Przepisy kulinarne

Kuchnia indyjska - przepisy

Aktorka Ewa Gawryluk wróciła niedawno z Goa, a my wybraliśmy razem z Moniką Mrozowską-Szaciłło i jej mężem Maciejem w kulinarną podróż do Indii.

Alu ki tikki

Składniki:


5 średnich ziemniaków


200 g groszku


100 g marchewki


100 g brokuł


1 łyżeczka garam masali


1 łyżeczka kminu rzymskiego


1 świeże chili


2 łyżki posiekanej kolendry (lub natki pietruszki)


1 łyżeczka soli


sok z połowy cytryny


3 łyżki mąki groszkowej


2 łyżki ghee (klarowane masło)



Przygotowanie:


Obrane ziemniaki, marchewkę i brokuły kroimy na małe kawałki i razem z groszkiem gotujemy na parze aż staną się miękkie. Ugotowane warzywa razem z przyprawami, posiekaną kolendrą, chili, sokiem z cytryny i mąką groszkową ugniatamy na jednolitą masę, z której formujemy kotleciki. Smażymy na małym ogniu na sklarowanym maśle aż przyrumienią się z dwóch stron.



Samosy z jabłkami

Składniki:


100 g stopionego masła


200 g białej mąki


100 g pszennej razowej graham


1/4 łyżeczki soli


150 ml zimnej wody


6 średnich jabłek


1/2 szklanki rodzynek


1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu


1/2 łyżeczki mielonego kardamonu


1/2 łyżeczki imbiru w proszku


6 łyżek cukru


olej do głębokiego smażenia


cukier puder



Przygotowanie:


Mąkę mieszamy z solą i połową stopionego masła. Dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka dusimy ( bez pokrywki) około 20 minut na 50 g stopionego masła z dodatkiem cukru, przypraw i rodzynek. Ciasto dzielimy na około 10 kulek i każdą z nich rozwałkowujemy na placek. Na środek nakładamy uduszone jabłka z rodzynkami, składamy na pół i szczelnie zagniatamy rant. Smażymy na średnio rozgrzanym głębokim tłuszczu na złoto. Posypujemy cukrem pudrem.



Sabdżi w sosie pomidorowym

Składniki:


1 średni bakłażan


2 litry tłustego mleka lub 1 kostka twardego tofu


2 małe cukinie


2 papryka


1 koncentrat pomidorowy


olej do głębokiego smażenia


1 szklanka wody


masala:


1 łyżeczka gorczycy


2 łyżeczki kminu


1 łyżeczka asafetidy


1/2 łyżeczki imbiru


1 łyżeczka garam masali


sól do smaku


4 łyżki oleju



Przygotowanie:


Zaczynamy od przygotowania sosu, w którym będą się dusić warzywa. Na rozgrzany olej wrzucamy gorczycę. Gdy przestanie strzelać dodajemy kmin. Musi zrobić się lekko brązowy, wtedy wsypujemy asafetidę, po chwili imbir i na końcu garam masalę. Natychmiast wrzucamy pokrojoną paprykę i pokrojonego w kostkę bakłażana. Całość smażymy 15 minut, dolewamy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojoną cukinię i usmażony w głębokim tłuszczu, pokrojony w kostkę panir. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Solimy do smaku.



Panir: dwa litry mleka zagotować, zdjąć z gazu i odczekać 1 minutę po czym dosypać 1 płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego. Zacznie się ścinać ser który trzeba odsączyć z serwatki na sitku. Po odsączeniu stawiamy na serku w sitku jakiś ciężki przedmiot na pół godziny, aby ser stwardniał. Następnie kroimy go w kostkę i smażymy w głębokim tłuszczu na złoto-brązowo. Do sabdżi można dodać ostrą papryczkę chili.



Czanna raita

Składniki:


puszka ciecierzycy (około 300 g)


400 g jogurtu


pęczek koperku


1 średni ogórek


1 łyżka garam masali


1 łyżeczka imbiru w proszku


1 łyżeczka cukru


sok z połówki cytryny


1/4 łyżeczki cynamonu


1/4 łyżeczki asafetidy


1/4 łyżeczki pieprzu


łyżeczka kminu rzymskiego w całości


1 łyżka ghee



Przygotowanie:


Kmin rzymski prażymy na suchej patelni aż stanie się lekko brązowy. Na rozgrzanym ghee prażymy chwilę wszystkie przyprawy w proszku, dodajemy odsączoną ciecierzycę i dusimy 5 minut. Następnie zdejmujemy z gazu i dodajemy jogurt, pokrojonego w plastry ogórka, posiekany koperek, cukier, kmin i sok z cytryny. Solimy do smaku.



Pudla

Składniki:


200 g mąki groszkowej


50 mąki białej


1 łyżeczka mielonego kminu


1/4 łyżeczki asafetidy


3/4 łyżeczki kurkumy


1 łyżeczka soli


1/4 łyżeczki pieprzu


1 łyżeczka mielonej kolendry


garść świeżego szpinaku


300 ml zimnej wody


1 łyżeczka startego świeżego imbiru


2 średniej wielkości pomidory


ghee do smażenia (klarowane masło)


sok z połowy cytryny



Przygotowanie:


Mąkę białą mieszamy z groszkową. Dodajemy przyprawy, drobno pokrojone pomidory, posiekany szpinak, imbir i dolewamy wodę. Mieszamy. Z powstałego ciasta smażymy na ghee naleśniki, aż staną się złoto-brązowe (około 4-5 minut). Gotowe skrapiamy sokiem z cytryny.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
88
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0