Ponad 900 zgłoszeń i setki potraw. „Gotuj o wszystko” to coś więcej niż tylko konkurs. Dziś Grzegorz Łapanowski przygotował potrawy inspirowane kulinarnym konkursem „Gotuj o wszystko”.Dorsz w sosie kardamonowym
Składniki:
2 filety z dorsza
2 duże polskie pomidory
3 łyżki klarowanego masła
łyżeczka utartego na proszek kminu rzymskiego
łyżeczka czosnku, chili i tłuczonego kardamonu
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
listki kolendry
Przygotowanie:
Mówi się, że prawdziwych kucharzy poznaje się po tym jak robią sos. Ten mnie urzekł. Marzy mi się, by wyszedł tak, jak na planie, kiedy przygotowała go Gosia. Prosty i niezwykły. Sekret to przyprawy. Na klarowanym maśle smażymy przez moment utłuczony kardamon z kminem rzymskim. Po chwili dodajemy odrobinę czosnku i chilli. Kolejnym składnikiem są obrane ze skóry słodkie pomidory. Kiedy te już zmiękną i podduszą się lekko, dodajemy gęstą śmietanę i całość miksujemy. Sos przecieramy przez sito i podajemy z smażonym lub pieczonym dorszem. Ja lubię smażyć go tylko z jednej strony, aż skóra stanie się chrupka. Potem na moment do pieca na ok. 70 C. Ryba idealnie smakuje z ryżem basmati lub indyjskim pieczywem.
Pstrąg szafranowy
Składniki:
2 pstrągi
lampka wina
szczypta szafranu
6 łyżek klarowanego masła
Szczypta szafranu
2 żółtka
Przygotowanie:
Bywało tak, że bardzo się cieszyłem, że nie muszę podejmować decyzji o tym, kto przejdzie dalej. Dla mnie Zuzia jest w gronie wygranych, jej sos … ach co za sos. Lubię prostotę. Kilka składników, parę chwil i na stole ląduje danie, jak w najlepszej restauracji. Ryba opiekana w piecu, filetowana z dodatkiem sosu, marchewki blanszowanej z imbirem i masłem, a w sezonie ze szparagami. Raz z wody, raz z grilla. Białe i zielone. W to mi graj. Drobno siekaną cebulę smażę na maśle. Podlewam winem i dodaję szafran. Redukuje, aż do odparowania alkoholu. Sos ściągam z ognia. Chwilę studzę, miksuję i powoli łączę z żółtkami, ubijając trzepaczką, by wtłoczyć powietrze i nadać puszystości. Sól, pieprz i gotowe? Lubię to.
Anyżowa zupa rybna ala Andrzej Polan
Składniki:
włoszczyzna
3 gwiazdki anyżu
łyżeczka nasion kopru włoskiego
kilka ząbków czosnku
2 głowy z łososia lub troci wędrownej, korpusy
Pół szklanki śmietany 30%
koper
cytryna
papryka ostra
300 g łososia
300 g pieczarek
2 łyżki masła
1 cebula
Przygotowanie:
Włoszczyznę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę opalamy nad palnikiem. Warzywa przesmażamy na oliwie, dodajemy cebulę, głowy, szkielety, czosnek i anyż (może być też imbir i prażone ziarna kopru włoskiego). Podlewamy lampką białego wina i zimną wodą. Gotujemy zaledwie godzinę w między czasie ściągając szumy. Kiedy wywar jest już gotowy, przecedzamy go. Dodajemy śmietankę, pieprz, sól, koper, rybę pokrojoną w kostkę i przesmażone pieczarki. Doprawiamy cytryną i ostrą papryką.
Przepisy przygotował Grzegorz Łapanowski.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"