Mogą być kwaśne, słodkie, twarde lub kruche, zielone, czerwone i żółte – sezon na jabłka oficjalnie uznajemy za otwarty! W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przygotowali smakołyki z jabłek: frytki jabłkowe, placki z jabłkami i pudding ryżowy z jabłkami. Co jeszcze można zrobić z jabłek? Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Pudding ryżowy z jabłkami i syropem klonowym
Składniki:
500 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
1/3 szklanki syropu klonowego
duża szczypta cynamonu
1/ 3 szklanki ryżu
¼ szklanki płatków migdałowych podprażonych na patelni
¼ szklanki orzechów włoskich
2 średnie kwaśne jabłka
Przygotowanie:
Jabłka kroimy w małą kostkę , wrzucamy do garnka i dusimy pod pokrywką, żeby stały się miękkie ( ok. 10 minut). Do mleka wrzucamy ryż i gotujemy ok. 20-25 minut ( aż ryż się rozgotuje i zagęści mleko). Następnie dodajemy śmietankę, cynamon i syrop klonowy i wszystko mieszamy. Pudding przelewamy do małych miseczek. Do każdej z nich wrzucamy odrobinę migdałów, drobno pokrojone orzechy włoskie , a na górę kładziemy po 1 łyżce uduszonych jabłek.
Frytki jabłkowe z sosem waniliowym
Składniki:
4 duże, kwaśne, twarde jabłka
¼ kostki masła
¼ łyżeczki cynamonu
łyżeczka cukru trzcinowego
sos:
¾ szklanki mleka
1//4 szklanki śmietanki 30%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
½ laski wanilii
Przygotowanie:
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy tak jak ziemniaki na frytki. Do miski z rozpuszczonym masłem dodajemy cynamon i cukier trzcinowy i wrzucamy pokrojone jabłka. Delikatnie mieszamy, żeby jabłka dokładnie pokryły się masłem z cynamonem. Następnie wyrzucamy na blachę do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 200 stopni) na ok. 10-15 minut ( aż się lekko przyrumienią). Podajemy z sosem waniliowym.
Sos: Mleko gotujemy z cukrem i laska wanilii. Śmietankę mieszam z mąką i dodaję do mleka. Sos gotuję ciągle mieszając, na małym ogniu ok. 5 minut , żeby zgęstniał.
Pakora z jabłka z sosem miętowym
Składniki:
4 małe jabłka
olej ryżowy do głębokiego smażenia
mały pęczek mięty
2 łyżeczki miodu
sok z ½ limonki
ciasto:
6 łyżek maki pszennej
6 łyżek mąki groszkowej
4 łyżki mąki ryżowej
10 g drożdży
woda
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ósemki. Wszystkie składniki ciasta mieszamy z taką ilością wody , aby uzyskać rzadkie ciasto. Każdy kawałek jabłka zanurzamy w cieście i smażymy w rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Miętę razem z cukrem i sokiem z limonki i miksuje w blenderze na jednolity sos. Jabłka polewam sosem.
Placki z jabłkami i rabarbarem
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki z ciecierzycy
½ łyżeczki sody
½ szklanki wody
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżka octu
1 małe jabłko
15 cm kawałek rabarbaru
olej ryżowy do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i z ciecierzycy mieszamy z sodą oraz cukrem. Następnie dodajemy wodę, a po wymieszaniu ocet. Mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto. Następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę jabłka oraz rabarbar i wszystko ponownie mieszamy. Smażymy na oleju ryżowym ( ma wysoki punkt dymienia), aż się przyrumienia z dwóch stron. Gotowe placki możemy podać z ubita śmietaną i gęstym , domowym sokiem wiśniowym.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"