Materiał promocyjny

Kuchnia inspirowana sztukę Mondriana

W Dzień Dobry TVN trwają dni mody, a w naszej kuchni dziś modne dania. Gotuje Anna Starmach, a to oznacza, że będą to potrawy inspirowane sztuką, a konkretnie obrazem Pieta Mondriana, z którego twórczości czerpał m.in. Yves Sait-Laurent.

POLĘDWICA "Wellington"

Składniki:

400 g pieczarek

Opakowanie ciasta francuskiego

700 g polędwicy wołowej

3 łyżki musztardy

2 żółtka

8 plastrów szynki parmeńskiej

Oliwa

Świeżo zmielony pieprz, sól

Przygotowanie:

Pieczarki bardzo drobno pokrój (lub rozdrobnij w robocie kuchennym) i przysmaż na maśle, dopraw do smaku. Oczyść mięso, dopraw pieprzem, i przysmaż je na rozgrzanym oleju, tak by nabrało koloru (około 30 sekund z każdej strony). Na blacie kuchennym rozłóż przeźroczystą folię spożywczą (dzięki temu ciasto nie będzie się do niego przyklejało). Połóż na niej płat ciasta francuskiego. Układaj na nim szynkę, plasterek obok plasterka. Na warstwie szynki równomiernie rozsmaruj masę pieczarkową. Na środku połóż polędwicę posmarowaną wcześniej musztardą. Owiń ją ciastem na kształt małego chlebka, sklej dokładnie brzegi ciasta. Włóż mięso na 20 minut do lodówki. Następnie posmaruj rozbełtanym żółtkiem i wsadź do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 180 i piecz kolejne 15 minut. Po upieczeniu ciasto powinno „leżakować” około 10 minut, dopiero później można je pokroić na plastry i zjeść ;)

PLACKI ZIEMNIACZANE Z CUKINIĄ

Składniki:

1 kg ziemniaków

2 cukinie

1 cebula

2 jaja

3 łyżki mąki

Sól/pieprz

50 ml kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki i cukinie zetrzyj na tarce o średnich oczkach, odstaw na chwile, aby warzywa puściły sok, pozbądź się go. Następie warzywa wymieszaj z drobno pokrojoną cebulą, jajkami i mąką, dodaj sól, pierz. Smaż na rozgrzanej patelni, podawaj z kwaśną śmietaną, koperkiem i rzodkiewką.

COMBER JAGNIĘCY W ZIOLOWEJ PANIERCE

Składniki:

1 comber jagnięcy z kością

pół natki pietruszki

4 gałązki świeżego tymianku

2 gałązki świeżego rozmarynu

2 ząbki czosnku

Oliwa z oliwek

100 g bułki tartej

Łyżka musztardy

Sol/pieprz

Przygotowanie:

Zioła drobno pokrój, wymieszaj z bułka tartą, rozdrobnionym czosnkiem i łyżką oliwy. Comber posyp solą i pieprzem, obsmaż na patelni aby nabrał koloru, następnie posmaruj go musztardą i obłóż bułką tartą z ziołami. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut, następnie nastaw piekarnik na opcję grill, i poczekaj aż bułka tarta się zarumieni (3-5 minut). Po upieczeniu jagnięcina powinna leżakować około 10 minut, dopiero potem można ją kroić.

MUS CZEKOLADOWY Z PIANKĄ GRUSZKOWĄ

Składniki:

Mus czekoladowy

80 g masła

6 białek

60 g drobnego cukru

200 g gorzkiej czekolady

Gruszkowa pianka:

250 ml soku gruszkowego

100 g drobnego cukru

2 listki żelatyny (4 g)

50 ml mleka

Przygotowanie:

Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Ubij białka pod koniec ubijania dodaj cukier. Delikatnie wymieszaj białka z czekoladą. Przełóż do miseczek i przechowuj w lodowce. Żelatynę rozmiękcz w zimnej wodzie. Zagotuj 200 ml wody, dodaj cukier i żelatynę następnie sok gruszkowy i mleko. Wlej całość do syfonu, wstaw do lodówki na min 1 godzinę. Przed podaniem mus czekolady udekoruj pianką gruszkową.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości