Materiał promocyjny

Kuchnia inspirowana sztuką: "Śniadanie na trawie" Moneta

Potrawy inspirowane "Śniadaniem na trawie" Moneta przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko".

Pasta orzechowo-bananowa

Składniki:

2 banany

skórka otarta z cytryny

2 łyżki miodu

50 g masła

200 g zmielonych orzechów włoskich

PRZYPRAWY KAMIS: goździki i cynamon

Przygotowanie:

Banany mieszamy z sokiem i skórką, miodem i miękkim masłem, a następnie miksujemy, na końcu dodajemy zmielone orzechy cynamon i zmielone goździki!

Pasta czekoladowa z chili

Składniki:

50 g orzechów laskowych prażonych na suchej patelni

200 ml mleka skondensowanego

120 g masła

75 g czekolady mlecznej

75 g czekolady gorzkiej

PRZYPRAWY KAMIS: laska wanilii i Chili Pieprz Cayenne

Sposób przygotowania:

Orzechy mielimy na krem w mikserze, przekładamy do garnka. Dolewamy do nich mleko, masło, czekoladę, ziarenka wanilii i chili. Gotujemy aż uzyskamy jednolity krem. Pastę mieszamy łyżką znużoną w oleju.

Pasta paprykowa z fetą

Składniki:

200 g sera typu feta

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

szczypta cukru

posiekany szczypiorek

PRZYPRAWY KAMIS: papryka ostra, pieprz kolorowy w młynku, sól morska w młynku

ocet winny z czerwonego wina

Przygotowanie:

Paprykę wkładamy do nagrzanego piekarnika, poczekajmy aż jej skórkę pokryją pęcherzyki. Przekładamy ja do nylonowej siateczki, zawiązujemy. Po 10 minutach otwieramy i ściągamy skórkę. Warzywa miksujemy z serem i przyprawami, odrobiną octu. Podajemy ze szczypiorkiem.

Pasta ziołowa z pestkami dyni

Składniki:

100 g pestek dyni

200 g twarożku

drobno posiekana natki pietruszki

1 łyżka posiekanej świeżej bazylii

2 łyżki jogurtu naturalnego

PRZYPRAWY KAMIS: sól czosnkowa, pieprz czosnkowy

Przygotowanie:

Pestki Dyni miksujemy z twarożkiem, dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku.

Tomates confites - pieczone pomidory z tymiankiem

Składniki:

1 kg pomidorów

czosnek

oliwa z oliwek

cukier puder

PRZYPRAWY KAMIS: sól morska ziołowa w młynku, pieprz kolorowy w młynku, tymianek

Przygotowanie:

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, następnie dzieląc warzywo na 4 pozbawiamy go środków i pestek. Powstałe płatki pomidorów układamy na papierze do pieczenia. Posypujemy cukrem pudrem, solą, pieprzem, tymiankiem, cienko pokrojonym czosnkiem, polewamy oliwą i wstawiamy na około dwie i pół godziny do piekarnika o temperaturze 90stopni. Takie zapieczone pomidory to świetny dodatek do kanapek, sałatek a nawet deserów! Można je przechowywać w lodówce i zalewie z oliwy z oliwek!

Maślane bułeczki

Składniki:

50 g świeżych drożdży

500 g mąki

100 g mąki krupczatki

3 jaja

60 g masła

250 ml mleka 3,2%

5 łyżek cukru

roztrzepane jajo do posmarowania

mak

PRZYPRAWY KAMIS: przyprawa do kawy i deserów, laska wanilii, sól morska w młynku

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem, dodaj 8 łyżek mąki. Rozczyn przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie do drożdży dodajemy mąkę, sól, resztę cukru, ziarenka wanilii, jaja, wyrabiamy, dodając powoli masło. Nadawać kształtu aż zacznie odchodzić od dłoni. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi objętość). Z ciasta formułujemy małe bułeczki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, smarujemy jajem, posypujemy makiem. Pieczemy w 200 stopniach aż będą złociste.

Ekspresowe powidła śliwkowe

Składniki:

2 kg śliwek

300 g cukru

PRZYPRAWY KAMIS: ocet balsamiczny

Przygotowanie:

Śliwki płuczemy, kroimy na pół, pozbywamy się pestek. Owoce smażymy z cukrem na patelni/w dużym rondlu/ niewysokim garnku, na małym ogniu, aż uzyskamy ciemną, gęstą masę. Na koniec dodajemy odrobinę octu, który zaostrzy smak i gotowe!

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości