Przepisy kulinarne

Kuchnia inspirowana sztuką Pollocka

Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji "Gotuj o wszystko", przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy inspirowane sztuką Pollocka.

KURCZAK W SOSIE MUSZTARDOWYM Z MAKARONEM

Składniki:
6 kawałków kurczaka (udka, ćwiartki)
4 łyżki masła
4 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki mąki
3 łyżki maku
200 g makaronu spaghetti
200 g czarnego makaronu na spaghetti
Sól/pieprz

Przygotowanie:
Wymieszaj roztopione masło, musztardę, cukier, odrobinę pieprzu i soli. Posmaruj tak przygotowanym sosem kurczaka. Wstaw go do piekarnika o temperaturze 200 stopni na około 30 min, W miedzy czasie kilka razy obracaj kawałki mięsa . Pod koniec pieczenia posyp udka makiem. Mięso podawaj z dwoma rodzajami makaronu i odrobiną musztardy francuskiej.

CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ CZEKOLADOWĄ

Składniki:
Ciasto:
150 g masła
150 g drobnego cukru
150 g gorzkiej czekolady
5 jaj
1 łyżka kakao
1 łyżka mąki
Masa:
500 ml śmietanki 36%
200 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
90 ml mleka

Przygotowanie:
Aby przygotować ciasto rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej, następnie ostudź. Żółtka wymieszaj z kakao i dodaj do czekolady. Białka ubij na pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, następnie wymieszaj je z czekoladą i mąką. Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni na 20-25 minut. Aby przygotować masę, czekoladę połam na małe kawałki i zalej ją gorącym mlekiem, poczekaj aż się rozpuści, lekko ostudź. Śmietanę ubij a następnie wymieszaj z czekoladą. Masa pokryj wierzch tortu i wstaw go na min 2 godziny do lodówki.

PIZZA Z POMIDORAMI I PESTO

Składniki:
Ciasto:
1 i 3 szklanki mąki
1 szklanki letniej wody
20 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka Oregano
1 łyżka oliwy
Sól/pieprz
Sos Pesto:
1 doniczka świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
25 g orzeszków piniowych
70 ml oliwy
20 g tartego parmezanu
Sól/pieprz
2 x ser mozarella
3 pomidory

Przygotowanie:
Pesto: Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Sos pomidorowy: Cebule i czosnek zeszklij na oliwie, dodaj pomidory, Oregano, sól/pieprz i gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Ciasto: Z drożdży, cukru, połowy wody i 1 łyżki mąki zrób zaczyn, pozostaw na 10-15 min do wyrośnięcia. Następnie wymieszaj go z pozostałą mąką, solą, resztą wody i oleju. Wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne i puszyste. Dużą blachę posmaruj tłuszczem i posyp mąką, przełóż na nią rozwałkowane ciasto. Posmaruj je sosem pomidorowym, ułóż plasterki sera. Piecz 15-20 min w temperaturze 230 stopni. Zaraz po upieczeniu posmaruj pizzę sosem Pesto.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
65
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0