Przepisy kulinarne

Kuchnia inspirowana sztuką Hoppera

Tym razem Ana Starmach, zwyciężczyni programu "Gotuj o wszystko", zainspirowana obrazem Edwarda Hoppera: "Nighthawks" postanowiła przygotować pyszne "barowe" przekąski idealnie nadające się na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi. W menu pojawią się m.in. tatar z łososia, ptysie z bryndzą i cykoria z kurczakiem. Smacznego!

TATAR Z ŁOSOSIA

Składniki:


500 g łososia


pęczek szczypiorku


słoiczek kaparów


cebula


10 kromek chleba


świeży koperek


PRZYPRAWY KAMIS:


Pieprz czarny w młynku


Sól Morska


ocet winny z czerwonego wina


musztarda Dijon



PRZYGOTOWNANIE:


Łososia pokrój nożem, bardzo drobno. Dodaj posiekaną cebulę, szczypiorek, kaparki. Wymieszaj z jedna łyżką musztardy, oliwą z oliwek. Dopraw do smaku. Kromki chleba pokrój na małe kwadraciki, zgrilluj je. Tatara nakładaj łyżką na grzaneczki, podawaj z koperkiem.



PTYSIE Z BRYNDZĄ

Składniki:


Ciasto ptysiowe:


250 ml wody


100 g masła


150 g mąki


4 jaja


Farsz:


200 g bryndzy


Natka pietruszki


4 kabanosy


PRZYPRAWY KAMIS:


Sól Morska w młynku


Czosnek Staropolski


Pieprz Biały



PRZYGOTOWANIE:


Ciasto: Zagotuj wodę z masłem, wrzuć mąkę, odrobinę soli, mieszaj cały czas podgrzewając garnek. Ściągnij go z ognia gdy ciasto trochę ‘’wyschnie” (czyli nie będzie przyklejało się do łyżki) dodaj jaja, wymieszaj. Za pomocą rękawa cukierniczego formuj na blasze małe ptysie. Piecz około 35 minut w temperaturze 190 stopni. Farsz: Bryndzę wymieszaj z czosnkiem, posiekaną pietruszką i drobno pokrojonym kabanosem. Ptysie przekrój na polowe i nadziewaj farszem.



POMIDORKI FASZERWOWANE

SKŁADNIKI:


12 pomidorków koktajlowych (okrągłych)


150 g serka koziego


Świeży tymianek


Świeża bazylia


Garść czarnych oliwek


PRZYPRAWY KAMIS:


Pieprz Biały


Sól ziołowa


Papryka ostra



PRZYGOTOWANIE:


Odetnij ‘’kapelusze’’ z pomidorków, wyciągnij pestki i miąższ, który znajduje się w środku. Serek wymieszaj z posiekanym ziołami, dopraw i dodaj odrobinę papryki. Za pomocą rękawa, lub też małej łyżeczki napełnij farszem pomidory, przykryj je kapeluszami, włóż na 5 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni.



ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I MAJERANKIEM

Składniki:


500 g filetów śledziowych


3 cebule


słoik suszonych pomidorów


oliwa z oliwek


świeży tymianek


bagietka


PRZYPRAWY KAMIS:


Majeranek


Pierz zielony ziarnisty


Liście laurowe



PRZYGOTOWANIE:


Śledzie dobrze wymocz. Cebulę pokrój w krążki, przesmaż na patelni. Ryby wymieszaj z cebulą, pokrojonymi pomidorami, dodaj tymianek, majeranek i ziele angielskie i liście laurowe. Najlepiej smakują po 2 dniach. Podawaj je pokrojone w romby na małych grzaneczkach wykonanych z bagietki.



CYKORIA Z KURCZAKIEM

Składniki:


podwójna pierś z kurczaka


2 cykorie


10 łyżek serka mascarpone


garść rodzynek


miód


olej z pestek winogron


sok z cytryny


PRZYPRAWY KAMIS:


Cynamon mielony


Imbir


Sól Morska w młynku


Pieprz czarny młotkowany



PRZYGOTOWANIE:


Pierś kurczaka pokrój na plastry. Skrop je sokiem z cytryny oraz olejem wymieszanym z miodem i przyprawami. Odstaw na 30 minut. Smaż na zloty kolor. Ostudź, pokrój w paseczki. Serek wymieszaj z miodem i cynamonem oraz rodzynkami, nałóż go na listek cykorii, następnie dodaj odrobinę kurczaka.



PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Składniki:


opakowanie ciasta francuskiego


1 jajo


PRZYPRAWY KAMIS:


Sól Morska w młynku


Kminek cały



Przygotowanie:


Ciasto pokrój w drobne paseczki, posmaruj je jakiem i posyp sola lub/i kminkiem. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
71
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0