Przepisy kulinarne

Kuchnia imbirowa

Co można zrobić z ibmiru? Przekonacie się, jeśli przygotujecie potrawy według przepisów Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego, gości Dzień Dobry TVN.

Sałatka imbirowa z mozarellą i soczystym grapefruitem

Składniki:


5 cm korzenia imbiru


10 małych kulek mozarelli


1 duży grapefruit i sok z połówki świeżego grapefruita


garść rukoli


2 łyżeczki sosu sojowego


1 łyżeczka oleju sezamowego


2 dkg orzeszków Pini


garść listków kolendry


sól morska


imbir marynowany ze słoika (do ozdoby)



Przygotowanie:

Rukolę myjemy i odstawiamy na durszlak, by ociekła. Grapefruita filetujemy nad rondelkiem (by podczas filetowanie nie zmarnować soku), filety odkładamy, a sok z ogryzka wciskamy do rondelka. Stawiamy na mały ogień, ścieramy obrany imbir i redukujemy aż zgęstnieje. Po przestygnięciu doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym oraz solą morską. Orzeszki Pini prażymy i łączymy z mozarellą, rukolą i grapefruitem. Polewamy sosem i zdobimy imbirem.



Imbirowo–paprykowo–ogórkowe cappuccino

Składniki:


10 cm korzenia imbiru


5 upieczonych i obranych papryk (zachować sok z pieczenia)


2 surowe ogórki


3 ząbki czosnku


2 czerwone cebule


papryczka chilli wedle upodobań co do ostrości


pół łyżki zielonej pasty curry


0,7 l bulionu warzywnego


1 szklanka piwa imbirowego


pół szklanki śmietany 30%


5 – 6 plastrów szynki parmeńskiej


kilka listków bazylii


imbir marynowany do posypania


oliwa do smażenia



Przygotowanie:

Cebulę pokrojoną w ćwiartki przesmażamy razem z czosnkiem, chilli i ogórkiem (bez gniazd nasiennych i skórki ). Dodajemy upieczoną paprykę, starty imbir, pastę curry i sok z pieczenia papryk. Zalewamy bulionem i gotujemy. Po kilku chwilach gotowania wszystko miksujemy na krem, doprawiamy solą, pieprzem lub sosem sojowym jasnym i stawiamy na bardzo mały ogień. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno i powoli dodajemy do kremu, by na wierzchu powstała piana, jak w cappuccino. Cappuccino podajemy najlepiej w ładnej kokilce lub bulionówce na wierzchu układając grillowany kawałek szynki, listki bazylii i marynowany imbir.



Przepisy przygotowali: Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
73
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0