Materiał promocyjny

Kuchnia inspirowana sztuką

W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy, jak co piątek, Annę Starmach.

Krem pomidorowy z musem bazyliowym

SKŁADNIKI:

4 dojrzałe pomidory

3 ząbki czosnku

Świeża bazylia

4 białka

180 g serka mascarpone

100 ml śmietanki 36%

Oliwa z oliwek

PRZYPRAWY KAMIS:

Czosnek Granulowany

Natka Pietruszki

Sól Morska w młynku

Pieprz Kolorowy w młynku

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory obierz ze skórki. Podziel na 4, pozbądź się pestek i pokrój w drobną kostkę. Czosnek pokrój jak najcieniej. Wymieszaj pomidory z czosnkiem, pietruszką, dodaj oliwę, sól, pieprz. Śmietankę zagotuj z liśćmi bazylii. Ostudź i ubij, dodaj do niej serek mascarpone i białka, miksuj aż uzyskasz konsystencję musu, dopraw do smaku. W szklance/miseczce układaj naprzemiennie czerwoną i białą masę. Udekoruj bazylią i kilkoma kroplami oliwy.

Mus z cukinii z kremem z koziego sera

SKŁADNIKI:

2 cukinie

2 szalotki

Pęczek szczypiorku

125 g koziego sera

300 ml śmietanki 36%

Oliwa z oliwek

300 ml bulionu warzywnego

PRZYPRAWY KAMIS:

Sól Morska ziołowa w młynku

Pieprz Zielony ziarnisty

Pieprz czarny ziarnisty w młynku

Szczypiorek

PRZYGOTOWANIE:

Bulion zagotuj. Cukinie pokrój w kostkę, szalotki jak najdrobniej. Do rozgrzanego rondla wlej odrobinę oliwy, wrzuć szalotki, cukinię i szczypiorek. Następnie zalej warzywa bulionem, dodaj sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Ściągnij z ognią, zmiksuj, dolej 100 ml śmietanki, zmiksuj, aż uzyskasz konsystencje musu. Resztę śmietanki ubij dodaj kozi ser i dokładnie wymieszaj. Mus z cukinii dekoruj pianką z koziego sera, szczypiorkiem i zielonym pieprzem.

Małe eklery z kremem z awokado i łososia

SKŁADNIKI:

150 g wędzonego łososia

3 duże, dojrzałe awokado

Sok z cytryny

4 kiwi

150 ml majonezu

Oliwa z oliwek

Ciasto na eklery:

250 ml wody

100 g masła

150 g mąki

4 jaja

PRZYPRAWY KAMIS:

Sól Morska w młynku

Pieprz Biały mielony

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Zagotuj wodę z masłem, wrzuć mąkę, odrobinę soli, mieszaj cały czas podgrzewając garnek. Ściągnij go z ognia, gdy ciasto trochę ‘’wyschnie” (czyli nie będzie przyklejało się do łyżki) dodaj jaja, wymieszaj. Za pomocą rękawa cukierniczego formuj na blasze małe eklery. Piecz około 35 minut w temperaturze 190 stopni. Łososia drobno pokrój zmiksuj z majonezem i świeżo zmielonym pieprzem. Awokado zmiksuj na puree razem z sokiem z cytryny, dodaj obrane i pokrojone w kawałki kiwi, odrobinę oliwy i zmiksuj raz jeszcze. Eklery przekrój na pół, napełnij kremem z awokado i łososia i przykryj druga połówką.

Lekki torcik bezowy z bitą śmietaną, bakaliami i świeżymi owocami

SKŁADNIKI:

200 g białek

500 g drobnego cukru

400 g masła

300 ml śmietanki

100 g płatków migdałowych

100 g orzechów laskowych

100 g likieru owocowego np. pomarańczowego, ale może być też np. malinówka

Świeże owoce do dekoracji

PRZYPRAWY KAMIS:

Cynamon mielony

Przyprawa do Kawy i Deserów

PRZYGOTOWANIE:

Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, ziarenka wanilii i za pomocą rękawa do pieczenia uformuj na blasze wyłożonej pergaminem dwa krążki o średnicy około 24/25 cm. Należy je suszyć w piekarniku nagrzanym do temperatury 110 stopni przez około 2 godziny. W tym czasie utrzyj masło z cukrem, dodaj ubitą śmietankę, alkohol, uprażone orzechy i delikatnie wymieszaj. Spody przełóż i udekoruj masą, na wierzchu ułóż świeże owoce, posyp cynamonem i Przyprawą do Kawy i deserów.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości