Piotr Kucharski przedstawi klasyczne dania kuchni francuskiej. W programie tradycyjnie nie zabraknie pieczywa, a jeśli kuchnia francuska to oczywiście bagietki.BAGIETKI
Składniki:
300 ml letniej wody
szczypta cukru
25 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i wymieszać. Dodać mąkę i sól, wyrobić na gładką masę. Włożyć ciasto do dużej miski, uformować kulę, przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na noc do wyrośnięcia (8 do 12 godzin). Następnego dnia podzielić ciasto na 4 równe części, uformować kule, a następnie rozwałkować w kształt prostokąta, o wymiarach około 10 x 30cm. Końce ciasta wzdłuż krótszych boków złożyć do środka, następnie powtórzyć czynność wzdłuż dłuższych boków zlepiając ciasto na środku, tak przygotowane ciasto rozwałkować rękami na blacie, aby powstał cienki wałek o długości około 30 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną, zostawić w ciepłym miejscu na 2 – 2 1 godziny do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do temp. 240°C. Na najniższym poziomie piekarnika umieścić blachę do pieczenia. Bagietki zwilżyć wodą. Za pomocą ostrego noża naciąć ukośne rowki na powierzchni każdej z bagietek. Włożyć do piekarnika, ostrożnie wlać szklankę wody na powierzchnię gorącej blachy (umieszczonej na najniższym poziomie), piec bagietki w nagrzanym wcześniej piekarniku w temp. 240°C przez 20 – 25 minut.
ZUPA CEBULOWA
Składniki:
2 łyżki masła
4-5 duże cebule
łyżka mąki pszennej
kieliszek białego wina
800 ml bulionu drobiowego
sól i pieprzu do smaku
80 g sera Gruyere lub innego żółtego sera
6-12 kromek czerstwej bagietki
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać masło, cebulę pokroić w piórka, wrzucić cebulę i poddusić, dodać łyżkę mąki i dusić jeszcze przez chwilę. Dodać wino i bulion drobiowy, gotować na wolnym ogniu aż cebula będzie miękka. W czasie gotowania rozgrzać piekarnik do temp. 210°C. Ser zetrzeć na tarce. Zupę doprawić solą i pieprzem, następnie przelać do żaroodpornych głębokich talerzy, położyć na wierzchu kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem. Talerze z zupą włożyć do piekarnika, poczekać aż ser się stopi i zarumieni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
COQ AU VIN
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 kieliszki burgunda lub innego czerwonego wytrawnego wina
1 jagoda jałowca
1 liść laurowy
1 kurczak
100 g wędzonego boczku
2 duże marchewki
10-15 cebulek perłowych lub innych małych cebulek
200 g pieczarek
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić, poddusić na oliwie, dodać wino jagodę jałowca i liść laurowy, gotować przez chwilę, aby smaki się połączyły, odstawić do ostygnięcia. Kurczaka podzielić na kawałki, włożyć do marynaty, odstawić na około 8 godzin do lodówki. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy. Wrzucamy boczek pokrojony w kostkę, całą niepokrojoną cebulę i marchewkę pokrojoną w plastry. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż wszystko będzie rumiane. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na bok.
Na pozostały na patelni tłuszcz wkładamy kawałki kury i smażymy ze wszystkich stron na mocno rumiano. Solimy i oprószamy mąką. Smażymy jeszcze minutę, mieszając, po czym wlewamy marynatę. Dodajemy boczek wraz z cebulą i marchewką. Dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Kawałki kurczaka wyłożyć na talerz i polać powstałym sosem z warzywami, jeśli sos jest za rzadki, redukujemy go gotując na bardzo dużym ogniu przy zdjętej pokrywce.
CIASTO CZEKOLADOWE
Składniki:
Ciasto
6 jajek
250 g gorzkiej czekolady (min. 50% kakao)
150 g masła, pokrojonego na kawałki
3 szklanki cukru
3 łyżki mąki
Polewa czekoladowa
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki wody
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Ciasto:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z połową cukru na sztywna pianę.
Przygotowanie:
Na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę z masłem i cukrem, pod koniec dodać żółtka i masło, wymieszać. Dodać masy czekoladowej dodawać po kilka łyżek białek delikatnie wszystko ze sobą mieszając. Wlać masę do wysmarowanej masłem tortownicy (o 22 cm), piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 25-30 minut.
Polewa:
Podczas pieczenia ciasta, w garnuszku podgrzać czekoladę, wodę i cukier, pod koniec dodać masło, wymieszać. Polewą polać ciasto.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"