Przepisy kulinarne

Kuchnia inspirowana sztuką Botticellego

Zapraszamy do kuchni inspirowanej obrazem "Narodziny Wenus" Sandro Botticellego w wykonaniu Anny Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji "Gotuj o wszystko".

Sałatka z piersi kurczaka z melisą, gruszką i zieloną herbatą

SKŁADNIKI:


4 twarde gruszki


3 szklanki mocnego naparu z ZIELONEJ HERBATY


2 łyżki cukru trzcinowego


2 piersi z kurczaka


1 awokado


Kiełki rzeżuchy


Melisa


Świeża mięta


Oliwa z oliwek


PRZYPRAWY KAMIS:


Sól Morska w młynku


Imbir


Chili pieprz Cayenne


Kolendra


Ocet Winny z białego wina



PRZYGOTOWANIE:


Gruszki: Na patelni zrób z cukru karmel, zalej go herbatą i poczekaj aż cukier i płyn idealnie się połączą. Przelej go do garnuszka, włóż do niego obrane i przepołowione gruszki. Gotuj około 20 minut. Owoce wyciągnij i pozostaw do ostygnięcia.


Kurczak: Piersi kurczaka pokrój na cienkie paski, włóż do naczynia dodaj imbir, chili, kolendrę i odstaw na 30 minut. Smaż na rozgrzanej patelni. Ostudź. Posyp dużą ilością świeżej melisy i mięty.


Na talerzu ułóż zieloną sałatę, kawałki awokado i gruszki. Dodaj kawałki kurczaka i skrop wszystko oliwą z oliwek i octem.



Pieczone jabłka z bakaliami

SKAŁDNIKI:


8 jabłek


100 g orzechów laskowych


70 g rodzynek


50 ml śmietanki


3 łyżki miodu


Skórka otarta z cytryny


Odrobina masła


2 łyżki cukru trzcinowego


PRZYPRAWY KAMIS:


Cynamon Mielony


Przyprawa do Kawy i Deserów



PRZYGOTOWANIE:


Orzechy rozgnieć za pomocą wałka/noża, wymieszaj z rodzynkami, miodem, śmietanką, skórką, cynamonem. Jabłka obierz, wydrąż środek i napełnij go „farszem”. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, na owocach połóż odrobinę masła, posyp cukrem. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Podawaj posypane przyprawą do Kawy i Deserów.



Owsiane ciasteczka z rodzynkami

SKŁADNIKI:


250 g płatków owsianych


160 g masła


1 szklanki cukru pudru


100 g rodzynek


1 jajo


Mała łyżeczka proszku do pieczenia


PRZYPRAWY KAMIS:


Wanilia laska



PRZYGOTOWANIE:


Płatki praż na suchej patelni, następnie pokrusz za pomocą wałka. Do rozpuszczonego masła dodaj cukier i wanilię. Ściągnij z ognia. Płatki wymieszaj z rodzynkami i proszkiem. Połącz z masłem. Masę nakładaj łyżką na blachę pokrytą pergaminem. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.



Pomarańczowy gulasz z morelami, marchwią i orzechami włoskimi

SKŁADNIKI:


500 g polędwicy wołowej


200 g dzikiego ryżu


Cebula


2 marchewki


Garść rodzynek


Garść orzechów włoskich


150 g suszonych moreli


PRZYPRAWY KAMIS:


Gałka Muszkatołowa cała


Szafran nitki


Cynamon mielony


Sól Morska w młynku


Pieprz Kolorowy w młynku



PRZYGOTOWANIE:


Mięso pokrój cienkie paski, wymieszaj w misce z cynamonem, szafranem, gałką, pieprzem. Odstaw na 30 minut. Mięso przysmaż na rozgrzanej patelni. Po chwili wyciągnij. Na patelnie wrzuć pokrojoną cebulę i marchew, smaż przez chwilę. Warzywa i mięso przełóż do rondla. Zalej szklanką wody, dodaj pokrojone morele. Duś przez 1,5 godziny, posól. Podawaj z ryżem i miętą.



Zupa z soczewicy

SKŁADNIKI:


250 g czerwonej soczewicy


600 g pomidorów pokrojonych w kostkę z puszki


1 l bulionu warzywnego


Kmin rzymski


Łyżka sosu sojowego


1 łyżka cukru


Cebulka dymka


3 ząbki czosnku


Cebula


Marchewka


pietruszka


PRZYPRAWY KAMIS:


Kolendra


Sol Morska w młynku


Pieprz kolorowy w młynku



PRZYGOTOWANIE:


Warzywa pokrojone w kostkę smaż przez chwilę na oliwie z oliwek. Dodaj pomidory, kolendrę, kmin, sos sojowy i duś prze 5 minut. Wlej bulion i gotuj, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj soczewicę, gotuj około 20 minut. Podawaj z cebulką i świeżo zmielonym pieprzem.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
61
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0