Przepisy kulinarne

Kuchnia inspirowana Maderą

Kulinarną inspiracją dla Tomasza Jakubiaka stałą jest portugalska wyspa Madera.

Espada con banana

Składniki:
filet z pałasza atlantyckiego (można zastąpić halibutem norweskim)
suszone oregano
2 ząbki startego czosnku zalanego 3 łyżkami oliwy
sól morska
pieprz świeżo mielony
natka pietruszki posiekana
jedno jajo
20 ml sosu sojowego
mąka do panierowania
2 słodkie banany
łyżka masła
100 ml oliwy
1 marakuia
sok z jednej cytryny

Przygotowanie:
Pałasza kolejno doprawiamy: sok z cytryny, oliwa z czosnkiem, suszone oregano, sól i pieprz – odstawić. Jajko roztrzepujemy z solą, sosem sojowym i natką pietruszki. Na patelnie wlewamy oliwę i smażymy na niej rybę wcześniej zapanierowaną w mące i jajku (w takiej kolejności). Gdy ryba już się zbliża ku końcowi smażenia to na drugiej patelni rozpuszczamy masło i smażymy banany. Podajemy rybę a na niej banany.

Marynowana ośmiornica

Składniki:
500 g małych mrożonych ośmiorniczek (prostsza wersja i do kupienia i zrobienia)
50 ml białego octu winnego
100 ml oliwy z oliwek dobrej gatunkowo ale nie gorzkiej
3 ząbki drobno posiekanego czosnku
kilka karczochów
5 pomidorków koktajlowych
Garść natki pietruszki
2-3 cebule posiekane w piórka

Przygotowanie:
Ośmiorniczki gotujemy około 40 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Karczochy i pomidorki kroimy na pół i łączymy z pozostałymi składnikami tworząc zalewę. Gdy ośmiorniczki ostygną zalewamy powstałym mixem i odstawiamy na noc do lodówki. Podajemy z pieczywem typu ciabatta.

Wołowina w winie Madera

Składniki:
1 kg lub większy kawałek wołowiny na pieczeń, najlepiej zrazówka albo udziec ale również rostbef.
kilka ząbków czosnku
8 listków laurowych
2 duże cebule
50 ml octu winnego białego
Sól / pieprz gruboziarnisty
butelka wina Madera – wytrawnego można zastąpić Porto

Przygotowanie:
Wołowinę zalewamy octem i nacieramy czosnkiem, posiekaną cebulą, połamanymi listkami oraz solą i pieprzem. Odstawiamy na parę godzin co jakiś czas obracając i ponownie nacierając. Po upływie czasu wołowinę obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni aby pory mięsa się zamknęły i przekładamy do brytfanki. Zalewamy winem i pieczemy w temperaturze 180 stopni C co jakiś czas obracając mięcho.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
71
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0