Przepisy kulinarne

Kuchnia inspirowana sztuką: „Autoportret w zielonym Bugatti"

Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko" przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN.

ROSYJSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE Z KAWIOREM LUB ŁOSOSIEM

SKŁADNIKI:


1 kg ziemniaków


Olej z pestek winogron


150 g jogurtu naturalnego


50 g śmietany 22%


200 g łososia wędzonego


2 łyżki kaparów


Słoiczek kawioru


PRZYPRAWY KAMIS:


Sól Morska w młynku


Pieprz Kolorowy w młynku



PRZYGOTOWANIE:


Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Układaj na patelni cienką warstwę ziemniaków i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Jogurt wymieszaj ze śmietaną i kaparami. Placuszki dopraw do smaku, podawaj z plastrami łososia i kremem jogurtowym. Zamiast ryby możesz użyć ‘’kawioru”.



POLSKA ZUPA KARTOFLANA

SKŁADNIKI:


500 g ziemniaków


1 marchew


1 pietruszka


1 por


2 cebule


100 g wędzonego boczku


PRZYPRAWY KAMIS:


Pieprz Czarny ziarnisty


Natka pietruszki


Koperek


Sól Morska w młynku



PRZYGOTOWANIE:


Warzywa obierz, umyj i pokrój w grubą kostkę. Boczek drobno pokrój i przysmaż na patelni, przełóż go do garnka z warzywami, dodaj odrobinę wody i duś przez 7-10 minut. Zalej litrem wody, i gotuj przez kolejne 20 minut. Dopraw do smaku, dodaj pietruszkę i koperek.



WŁOSKIE GNOCCHI

SKŁADNIKI:


1 kg ziemniaków


100 g mąki pszennej


1 jajo


Słoiczek Pesto


50 g tartego parmezanu


PRZYPRAWY KAMIS:


Sól Ziołowa


Pieprz Biały mielony


Bazylia



PRZYGOTOWANIE:


Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i zmiel w maszynce do mięsa. Jeszcze ciepłe ziemniaki wymieszaj z jajkiem, parmezanem, mąką, solą, pieprzem. Roluj wałeczki a następnie te krój na małe kluseczki. Gotuj w dużej ilości osolonej wody. Podawaj z Pesto, przed podaniem posyp bazylią.



GRATIN DOPIHINOIS czyli FRANCUSKA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

SKŁADNIKI:


1 kg ziemniaków


300 ml śmietanki 36%


70 g tartego sera gruyere


3 ząbki czosnku


PRZYPRAWY KAMIS:


Sól Morska w młynku


Pieprz biały mielony


Rozmaryn



PRZYGOTOWANIE:


Ziemniaki obierz na następnie zetrzyj na tarce na cienkie plasterki. Przełóż je do rondla, zalej śmietanką, dodaj cienko pokrojony czosnek, sól, pieprz, rozmaryn. Zagotuj. Następnie przelej całą zawartość do żaroodpornego naczynia. Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni.



AMERYKAŃSKA SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW

SKŁADNIKI:


6 ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków


Pęczek cebulki


Słoiczek majonezu


3 jaja na twardo


Seler naciowy


Łyżka drobnego cukru


PRZYPRAWY KAMIS:


Ocet Winny z Białego Wina


Musztarda Delikatesowa


Chili pieprz Cayenne


Sól Morska w młynku


Pieprz Kolorowy w młynku



PRZYGOTOWANIE:


W dużej misce wymieszaj majonez, musztardę, przyprawy, dodaj łyżkę octu, cukier. Dodaj ziemniaki, cienko pokrojony seler. Podawaj z cebulką. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień gdy wszystkie smaki dobrze się połączą.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
71
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0