Materiał promocyjny

Kuchnia inspirowana obrazem Beksińskiego

Motywem przewodnim naszej dzisiejszej kuchni jest zapowiadany na 21 maja koniec świata. Inspiracją dla Anny Starmach był mroczny i tajemniczy obraz Zdzisława Beksińskiego.

Miodowo-paprykowe żeberka

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych

Łyżeczka ostrej i słodkiej papryki

Łyżeczka zmielonego kminku

Łyżka sosu sojowego

3 łyżki miodu

3 łyżki oliwy

Łyżeczka soli

Szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Żeberka pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski. Pozostałe składniki wymieszaj i tak powstałą marynatą zalej mięso. Wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzej na patelni odrobinę oliwy, przysmaż na niej zamarynowane żeberka, następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego, zalej resztką marynaty, dolej szklankę wody i piecz około półtorej godziny w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia od czasu do czasu obracaj żeberka.

Krewetki smażone na maśle z czosnkiem i pietruszką

Składniki:

500 g krewetek tiger

3 łyżki posiekanej kolendry

3 łyżki posiekanej pietruszki

Pół kostki masła

3 ząbki czosnku

Sól morska

Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Masło rozpuść na patelni, dodaj pokrojony czosnek, smaż przez chwilę, wrzuć posiekane zioła, a następnie obrane krewetki. Smaż około 5 minut, dopraw do smaku. Podawaj z grzankami, maczaj je w masełku z krewetek.

Sałatka ze smażonym serem camembert

Składniki:

Mieszanka różnych rodzajów sałat

Czerwona cebula

Garść czarnych oliwek

Cebulka dymka

Ogórek

100 g pomidorków koktajlowych

3 łyżki bułki tartej

1 jajo

Pieprz, sól

Łyżeczka posiekanego rozmarynu

Oliwa z oliwek

2 sery camembert

Przygotowanie:

Sałatę podrzyj na kawałki, pomidorki pokrój na połówki, a cebulę na plasterki. Ogórka obierz i pokrój jak do mizerii. Wszystkie warzywa wymieszaj w misce, posyp posiekaną natką i oliwkami, polej oliwą, dopraw do smaku. Ser pokrój na trójkąty (około 8), obtocz kawałki w jajku, następnie w bułce tartej wymieszanej w rozmarynie. Smaż na odrobinie oliwy z oliwek, około 2 minut z każdej strony. Podawaj z sałatką.

Troszkę inne cannelloni

Składniki

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 marchewki

2 łodygi selera naciowego

500 g mielonego mięsa wołowego

2 puszki pomidorów bez skórki

500 g makaronu cannelloni

100 g parmezanu

300 ml śmietanki kremówki

Oregano

Oliwa

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek, marchew, seler drobno posiekaj, przysmaż warzywa na oliwie z oliwek dodaj sól/pieprz, odrobinę oregano. Po kilku minutach dodaj mięso i pomidory, dodaj sól pieprz, gotuj na małym ogniu około 30 minut. Śmietankę wymieszaj ze startym parmezanem, dodaj sól, pieprz. Wylej kilka łyżek tego białego sosu na dno wysokiego naczynia żaroodpornego lub garnka, następnie dodaj mniej więcej połowę sosu bolońskiego. Makaron cannelloni ustawiaj na sztorc zanurzając go w sosie, następnie, kiedy zużyjesz już cały makaron, wylej na wierzch resztę sosu mięsnego, następnie dodaj parę łyżek białego sosu. Tak wypełniony garnek wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 40 minut.

Sernik czekoladowy

Składniki:

250 g pokruszonych herbatników

50 g miękkiego masła

2 łyżka kakao

50 0g sera białego dwukrotnie zmielonego

170 g gorzkiej czekolady

150 g drobnego cukru

15 0ml śmietanki

1 łyżka budyniu waniliowego w proszku

3 jaja

3 żółtka

Przygotowanie

Herbatniki wymieszaj z masłem i 1 łyżką kakao, wyłóż nimi dno tortownicy, przechowuj w lodówce. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Żółtka i jaja utrzyj z cukrem, dodaj ser, budyń, 1 łyżkę kakao i śmietanę. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Przelej ją do formy z ciasteczkami, piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości