Materiał promocyjny

Kuchnia indyjska - przepisy

Aktorka Ewa Gawryluk wróciła niedawno z Goa, a my wybraliśmy razem z Moniką Mrozowską-Szaciłło i jej mężem Maciejem w kulinarną podróż do Indii.

Alu ki tikki

Składniki:

5 średnich ziemniaków

200 g groszku

100 g marchewki

100 g brokuł

1 łyżeczka garam masali

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 świeże chili

2 łyżki posiekanej kolendry (lub natki pietruszki)

1 łyżeczka soli

sok z połowy cytryny

3 łyżki mąki groszkowej

2 łyżki ghee (klarowane masło)

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki, marchewkę i brokuły kroimy na małe kawałki i razem z groszkiem gotujemy na parze aż staną się miękkie. Ugotowane warzywa razem z przyprawami, posiekaną kolendrą, chili, sokiem z cytryny i mąką groszkową ugniatamy na jednolitą masę, z której formujemy kotleciki. Smażymy na małym ogniu na sklarowanym maśle aż przyrumienią się z dwóch stron.

Samosy z jabłkami

Składniki:

100 g stopionego masła

200 g białej mąki

100 g pszennej razowej graham

1/4 łyżeczki soli

150 ml zimnej wody

6 średnich jabłek

1/2 szklanki rodzynek

1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

1/2 łyżeczki imbiru w proszku

6 łyżek cukru

olej do głębokiego smażenia

cukier puder

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z solą i połową stopionego masła. Dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka dusimy ( bez pokrywki) około 20 minut na 50 g stopionego masła z dodatkiem cukru, przypraw i rodzynek. Ciasto dzielimy na około 10 kulek i każdą z nich rozwałkowujemy na placek. Na środek nakładamy uduszone jabłka z rodzynkami, składamy na pół i szczelnie zagniatamy rant. Smażymy na średnio rozgrzanym głębokim tłuszczu na złoto. Posypujemy cukrem pudrem.

Sabdżi w sosie pomidorowym

Składniki:

1 średni bakłażan

2 litry tłustego mleka lub 1 kostka twardego tofu

2 małe cukinie

2 papryka

1 koncentrat pomidorowy

olej do głębokiego smażenia

1 szklanka wody

masala:

1 łyżeczka gorczycy

2 łyżeczki kminu

1 łyżeczka asafetidy

1/2 łyżeczki imbiru

1 łyżeczka garam masali

sól do smaku

4 łyżki oleju

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania sosu, w którym będą się dusić warzywa. Na rozgrzany olej wrzucamy gorczycę. Gdy przestanie strzelać dodajemy kmin. Musi zrobić się lekko brązowy, wtedy wsypujemy asafetidę, po chwili imbir i na końcu garam masalę. Natychmiast wrzucamy pokrojoną paprykę i pokrojonego w kostkę bakłażana. Całość smażymy 15 minut, dolewamy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojoną cukinię i usmażony w głębokim tłuszczu, pokrojony w kostkę panir. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Solimy do smaku.

Panir: dwa litry mleka zagotować, zdjąć z gazu i odczekać 1 minutę po czym dosypać 1 płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego. Zacznie się ścinać ser który trzeba odsączyć z serwatki na sitku. Po odsączeniu stawiamy na serku w sitku jakiś ciężki przedmiot na pół godziny, aby ser stwardniał. Następnie kroimy go w kostkę i smażymy w głębokim tłuszczu na złoto-brązowo. Do sabdżi można dodać ostrą papryczkę chili.

Czanna raita

Składniki:

puszka ciecierzycy (około 300 g)

400 g jogurtu

pęczek koperku

1 średni ogórek

1 łyżka garam masali

1 łyżeczka imbiru w proszku

1 łyżeczka cukru

sok z połówki cytryny

1/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki asafetidy

1/4 łyżeczki pieprzu

łyżeczka kminu rzymskiego w całości

1 łyżka ghee

Przygotowanie:

Kmin rzymski prażymy na suchej patelni aż stanie się lekko brązowy. Na rozgrzanym ghee prażymy chwilę wszystkie przyprawy w proszku, dodajemy odsączoną ciecierzycę i dusimy 5 minut. Następnie zdejmujemy z gazu i dodajemy jogurt, pokrojonego w plastry ogórka, posiekany koperek, cukier, kmin i sok z cytryny. Solimy do smaku.

Pudla

Składniki:

200 g mąki groszkowej

50 mąki białej

1 łyżeczka mielonego kminu

1/4 łyżeczki asafetidy

3/4 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka soli

1/4 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka mielonej kolendry

garść świeżego szpinaku

300 ml zimnej wody

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

2 średniej wielkości pomidory

ghee do smażenia (klarowane masło)

sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Mąkę białą mieszamy z groszkową. Dodajemy przyprawy, drobno pokrojone pomidory, posiekany szpinak, imbir i dolewamy wodę. Mieszamy. Z powstałego ciasta smażymy na ghee naleśniki, aż staną się złoto-brązowe (około 4-5 minut). Gotowe skrapiamy sokiem z cytryny.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości