Materiał promocyjny

Kuchnia inspirowana sztuką - Salvadore Dali

Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy inspirowane sztuką Salvadore Dali.

CAMEMBERT NA CIEPŁO Z OWOCAMI

SKŁADNIKI:

4 Krążki sera camembert

1 jajo

7 łyżek bułki tartej

2 łyżki sezamu

żurawina lub karmelizowane jabłka

olej z pestek winogron do smażenia

PRZYPRAWY KAMIS

Sól Morska w młynku

Pieprz cytrynowy

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj bułkę tartą z sezamem. Krążki sera maczaj w jajku a następnie w bułce. Smaż na złoty kolor, podawaj z żurawinami lub wcześniej skarmelizowanymi jabłkami.

GRUSZKI ZAPIEKANE Z SEREM I MIGDAŁAMI

SKŁADNIKI:

4 twarde gruszki

75 g sera pleśniowego typu roquefort

75 g sera koziego

Płatki migdałów

PRZYPRAWY KAMIS:

Cynamon mielony

Pieprz Biały mielony

Imbir

PRZYGOTOWANIE:

Gruszki przekrój na pół, wydrąż środek. Napełnij owoce 2 rodzajami sera, posyp odrobiną imbiru i pieprzu, następnie dodaj płatki migdałowe. Piecz około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj z listkami melisy i cynamonem.

KREM Z BROKUŁÓW

SKŁADNIKI:

20 różyczek z brokułów

50 ml śmietanki

Oliwa z oliwek

Oregano

PRZYPRAWY KAMIS:

Sól Morska w Młynku

Czosnek Staropolski

Pieprz Kolorowy w młynku

PRZYGOTOWANIE:

Brokuły gotuj w solonej wodzie prze około 5 minut (aż będą miękkie), odcedź je zachowując wodę. Następnie zmiksuj warzywa z wodą w proporcjach 2:1, dodaj czosnek, sól.

QUICHE

SKŁADNIKI:

Ciasto:

250 g mąki

100 g masła

1 jajo

Odrobina zimnej wody

Farsz:

4 jaja

300 ml śmietanki 36%

150 g żółtego sera gruyere

200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę

PRZYPRAWY KAMIS:

Gałka Muszkatołowa cała

Pieprz Czarny w młynku

Sól Morska w młynku

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto wyrób jak najszybciej (możesz się posłużyć melakserem) i włóż do lodówki na min 30 min. Boczek usmaż an patelni, aby wytopił się zbędny tłuszcz. W misce wymieszaj jaja, ze śmietanką. Ser zetrzyj na tarce. Ciasto rozwałkuj, przełóż je do okrągłej formy, nakłuj widelcem. Na dno wysyp kawałki boczku i polowe żółtego ser, wylej masę śmietanową i posyp wierzch resztką sera.

JABŁKA Z MALINAMI I KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI:

1,5 kg jabłek

200 g malin

100 g masła

140 g mąki

90 g cukru pudru

Płatki migdałowe

Rodzynki

PRZYPRAWY KAMIS:

Cynamon mielony

Sol Morska w młynku

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj kruszonkę ucierając/mieszając masło razem z cukrem i mąką aż uzyskasz konsystencję grubego, mokrego piasku. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp rodzynkami, cynamonem i odrobiną soli, następnie równomiernie pokryj kruszonką i płatkami migdałowymi. Piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości