód, kawałki białej czekolady i zwijamy bułeczki. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym „Cukier Królewski” . Pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut.

Semifreddo z owocami leśnymi i nugatem

Składniki:

200g Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”

80 ml soku jabłkowego Sok jabłkowy

400g serka mascarpone

200ml śmietany kremówki

Jagody, jeżyny, maliny, świeża mięta,

Cukier puder w młynku „Cukier Królewski”

Przygotowanie:

Z soku jabłkowego i cukru drobnego trzcinowego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” przygotowujemy syrop tzw. nitkę. Gorący syrop dodajemy do mascarpone, wszystko dokładnie mieszając na jednolitą masę. Masę umieszczamy w misce z zimną wodą i lodem , mieszamy do momentu aż masa nam ostygnie i zacznie stygnąć. Do masy na koniec dodajemy ubitą śmietanę oraz połamany nugat. No właśnie a jak przygotować nugat?

2 białka

Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 250g

½ szkl. wody

½ szkl. miodu

Orzechy laskowe, migdały płatki

Przygotowanie:

Na patelni łączę cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”z wodą i miodem. Zagotowuję i powstaje nam bardzo gęsty syrop. Aby sprawdzić czy jest wystarczająco dobrze przygotowany wystarczy wlać troszkę syropu do zimnej wody. Jeżeli stężeje w postaci cienkiej warstwy to znaczy, że wszystko ok. możemy dalej kontynuować pracę. Białka ubijamy na sztywno i cienkim strumieniem dodajemy syrop cukrowo-miodowy, nie przerywając ubijania. Powstała masa musi być idealnie biała i sztywna. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i płatki migdałowe. Masę wykładamy na papier pergaminowy, rozprowadzamy zwilżonymi dłońmi i odstawiamy do ostygnięcia. Masę z serka i nugatu wykładamy do miseczek i wstawiamy do lodówki do stężenia. Gotowy deser dekorujemy leśnymi owocami i miętą. I jeszcze oprószamy cukrem pudrem w młynku Królewskim. Ale zabawa, ale pycha!!!

Bardzo kruche z jagodam i brzoskwinią

Składniki:

2,5 szkl mąki kukurydzianej

200g masła

4 zółtka

Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 250g

Cukier wanilinowy

Odrobina proszku do pieczenia,

Szczypta soli,

Dodajemy miękkie masło, cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”, cukier wanilinowy oraz żółtka. Wyrabiamy ciasto, chwilę odstawiamy i następnie rozwałkowujemy na cienki placek.

500g jagód

4 brzoskwinie

200g herbatników

Odrobina mąki ziemniaczanej

Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”

Przygotowanie:

Brzoskwinie pozbywamy pestek i kroimy w cienkie paski. Łączymy z jagodami, cukrem drobnym trzcinowym „Cukier Królewski” i odrobiną mąki ziemniaczanej. Na środku ciasta wysypujemy warstwę potłuczonych herbatników, mieszankę owoców i zakładamy boki pomagając sobie arkuszem pergaminu, na którym ciasto się znajduje. Pieczemy w magicznej temp. 180 stopni około 35 minut.

Lodowate Latte

Składniki:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs

60 ml wody

100 ml mleka

cukier wg uznania

6 kostek lodu

Do shakera dodaj kawę rozpuszczalną, wodę, cukier i kostki lodu. Zamknij shaker i mieszaj energicznie przez ok. 20 sekund. Otwórz shaker i zawartość, wraz z kostkami lodu, przelej do odpowiedniej szklanki. Całość wypełnij zimnym mlekiem do żądanej objętości i podawaj ze słomką.

Sprzęt: shaker

JAK ZDĄŻYMY ZRÓBMY 2 kawę – ANCYMONKĘ

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs

60 ml wody

10 ml syropu cynamonowego lub 2 łyżeczki startego cynamonu

2 łyżeczki cukru

10 kostek lodu

30 ml śmietanki

bita śmietana

Przygotowanie:

Do shakera dodaj kawę rozpuszczalną, wodę, 10 ml syropu cynamonowego lub 2 łyżeczki startego cynamonu, cukier i kostki lodu. Zamknij shaker i mieszaj energicznie przez ok. 20 sekund. Otwórz shaker i całość, wraz z kostkami lodu, przelej do odpowiedniej szklanki.

Dodaj śmietankę, najlepiej 30%, i całość udekoruj bitą śmietaną. Kawę podawaj ze słomką.

Sprzęt: shaker

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości