Materiał promocyjny

Kuchnia inspirowana dziełem Andy'ego Warhola

Kuchnia inspirowana dziełem Andy'ego Warhola
Kuchnia inspirowana dziełem Andy'ego Warhola
Dziś inspiracją do kulinarnych ewolucji Ani Starmach jbędzie obraz Andy'ego Warhola "Dollar". Tylko w kuchni Dzień Dobry TVN powstają prawdziwe dzieła sztuki!

Krem waniliowy

Składniki:

250 ml mleka

250 ml śmietanki 36%

2 łyżeczki żelatyny

2 żółtka 50 g cukru

Torebka cukru waniliowego/laska wanilii

Przygotowanie:

Mleko i cukier waniliowy (lub ziarenka wanilii) podgrzej na małym ogniu. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Żółtka utrzyj z cukrem, następnie stopniowo dodawaj mleko. Całość przelej z powrotem do garnek i podgrzewaj aż krem zgęstnieje (nie powinien się zgotować). Żelatynę rozpuść w gorącym kremie, następnie postaraj się go ochłodzić np. w zimnej kąpieli wodnej lub w lodówce. Śmietankę ubij i wymieszaj z chłodnym kremem.

Krem waniliowy z szampanem i malinami

Składniki:

300 ml szampana

4 żółtka

40 g cukru pudru

Laska wanilii

400 g malin

Przygotowanie:

Żółtka ucieraj z cukrem i ziarenkami wanilii, aż masa będzie puszysta, następnie zacznij ją ubijać w kąpieli wodnej (czyli miskę połóż na garnku z gotująca się wodą). Stopniowo dolewaj szampana, cały czas ubijaj, aż masa zgęstnieje, wtedy przełóż masę do miseczek/pucharków i włóż do lodówki na około godzinę

Risotto z kurczakiem

Składniki:

350 g ryżu arborio

1 łyżka masła

2 łyżki oleju

1 por pokrojony w plasterki

1 żółta papryka pokrojona w kostkę

1 podwójna pierś z kurczaka

200 g kukurydzy z puszki

50 g prażonych, niesolonych orzeszków

50 g startego parmezanu

1,5 l bulionu drobiowego

Sól/pieprz

Przygotowanie:

Olej i masło rozgrzej w garnku. Na tłuszczu przysmaż por i paprykę (około 1 min), następnie dodaj kurczaka i smaż kolejne 2 minuty. Mięso i warzywa wymieszaj z ryżem. Dopraw solą i pieprzem. Stopniowo wlewaj bulion (na początku wlej chochlę, następnie poczekaj aż płyn zostanie wchłonięty i dopiero dolej kolejną), i podgrzewaj około 20 minut. Pod sam koniec wsyp kukurydze i orzeszki. Podawaj z parmezanem.

Risotto z owocami morza

Składniki:

1,5 wywaru z ryby (ewentualnie bulionu drobiowego)

350 g ryżu arborio

500 g owoców morza

1 łyżka oleju

3 łyżka masła

1 cebula drobno pokrojona

2 ząbki czosnku drobno pokrojone

1 papryczka Chili drobno pokrojona

Sól/pieprz

50 g parmezanu

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej i 2 łyżki masła, dodaj czosnek, chilli, po chwili wrzuć cebule, poczekaj aż się zeszkli. Następnie wrzuć ryż. Stopniowo wlewaj bulion (na początku wlej chochlę, następnie poczekaj aż płyn zostanie wchłonięty i dopiero dolej kolejną), i podgrzewaj około 20 minut. Na 5 minut przed końcem dodaj do ryżu rozmrożone owoce morza oraz 1 łyżkę masła. Gotowe risotto podawaj z parmezanem.

Żeberka (jagnięce lub wieprzowe) z bakłażanem i pomidorami

Składniki:

6 żeberek jagnięcych/wieprzowych

1 bakłażan

2 pomidory

Świeża mięta

1 łyżka zgrilowanych orzeszków piniowych

Sól

3 łyżki oliwy

Marynata:

3 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki sosu sojowego

Pół szklanki czerwonego wina

Gałązka świeżego rozmarynu

Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Zalej nią żeberka i włóż na noc do lodówki. Następnego dnia, włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz około 40 minut. Podczas pieczenia obróć mięso kilka razy. Bakłażan pokrój na plastry. Zgrilluj na patelni grillowej, posól, polej oliwą. Mięso podawaj z bakłażanem, pokrojonymi i pomidorami. Warzywa posyp świeżą miętą i orzeszkami pinii.

Autor: TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości