Przepisy kulinarne

Kuchnia inspirowana sztuką: Wiatr halny” Stanisław Witkiewicz

Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji "Gotuj o wszystko", przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy inspirowane "Wiatrem halnym” Stanisława Witkiewicza.

KLUSKI Z BRYNDZY

SKŁADNIKI:
300 g bryndzy
370 g mąki pszennej
2 jaja
1 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
PRZYPRAWY KAMIS:
Sól Morska w młynku
Pieprz Kolorowy w młynku
Koperek

PRZYGOTOWANIE:
Bryndze utrzyj na gładką masę, dodaj jogurt, koperek, mąkę i jajo. Ciasto powinno być dość zwarte. Ciasto pokrój tak jak łazanki. Gotuj w osolonej wodzie przez około 4 minuty.

BOMBOLKI Z MIODEM

SKŁADNIKI:
0,5 l mleka
80 g drożdży
1 kg mąki pszennej
4 jaja
200 g masła
60 g cukru
100 ml miodu
PRZYPRAWY KAMIS:
Wanilia laska

PRZYGOTOWANIE:
Zrób zaczyn z drożdży 45 g mąki i 45 g cukru. Gdy podwoi swą objętość dodaj jaja, resztę mąki, 80 g stopionego masła i ziarenka wanilii. Wyrób ciasto. Formuj kuleczki (bombolki) i odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoją swą objętość, posmaruj stopionym masłem i włóż na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Upieczone ułóż na talerzu i polej miodem wymieszanym z pozostałym roztopionym masłem.

MOSKOL

SKŁADNIKI:
1 kg obranych ziemniaków
0,5 kg mąki
100 ml mleka
50 ml jogurtu naturalnego
PRZYPRAWY KAMIS:
Sól Morska w młynku
Czosnek granulowany
Kminek cały

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki ugotuj, zmiksuj na puree dodając mleko, kefir, sól. Stopniowo dodawaj mąkę. Formuj placuszki o grubości około 1,5 cm. Smaż na teflonowej patelni nie używając tłuszczu. Podawaj z masełkiem czosnkowym lub skwarkami.

KWAŚNICA

SKŁADNIKI:
500 g mięsa wieprzowego z kością
200 g wędzonego boczku
Marchewka
2 cebule
4 suszone grzybki
500 g kiszonej kapusty
5 ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
PRZYPRAWY KAMIS:
Czosnek Staropolski
Ziele Angielskie
Pieprz Czarny Ziarnisty
Sól Morska w Młynku
Liście Laurowe

PRZYGOTOWANIE:
Boczek pokrój w kostkę przysmaż na patelni, dodaj wieprzowinę, cebulę, pokrojone warzywa, czosnek, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego , smaż jeszcze przez chwilę. Zalej 1,5 litrem wody i gotuj około godziny. Osobno ugotuj ziemniaki. Do wywaru wrzuć kapustę i gotuj przez kolejne 15 minut. Dopraw do smaku. Podawaj z ziemniaczkami

KRUCHE CIASTECZKA Z OSCYPKIEM

SKŁADNIKI:
200 g oscypka
200 g mąki pszennej
100 g masła
2 jaja
Odrobina zimnej wody
PRZYPRAWY KAMIS:
Kolendra
Kminek cały
Sól Morska
Chili Pieprz Cayenne

PRZYGOTOWANIE:
Oscypek zetrzyj na tarce o małych oczkach. Połącz z mąką, jakiem i masłem pokrojonym w drobne kawałki. Następnie włóż do lodówki na min pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka o dowolnym kształcie. Posmaruj roztrzepanym jakiem, posyp kminkiem/kolendrą/grubą solą/Chili. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 12 minut.

SAŁATKA Z BUNDZEM I ZIOŁAMI

SKLADNIKI:
300 g bundzu
4 ząbki czosnku
Bazylia świeża
Tymianek świeży
Oliwa z oliwek
Zielona sałata
100 g suszonych pomidorów
PRZYPRAWY KAMIS:
Oregano
Kminek cały
Papryka słodka w płatkach
Sól Morska w młynku
Pieprz Kolorowy w młynku

PRZYGOTOWANIE:
Ser pokrój w kostkę. Przełóż do miski, posyp suszonymi przyprawami, solą, pieprzem, drobno pokrojonym czosnkiem. Zalej około szklanką oliwy i odłóż na 24h do lodówki. Podawaj z zielona sałatą, suszonymi pomidorami i grzankami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
91
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0