Materiał promocyjny

Kuchnia inspirowana sztuką Pollocka

Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji "Gotuj o wszystko", przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy inspirowane sztuką Pollocka.

KURCZAK W SOSIE MUSZTARDOWYM Z MAKARONEM

Składniki:

6 kawałków kurczaka (udka, ćwiartki)

4 łyżki masła

4 łyżki ostrej musztardy

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżeczka słodkiej papryki

3 łyżki mąki

3 łyżki maku

200 g makaronu spaghetti

200 g czarnego makaronu na spaghetti

Sól/pieprz

Przygotowanie:

Wymieszaj roztopione masło, musztardę, cukier, odrobinę pieprzu i soli. Posmaruj tak przygotowanym sosem kurczaka. Wstaw go do piekarnika o temperaturze 200 stopni na około 30 min, W miedzy czasie kilka razy obracaj kawałki mięsa . Pod koniec pieczenia posyp udka makiem. Mięso podawaj z dwoma rodzajami makaronu i odrobiną musztardy francuskiej.

CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ CZEKOLADOWĄ

Składniki:

Ciasto:

150 g masła

150 g drobnego cukru

150 g gorzkiej czekolady

5 jaj

1 łyżka kakao

1 łyżka mąki

Masa:

500 ml śmietanki 36%

200 g czekolady mlecznej

100 g czekolady gorzkiej

90 ml mleka

Przygotowanie:

Aby przygotować ciasto rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej, następnie ostudź. Żółtka wymieszaj z kakao i dodaj do czekolady. Białka ubij na pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, następnie wymieszaj je z czekoladą i mąką. Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni na 20-25 minut. Aby przygotować masę, czekoladę połam na małe kawałki i zalej ją gorącym mlekiem, poczekaj aż się rozpuści, lekko ostudź. Śmietanę ubij a następnie wymieszaj z czekoladą. Masa pokryj wierzch tortu i wstaw go na min 2 godziny do lodówki.

PIZZA Z POMIDORAMI I PESTO

Składniki:

Ciasto:

1 i 3 szklanki mąki

1 szklanki letniej wody

20 g drożdży

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju

Sos pomidorowy:

1 puszka pomidorów

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka Oregano

1 łyżka oliwy

Sól/pieprz

Sos Pesto:

1 doniczka świeżej bazylii

1 ząbek czosnku

25 g orzeszków piniowych

70 ml oliwy

20 g tartego parmezanu

Sól/pieprz

2 x ser mozarella

3 pomidory

Przygotowanie:

Pesto: Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Sos pomidorowy: Cebule i czosnek zeszklij na oliwie, dodaj pomidory, Oregano, sól/pieprz i gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Ciasto: Z drożdży, cukru, połowy wody i 1 łyżki mąki zrób zaczyn, pozostaw na 10-15 min do wyrośnięcia. Następnie wymieszaj go z pozostałą mąką, solą, resztą wody i oleju. Wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne i puszyste. Dużą blachę posmaruj tłuszczem i posyp mąką, przełóż na nią rozwałkowane ciasto. Posmaruj je sosem pomidorowym, ułóż plasterki sera. Piecz 15-20 min w temperaturze 230 stopni. Zaraz po upieczeniu posmaruj pizzę sosem Pesto.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości