Przepisy kulinarne

Kuchnia inspirowana dziełem Andy'ego Warhola

Kuchnia inspirowana dziełem Andy'ego Warhola

Kuchnia inspirowana dziełem Andy'ego Warhola

Przepisy kulinarne

Kuchnia inspirowana dziełem Andy'ego Warhola

Kuchnia inspirowana dziełem Andy'ego Warhola

Kuchnia inspirowana dziełem Andy'ego Warhola

Dziś inspiracją do kulinarnych ewolucji Ani Starmach jbędzie obraz Andy'ego Warhola "Dollar". Tylko w kuchni Dzień Dobry TVN powstają prawdziwe dzieła sztuki!

Krem waniliowy

Składniki:
250 ml mleka
250 ml śmietanki 36%
2 łyżeczki żelatyny
2 żółtka 50 g cukru
Torebka cukru waniliowego/laska wanilii

Przygotowanie:
Mleko i cukier waniliowy (lub ziarenka wanilii) podgrzej na małym ogniu. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Żółtka utrzyj z cukrem, następnie stopniowo dodawaj mleko. Całość przelej z powrotem do garnek i podgrzewaj aż krem zgęstnieje (nie powinien się zgotować). Żelatynę rozpuść w gorącym kremie, następnie postaraj się go ochłodzić np. w zimnej kąpieli wodnej lub w lodówce. Śmietankę ubij i wymieszaj z chłodnym kremem.

Krem waniliowy z szampanem i malinami

Składniki:
300 ml szampana
4 żółtka
40 g cukru pudru
Laska wanilii
400 g malin

Przygotowanie:
Żółtka ucieraj z cukrem i ziarenkami wanilii, aż masa będzie puszysta, następnie zacznij ją ubijać w kąpieli wodnej (czyli miskę połóż na garnku z gotująca się wodą). Stopniowo dolewaj szampana, cały czas ubijaj, aż masa zgęstnieje, wtedy przełóż masę do miseczek/pucharków i włóż do lodówki na około godzinę

Risotto z kurczakiem

Składniki:
350 g ryżu arborio
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 por pokrojony w plasterki
1 żółta papryka pokrojona w kostkę
1 podwójna pierś z kurczaka
200 g kukurydzy z puszki
50 g prażonych, niesolonych orzeszków
50 g startego parmezanu
1,5 l bulionu drobiowego
Sól/pieprz

Przygotowanie:
Olej i masło rozgrzej w garnku. Na tłuszczu przysmaż por i paprykę (około 1 min), następnie dodaj kurczaka i smaż kolejne 2 minuty. Mięso i warzywa wymieszaj z ryżem. Dopraw solą i pieprzem. Stopniowo wlewaj bulion (na początku wlej chochlę, następnie poczekaj aż płyn zostanie wchłonięty i dopiero dolej kolejną), i podgrzewaj około 20 minut. Pod sam koniec wsyp kukurydze i orzeszki. Podawaj z parmezanem.

Risotto z owocami morza

Składniki:
1,5 wywaru z ryby (ewentualnie bulionu drobiowego)
350 g ryżu arborio
500 g owoców morza
1 łyżka oleju
3 łyżka masła
1 cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 papryczka Chili drobno pokrojona
Sól/pieprz
50 g parmezanu

Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej i 2 łyżki masła, dodaj czosnek, chilli, po chwili wrzuć cebule, poczekaj aż się zeszkli. Następnie wrzuć ryż. Stopniowo wlewaj bulion (na początku wlej chochlę, następnie poczekaj aż płyn zostanie wchłonięty i dopiero dolej kolejną), i podgrzewaj około 20 minut. Na 5 minut przed końcem dodaj do ryżu rozmrożone owoce morza oraz 1 łyżkę masła. Gotowe risotto podawaj z parmezanem.

Żeberka (jagnięce lub wieprzowe) z bakłażanem i pomidorami

Składniki:
6 żeberek jagnięcych/wieprzowych
1 bakłażan
2 pomidory
Świeża mięta
1 łyżka zgrilowanych orzeszków piniowych
Sól
3 łyżki oliwy
Marynata:
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki sosu sojowego
Pół szklanki czerwonego wina
Gałązka świeżego rozmarynu
Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Zalej nią żeberka i włóż na noc do lodówki. Następnego dnia, włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz około 40 minut. Podczas pieczenia obróć mięso kilka razy. Bakłażan pokrój na plastry. Zgrilluj na patelni grillowej, posól, polej oliwą. Mięso podawaj z bakłażanem, pokrojonymi i pomidorami. Warzywa posyp świeżą miętą i orzeszkami pinii.


Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
74
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0