Przepisy kulinarne

Kuchnia indyjska

Małgorzata Polańczyk z Funky Food zaproponowała w Dzień Dobry TVN kilka potraw kuchni indyjskiej. Naprawdę warto je przygotować.

Sambar – danie z Kerali

Składniki:


1 filiżanka czerwonej soczewicy


1 łyżka soku z cytryny


1 łyżka cukru trzcinowego


3/4 łyżeczki kurkumy


1 łyżeczka kolendry


1 łyżeczka słodkiej papryki


1 łyżeczka kminu


1 łyżeczka gorczycy


1 łyżeczka nasion kolendry


3 ostre papryczki


Kilka liści curry


4 cebule


1/2 filiżanki pokrojonej dyni


2 duże pomidory


2 łyżki posiekanej kolendry


3 ząbki czosnku


2 łyżki oleju kokosowego



Przygotowanie:

Soczewicę namoczyć (przez ok. 30 minut), dodać sok z cytryny, pół pomidora i jedną drobno posiekaną cebulę. Gotować do miękkości, zmiksować. Z jednej cebuli, połowy pomidora, cukru, czosnku, połowy przypraw zrobić pastę. Na rozgrzanym oleju uprażyć resztę przypraw, dodać posiekaną cebulę, pomidora i dynię. Dodać pastę, gotować ok. 2 minut. Dodać soczewicę i odrobinę wody, resztę liści curry, posolić do smaku. Dusić ok. 15 minut na wolnym ogniu. Podawać posypane kolendrą.



Goańskie curry z kurczaka

Składniki:


Pierś z kurczaka


ok. 5 cm kłącza imbiru


5 ząbków czosnku


3 duże cebule


Pęczek kolendry


1/4 szklanki miąższu kokosowego


1/2 łyżeczki mielonej kurkumy


1/2 łyżeczki mielonego kminu


1/2 łyczki asafetidy


1 łyżeczka nasion kolendry


1 łyżeczka nasion musztardowca


2 suszone papryczki chilli


Szklanka mleka kokosowego


Ghee – klarowane masło do smażenia


Sól do smaku



Przygotowanie:

Z imbiru, czosnku, kolendry i miąższu kokosa zrobić pastę. Na ghee uprażyć nasiona kolendy i musztardowca. Dodać posiekaną cebulę. Jak zacznie brązowieć, co 10 sekund,kolejno dodawać kmin, kurkumę i asafetydę. Dodać pastę, smażyć 1 minutę. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, posolić do smaku, smażyć aż mięso się zetnie. Wlać mleko kokosowe i dusić aż danie zgęstnieje.



Przekąska z południa

Składniki:


Kilka placuszków papadam (placki z mąki z cieciorki, do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)


Ghee do smażenia


4 duże dojrzałe pomidory


1 czerwona cebula


1/4 soku z limonki


Pęczek kolendry


1 małe zielone chilli


Sól i cukier do smaku



Przygotowanie:

Na rozgrzanym ghee smażyć papadamy, aż na ich powierzchni utworzą się złociste bąbelki. Pomidory pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, oprószyć cukrem i zalać sokiem z limonki. Odstawić na chwilę. W miseczce wymieszać pomidory z odsączoną cebulą, posiekaną kolendrą i chilli. Posolić. Sałatkę układać na placuszkach papadam.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
82
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0